Η Πύρρα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πίνδου, απέχει 59 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων και έχει 47 κατοίκους. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.056μ., μέσα σε πυκνά δάση, όπου η οξιά και η βαλανιδιά σκορπούν απλόχερα το οξυγόνο, με τις κορυφές Αυγό, Τσούμα και Χαμένο να κάνουν ακόμα πιο έντονο το εκπληκτικό τοπίο, είτε κάτω από το λαμπερό φως του ήλιου, είτε καλυμμένες από το κάτασπρο στρώμα του χιονιού. Το τοπίο αυτό, που μοιάζει με ανάγλυφο γεωφυσικό χάρτη, συμπληρώνουν με την έντονη ροή τους οι δαιδαλώδεις χείμαρροι, οι πολλές φυσικές πηγές και βρύσες που τα νερά τους καταλήγουν στον Καμναΐτικο ποτάμι.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Πύρρα, πήρε το όνομα της από το βασιλιά Πύρρο, ο οποίος έκτισε την περιστοιχισμένη με κάστρο πολιτεία της Πύρρας στη θέση «Φονίσκα». Η παράδοση επαληθεύτηκε όταν κατά τη διάνοιξη του δρόμου της Πύρρας-Δέσης βρέθηκαν ακόντια της προχριστιανικής εποχής. Η παράδοση αναφέρει ακόμη ότι στην ίδια τοποθεσία (Φονίσκα) υπάρχει η «χρυσή περικεφαλαία» του βασιλιά Πύρρου. Στην περιοχή της Πύρρας, έχουν εντοπισθεί πολλά σπήλαια, τα οποία παραμένουν δυστυχώς ανεξερεύνητα. Στο σπήλαιο, στη θέση« Καζάνια», παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν απροσπέλαστο, έχουν εντοπιστεί σταλαγμίτες και σταλακτίτες του, ενώ διαθέτει και ένα μοναδικό και σπάνιο για τα σπηλαιολογικά δεδομένα, υπόγειο καταρράκτη. Το ίδιο μας εντυπωσιάζει και το σπήλαιο στη θέση «Σαρμανίτσα». Στη θέση Καζάνια θυμούνται οι γέροντες του χωριού τη φημισμένη δριστέλα όπου έπλεναν τα ρούχα, γνωστά ως «σκουτιά», που τα ύφαιναν στους αργαλειούς τους και τα πήγαιναν ως εμπόρευμα προς πώληση σε πολλές αγορές ακόμα και της Κύπρου, όπως λένε καμαρώνοντας οι κάτοικοι.
Στην νότια είσοδο του χωριού βρίσκεται πέτρινο γεφύρι, που γεφυρώνει το ρέμα Κρυόβρυση που χύνεται στον Καμναΐτικο ποταμό. Το γεφύρι συνέδεε παλιά την Πύρρα με το Νεραϊδοχώρι δια μέσου ενός απότομου και επικίνδυνου καλντεριμωτού μονοπατιού (Σκάλα Πύρρας), που άρχιζε κοντά στο γεφύρι. Το μονοπάτι καταστράφηκε από τα μπάζα κατά την διάνοιξη του δασικού δρόμου Νεραϊδοχωρίου-Πύρρας το 1954. Με υπουργική απόφαση, το γεφύρι και ζώνη προστασίας 50μ. περιμετρικά αυτού, χαρακτηρίσθηκε ως μνημείο.
Η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία και Αγίου Μοδέστου, που βρίσκεται βορειοανατολικά της δημοτικής κοινότητας Πύρρας, χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας 150μ. Από την Ιερά Μονή σώζεται σήμερα το Καθολικό της και στη νότια πλευρά διώροφο κτίσμα, όπου λειτουργούσε στον α’ όροφο το αρχονταρίκι και στον β’ το ηγουμενείο. Η αρχιτεκτονική της Μονής, όσο και το εικονογραφικό της πρόγραμμα και η υπογραφή των Σαμαριναΐων ζωγράφων, καθιστούν σημαντικό για την περιοχή της Πίνδου το μνημείο.