22 Ιούν 2024 18:30
Καλόγηροι
Δημοτική Κοινότητα / Αιθήκων

Οι Καλόγηροι βρίσκονται στο Ν. Τρικάλων, σε υψόμετρο 720μ. και ανήκουν στο δήμο Πύλης. Απέχουν 35 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Τρικάλων και μόλις 6 χλμ. από την Ελάτη, και έχουν 144 κατοίκους. Το χωριό συσχετίζει την ονομασία του με την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου, αφού ήταν η πατρίδα του ηγούμενου της Μονής Δουσίκου Ιερόθεου.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μία απαράλλακτη φυσική ομορφιά η οποία ξεπερνά κάθε προσδοκία. Πρώτη απόδειξη της το βουνό του Ασκληπιού, ο Κόζιακας, που συντροφεύει το χωριό και αποτελεί τόπο έλξης πολλών βοτανολόγων εξαιτίας της σπάνιας χλωρίδας του. Τους Καλόγηρους περιβάλλουν οι κορυφές της Τσούκας (1.300μ.), του Μαυροπουλίου (1.700μ.), απ’ όπου φαίνονται τα Στουρναραΐικα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και το Νεραϊδοχώρι της Νεράιδας (917μ.), στην οποία βρίσκεται και η σπηλιά της Νεράιδας, απ’ όπου φαίνονται τα Τρίκαλα, τα Χάσια, η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα.

Στα δάση της περιοχής συναντά κανείς οξιές, δρύς, πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και έλατα. Στον περίπατό του ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τα γάργαρα νερά των άφθονων πηγών, όπως είναι η Σκλήθρα, η Γκούρα, η Βρυσούλα, η Γκορούλα, τα Συμιτέικα, του Λαύρου, και του ρέματος των Καλογήρων. Επίσης εκεί ζει μεγάλος αριθμός ζώων όπως αλεπούδες και αγριογούρουνα, λύκοι και αρκούδες.

Εκτός από τη φυσική ομορφιά του τοπίου ο περιηγητής αξίζει να απολαύσει την αρχιτεκτονική των διασωθέντων εκκλησιών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται της Αγ. Τριάδος, του Αγ. Φανουρίου, του Προφ. Ηλία, η κεντρική εκκλησία του χωριού του Αγ. Νικολάου καθώς και το ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου. Ιστορικό μνημείο του χωριού είναι και το λιθόκτιστο σχολείο που χτίστηκε το 1908 μ.Χ., επί δημάρχου Αιθήκων Νικολού Στουρνάρα, και είχε 100 μαθητές την περίοδο της ακμής του. Εικάζεται ότι oι Καλόγηροι σχετίζονται ειδικότερα με το βασίλειο των Αιθήκων, το αρχαίο Πότναιο. Η άποψη αυτή βασίζεται στα αρχαιολογικά ευρήματα και ειδικότερα στα ερείπια του ελληνιστικού κάστρου στη θέση Παλαιόκαστρο, στο αρχαίο νεκροταφείο.

Πηγή: http://www.kalogiroi.gr/