23 Ιούλ 2024 03:08
Ταυτότητα Δήμου

Λίγα λόγια για να γνωρίζετε πού βρίσκεστε!

Από τους αρχαίους Γομφαίους, τους Αιθήκες και τους πολεμοχαρείς Αθαμανούς, στον περιπλανόμενο Ασκληπιό και στους βυζαντινούς δεσπότες ως τους νεότερους Καραγκούνηδες, Βλάχους και Κατσακιόριδες… το Πέρασμα από το Δήμο Πύλης και τη «Μέγα Πόρτα» αποτελεί το πέρασμα από τους Μυκηναϊκούς χρόνους στη σύγχρονη εποχή, το μύθο και την ιστορία. Οριοθετημένος στα νοτιοδυτικά του Νομού Τρικάλων, ο Δήμος Πύλης αποτελεί έναν αρμονικό «μύλο» ιστορίας, ηθών, εθίμων, άγριας και ήμερης φύσης, παραδοσιακής γαστρονομίας και εναλλακτικής ψυχαγωγίας, στοιχεία που παρέχονται απλόχερα στον επισκέπτη ανεξαρτήτου ταξιδιωτικού προφίλ και ιδιοσυγκρασίας.

Έχοντας μπροστά μας 43 κοινότητες, ξεκινάμε από τα χωριά του κάμπου με τους μεγάλους οικισμούς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα μνημεία Καραγκούνικης Κληρονομιάς, «Κονάκι του Δερβέναγα» στην Πηγή και «Αρχοντικό Τζιουβάρα» στην Πύλη, ανηφορίζουμε προς την Πιαλεία και το όρος Κόζιακα στις περιοχές όπου φημίζεται ότι ο Ασκληπιός συνέλεγε τα βότανά του μέσα από πλούσια ποικιλία μοναδικών ενδημικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Συνεχίζοντας προς τη γραφική Πύλη (έδρα του Δήμου), συναντάμε τον Άγιο Βησσαρίωνα με την Ιερά Μονή Δούσικου και τη γραφική Λαογραφική Συλλογή, και φτάνουμε στην κοιλάδα του Πορταϊκού ποταμού, όπου ξαποσταίνουμε στην πόλη της Πύλης. Εδώ μπορούμε να εξυπηρετηθούμε σε υπηρεσίες, και για τις προσωπικές μας ανάγκες, να ψωνίσουμε πράγματα που θα διευκολύνουν τη διαμονή μας στην περιοχή. Θα κάνουμε βόλτα στην Πόρτα Παναγιά , θα θαυμάσουμε τα έξι διαφορετικής τεχνικής γεφύρια στο «Πάρκο των Γεφυριών», θα δούμε το Νερόμυλο και το Μουσείο Υδροκίνησης, και θα φτάσουμε να θαυμάσουμε το στολίδι και σύμβολο της περιοχής, το Πέτρινο Γεφύρι του Αγ.Βησσαρίωνα ή Καμάρα.

Αφήνουμε τα «στενά» και ανηφορίζουμε προς τους ορεινούς όγκους των Πινδέων και των Αιθήκων. Άγρια ομορφιά από την πρώτη πλευρά με πλήθος χαραδρών και φαραγγιών. Το πανέμορφο Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς με την παραδοσιακή νεροτριβή και τον πετρόμυλο με γαλλική πέτρα, οι ορμητικοί χείμαρροι και παραπόταμοι του Αώου και του Βαθυρεμιώτη, τα πανέμορφα Στουρναραίικα και η φημισμένη, κυρίως για το φράγμα, Μεσοχώρα, ως το ιστορικό Μυρόφυλλο, με την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, τα πανέμορφα χωριά της Νεράιδας και το Πάρκο Τζουμέρκων ως τα σύνορα με το Νομό Άρτας.

Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Αιθήκων, με τους αρχαίους Αιθήκες να δίνουν παντού το παρόν, και τα πανέμορφα, γραφικά, και κυρίως ζωντανά χωριά, που περιμένουν να φιλοξενήσουν και να ψυχαγωγήσουν τον επισκέπτη. Η πανέμορφη Ελάτη αποτελεί ιδιαίτερα προσφιλή προορισμό, καθώς συνδυάζει πληθώρα φυσικών δραστηριοτήτων με το φαγητό και τη διασκέδαση, ενώ οι Καλόγηροι έχουν να επιδείξουν πλούσια έθιμα και ζεστούς κατοίκους, με τον αρχαίο βασιλιά Εχένικο να «επιτηρεί» από την πλατεία του χωριού τον παλιό μύλο και τα σπήλαια. Το ξακουστό για το χιονοδρομικό του κέντρο και τις δραστηριότητες εναλλακτικού και φυσιολατρικού τουρισμού Περτούλι, με το περίφημο πανεπιστημιακό δάσος, και το «Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων», περί τα τέλη Ιουνίου κάθε έτους στα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Το Νεραϊδοχώρι, «χωριό των Νεράιδων», με το εξαιρετικό κλίμα και τη φυσική ομορφιά του (περιβάλλεται από δάση ενταγμένα σε δίκτυο NATURA 2000). Το Βροντερό με τους ορεσίβιους κτηνοτρόφους του και τη νομαδική Πύρρα με τα άγνωστα σπήλαια και μνημεία, το Δροσοχώρι και το «Καμιάρι» με ορειβατικές διαδρομές και rafting για τους πιο απαιτητικούς και ψαγμένους επισκέπτες. Tέλος, στα σύνορα του δήμου προς τον Ασπροπόταμο και τα «Τρία Ποτάμια», το Γαρδίκι, με κατοίκους να αγναντεύουν περήφανα τη Θεσσαλία και φυσικά τη χαρακτηριστική Αθαμανία – γη των πολεμοχαρών Αθαμανών, των παραδοσιακών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και την ψηλότερη κορυφή της περιοχής «Κακαρδίτσα».

Σας ευχόμαστε Καλή Διαμονή!