23 Μάι 2024 05:12
Πετροχώρι
Δημοτική Κοινότητα / Πύλης

Έξι χλμ. ανατολικά των Στουρναραίικων, σε υψόμετρο 650μ., ανάμεσα στα ελατοδάση της Μπουζιάρας και του Μπάλαρου και κάτω από τις κορυφές του Ψηλού (1.500μ.) και του Προφήτη Ηλία (1.010μ.), συναντούμε το Πετροχώρι, μικρή κοινότητα γεωργοκτηνοτρόφων. Έχει πληθυσμό 83 κατοίκους και απέχει 31 χλμ. από τα Τρίκαλα. Μέχρι το 1912 ονομαζόταν Βίτσαινα και μέχρι το 1928, γραφόταν και ονομαζόταν Βύτσενα ή Βούτσενα.

Το δάσος του Μπάλαρου, απ’ όπου φαίνονται η λίμνη του Πλαστήρα και τα Τρίκαλα, κυλούν τα νερά της πηγής και του χειμάρρου με το ίδιο όνομα, αλλά και του καταρράκτη Κληρονόμια ή Πουριά. Κοντά στο χωριό ρέει ο παραπόταμος του Πορταϊκού Πετροχωρίτης και βρίσκονται οι πηγές Πλατανάκι και Μουτσιαροπούλα. Το όνομα της τοποθεσίας Λώλου – Μαντρί διασώζει το όνομα του Γιώργου Λώλου, πρωτοπαλίκαρου του Στουρνάρη. Άλλο όνομα γύρω από το οποίο πλέχτηκαν ιστορίες είναι του αρχικλέφτη Θεμιστοκλή Τζήμα ή Γκούλια. Στο χωριό ασκούνται τα επαγγέλματα του κυρατζή και του ξυλογλύπτη. Λειτουργούν ακόμη αποστακτήρια και ο μύλος «του Βλασιώτη» και διατηρείται το παλιό πέτρινο σπίτι «Χάνι Μπέκου». Μισή ώρα με τα πόδια από το χωριό βρίσκονται τα ερείπια αρχαίας οχύρωσης αποτελούμενης από δύο μέρη, το Πάνω και το Κάτω Κάστρο που επικοινωνούν μεταξύ τους με υπόγεια σήραγγα.

Το Πετροχώρι πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο με λαϊκό γλέντι και καζανιές που ακολουθούν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις. Στις 8 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης και στις 20 Ιουλίου στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (4 χλμ. έξω από το χωριό). Στο δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία βλέπει κανείς παλιά αλωνιστήρια.