14 Ιούν 2024 00:01
Πηγή
Δημοτική Κοινότητα / Γόμφων

Η Πηγή ή αλλιώς μεγάλη Πουλιάνα είναι ένα όμορφο χωριό 8 χλμ. έξω από την πόλη των Τρικάλων, στην Εθνική οδό Τρικάλων-Άρτας. Έχει 986 κατοίκους και υψόμετρο 120μ. Στις 4-12-1997 η κοινότητα Πηγής καταργήθηκε και συνενώθηκε με το δήμο Γόμφων. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Πύλης, ενώ πριν το νόμο Καποδίστρια ανήκε στο δήμο Γόμφων. Είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του νομού.

Το χωριό άλλαξε πολλές τοποθεσίες, λόγω κυρίως ασθενειών που αποδεκάτιζαν τον πληθυσμό, μέχρι να κατασταλάξει στη σημερινή του τοποθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία μετακίνηση του χωριού οι κάτοικοι χωρίστηκαν σε δύο οικισμούς, ο ένας είναι η Πηγή (Μεγάλη Πουλιάνα) και ο άλλος η Μουριά (Μικρή Πουλιάνα). Μέχρι και πριν τον αναδασμό, το χωριό είχε πάρα πολλά νερά και πηγές, απ’ όπου προκύπτει και η μία θεωρία από πού μπορεί να προέρχεται το όνομα του. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αγροτική ενασχόληση.

Αξιοθέατα του χωριού είναι το Κονάκι, το οποίο δεσπόζει επιβλητικά δίπλα από την κεντρική πλατεία του χωριού. Χτίστηκε στις αρχές του 1800 και σταδιακά χρησίμευσε σαν διοικητήριο Γερμανών και Τούρκων κατακτητών. Επίσης ανήκε στον εκάστοτε τσιφλικά του χωριού. Οι Σκαμνιές με το χώρο αγώνων είναι άλλο ένα σημείο αναφοράς του χωριού, όπου το 2000 διεξήχθησαν εκεί οι πανευρωπαϊκοί αγώνες ανωμάλου δρόμου.