19 Μάι 2024 12:03
Μυρόφυλλο
Δημοτική Κοινότητα / Μυρόφυλλου

Το Μυρόφυλλο (παλιά λεγόταν «Μυρόκοβο»), είναι το τελευταίο χωριό της επαρχίας Τρικάλων και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ασπροποτάμου, στα όρια των νομών Τρικάλων, Άρτας και Καρδίτσας, ανάμεσα στα θεσσαλικά Άγραφα και τα Τζουμέρκα. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 500μ. έως 900μ. Απέχει από τα Τρίκαλα 90 χλμ. και από την Άρτα 85 χλμ., και έχει 234 κατοίκους.

Γενικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής είναι το ανώμαλο και σε πολλά σημεία απόκρημνο έδαφος. Αυτό τον άγριο και δύσβατο τόπο τον μεταμόρφωσαν με την παρουσία και εργατικότητά τους οι άνθρωποι, δημιουργώντας μια μικρή κοινωνία αποτελούμενη από πολλούς οικισμούς ασύμμετρα κατανεμημένους σε μια έκταση 45.000 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και σε μικρότερο αριθμό με άλλα επαγγέλματα (παντοπώλης, μελισσοκόμος, κρεοπώλης κτλ). Κοντά στις όχθες του Αχελώου και σε μικρή απόσταση από αυτές, στα νότια του χωριού, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, μέσα σε ένα ιδιόμορφο και εντυπωσιακό τοπίο. Δημιουργεί εύκολα το ενδιαφέρον του επισκέπτη και προκαλεί το θαυμασμό του προσκυνητή για το ογκώδες και μεγαλόπρεπο του σχήματός του. Κάθε χρόνο πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου ή τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, και γίνεται παραδοσιακό ημερήσιο πανηγύρι που κρατάει ως αργά το απόγευμα. Επιπλέον, γιορτάζονται η Αγία Παρασκευή στις 26 Ιουλίου, ο προφήτης Ηλίας στις 20 Ιουλίου, και στις 15 Αυγούστου λαμβάνει χώρα τριήμερο παραδοσιακό πανηγύρι, με πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ακόμη ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μοναδικό άθικτο κομμάτι του ποταμού Αχελώου και να επισκεφτεί το Διάσελο, όπου στις τελευταίες ανασκαφές βρέθηκε οικισμός που χρονολογείται το 300 π.Χ. Παρά τις ιδιαιτερότητες, οι κάτοικοι, μόνιμοι και απόδημοι, συσπειρώνονται γύρω από έξι εκπολιτιστικούς συλλόγους, ενώ για την ιστορία της περιοχής έχουν εκδοθεί έξι βιβλία.