20 Ιούλ 2024 22:06

“Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για τα κατολισθητικά φαινόμενα στο τ.δ. Ροποτού του Δήμου Πύλης”

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πύλης, την Παρασκευή 5/03/2010 το βράδυ με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Κώστα Κουφογάζου και του προέδρου του τοπικού διαμερίσματος Ροποτού κ. Γεώργιο Ρομπιέ ώστε να συντονίσουν τις  προσπάθειες τους με την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους βουλευτές του νομού  ώστε να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό η αντιμετώπιση του προβλήματος κατολίσθησης που απασχολεί τον κεντρικό οικισμό του δ.δ. Ροποτού. 
 

Στη σύσκεψη παρέστησαν οι Βουλευτές κ.κ. Χρήστος Μαγκούφης και Νίκος Λέγκας, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Αντινομάρχης κ. Κοτρώνης, ο Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Τάσος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κωστάκης, οι αντιδήμαρχοι κα Παπασπύρου και ο κ. Σουφλιάς, δημοτικοί σύμβουλοι  και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ροποτού κ. Ρομπιές Γεώργιος με τους τοπικούς συμβούλους του δ.δ.  Παρευρέθηκαν επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Πύλης.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τον δήμαρχο Πύλης κ. Κώστα Κουφογάζο όσον αφορά τις ενέργειες και δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της κατολίσθησης μέχρι σήμερα. Έγινε σύντομη αναφορά στις εκθέσεις αυτοψίας των γεωλόγων της ΤΥΔΚ και του ΙΓΜΕ και συζητήθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός στην παρούσα φάση όσον αφορά το κοινωνικό μέρος από τη μετεγκατάσταση οικογενειών λόγω ακαταλληλότητας των σπιτιών τους. Παρουσιάστηκε επίσης το πώς θα προωθηθούν καλύτερα οι τρόποι διεκδίκησης που αφορούν το κατολισθητικό φαινόμενο στο θέμα που αφορά τη σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης και τρόποι χρηματοδότησης της. Επισημάνθηκε η ανάγκη ότι πρέπει να είμαστε όλοι σε πλήρη ετοιμότητα με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος από εδώ και πέρα.

Ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Βλαχογιάννης, οι Βουλευτές κ. Χρήστος Μαγκούφης και Νίκος Λέγγας, καταθέτοντας τις θέσεις τους επί του προβλήματος, δηλώνουν ότι στηρίζουν τις συγκεκριμένες προσπάθειες που καταβάλλονται και στέκονται αρωγοί στις παρεμβατικές κινήσεις, του δήμου  με σκοπό την διεκδίκηση των συγκεκριμένων ενεργειών που συζητήθηκαν. Επίσης εκφράστηκε η βούληση για μια σειρά από απαραίτητες πρωτοβουλίες  για την  επίλυση του προβλήματος, μέσω παραστάσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στην συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος επίσης, αρκετά ζητήματα που αφορούν κυρίως τις παραπέρα ενέργειες από πλευράς πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Τονίστηκε η διεκδίκηση οικονομικής στήριξης καθώς και τρόποι αντιμετώπισης των γενικότερων  προβλημάτων που απασχολούν την διαβίωση των κατοίκων του δ.δ. Ροποτού.