20 Μάι 2024 00:10

“Πυρκαγιά κατέστρεψε το δημοτικό σχολείο Κάτω Παλαιοκαρυάς του Δήμου Πύλης”

tn_dhm sxol palaiokaryasΦωτιά εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί  στο  Δημοτικό Σχολείο της Κάτω Παλαιοκαρυάς του Δήμου Πύλης. Η φωτιά προκλήθηκε από την ξυλόσομπα του σχολείου και μέσω των σωλήνων  γρήγορα επεκτάθηκε στη στέγη με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς, μετατρέποντας σε στάχτη και αποκαΐδια ολόκληρο το σχολικό κτιριακό συγκρότημα.
 
Φωτογραφικό υλικό εδώ…

Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής Πύλης, κλιμάκιο της Δ.Ε.Η, του Αστυνομικού Τμήματος Τάξης,  υπαλλήλων του Δήμου και κατοίκων, με σκοπό να συνδράμουν στην κατάσβεσή της. Τα έξι παιδιά που βρισκόταν στην αίθουσα του σχολείου με τη βοήθεια του δασκάλου τους πετάχτηκαν έξω στο προαύλιο χώρο και γλύτωσαν την τελευταία στιγμή από τη γρήγορη ανάφλεξη που προκλήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε τα προσωπικά τους είδη όπως τσάντες, ρουχισμό κλπ.

Συγκινητική ήταν η προσπάθεια των παιδιών και του δασκάλου κ. Στρωματά που προσπαθούσαν με κουβάδες νερού να σβήσουν τη φωτιά. Το σχολείο ήταν 150 τ.μ ξύλινης λυόμενης κατασκευής του 1955. Από την πυρκαγιά καταστράφηκε ο  πλούσιος εξοπλισμός που διέθετε, όπως και το αρχείο από το 1924   τριών σχολείων που καταργήθηκαν πριν από χρόνια στην Παλαιοκαρυά.

Ο Δήμαρχος Πύλης, κος Κουφογάζος μετέβη αμέσως στην Παλαιοκαρυά, φανερά συγκινημένος και περίλυπος από την καταστροφή που αντίκρυσε μια και λειτούργησε ως δάσκαλος στο συγκεκριμένο σχολείο επί 12 χρόνια και τον συνδέουν ισχυρές αναμνήσεις με τον χώρο του σχολείου. Αμέσως σε συνεργασία με τον Δ/ντή της Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης, κ. Τάσιο, έδωσαν άμεση λύση να στεγαστούν προσωρινά τις επόμενες μέρες τα παιδιά και ο δάσκαλος στην αίθουσα του κοινοτικού γραφείου της πρώην κοινότητας.

«Θα στηρίξουμε πρώτα τα παιδιά από το σοκ που υπέστησαν και άμεσα θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης να αποκαταστήσουμε με νέα σχολική μονάδα την Παλαιοκαρυά». Τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πύλης.