25 Μάι 2024 15:09

“Παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Σούρλα στην Πύλη.”

tn_parousiash bibliou sourlaΤο Σάββατο 22 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στην Πύλη το βιβλίο του π. Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Γεωργίου Σούρλα με τίτλο:”Οι ήρωες του 1940 περιμένουν”.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Κουφογάζος μίλησε  με θερμά λόγια για τον  πολιτικό Γεώργιο Σούρλα και αναφέρθηκε στους ήρωες του 1940. Από τότε πέρασαν 71 χρόνια και τα παιδιά εκείνης της εποχής μπήκαν στην τρίτη ηλικία, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν εκείνη τη μεγάλη μέρα. Οι νεκροί Έλληνες στρατιώτες ανήλθαν κατά την διάρκεια των 219 ημερών  στους 13676. Έκλεισε την ομιλία του με την φράση του Αισχύλου ο οποίος είχε πει: “Γιατί μόνον εμείς, (οι Έλληνες) αντίθετα από τους βαρβάρους δεν μετράμε ποτέ το πλήθος του εχθρού”.

Ο Γεώργιος Σούρλας μίλησε για τους  7976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρεια Ήπειρο, οι οποίοι πρέπει  να βρουν την τελευταία τους κατοικία, αφού παραμένουν άταφοι ή  προσωρινά θαμμένοι. Αυτό άλλωστε επιβάλλουν τα πανάρχαια έθιμα μας, τον σεβασμό στους νεκρούς. Στην Ελλάδα κάνουμε παρελάσεις, βγάζουμε λόγους, οι νεκροί όμως ξεχειμωνιάζουν άταφοι μας αναφέρει ο συγγραφέας.

Με το θέμα των ηρώων που παραμένουν άταφοι, άρχισε να ασχολείται ο κ. Σούρλας, όταν πριν κάποια χρόνια του τηλεφώνησε ένας Βορειοηπειρώτης από την Κορυτσά και του είπε ότι την ώρα που όργωνε το χωράφι του, βγαίναν οστά και έσπαζαν κρανία νεκρών ανθρώπων. Συγκλονίστηκε από το γεγονός αυτό ο συγγραφέας. Επίσης γιος πεσόντα του ανέφερε ότι θέλει να δει το όνομα του πατέρα του σε μια μαρμάρινη πλάκα και ένας Ταξίαρχος ότι θέλει να βρει τα οστά του αδελφού του.

</div>

Με τα χρήματα από την Βουλή των Ελλήνων,  από τα έσοδα του βιβλίου καθώς και από τις δωρεές πολλών επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων θα δημιουργηθεί το μνημείο στο Καλπάκι γιατί οι ήρωες περιμένουν…..

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατέρας Βησσαρίων από την Ι.Μ. Δουσίκου, ο πρεσβύτερος Βασίλειος Πανάγος, ο Δήμαρχος Πύλης Κων/νος Κουφογάζος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Λέγκας, οι Αντιδήμαρχοι Πύλης Ιωάννης Κουτσονάσιος, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής του πάνελ, Ιωάννης Σουφλιάς και Βάιος Πάλλας, ο εντεταλμένος σύμβουλος υγείας της περιφέρειας Θεσσαλίας Γεώργιος Τσίγκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεώργιος Τσιόβουλος, Κων/νος Δούλαλας, Δήμητρα Αγορίτσα,  ο π. Bουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Σκρέκας, ο αν. τομεάρχης προστασίας του πολίτη της Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νίκος Μουζακιάρης, ο Υπολοχαγός Χονδρός Λάμπρος  ως επικεφαλής  αντιπροσωπίας σπουδαστών της ΣΜΥ, η Γ. Γραμματέας συνομοσπονδίας Θεσσαλικών σωματείων Μαρία Μπακλαβά,  πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και πολλοί δημότες του Καλλικράτειου Δήμου Πύλης.