02 Μαρ 2024 08:15

“Επιστολή Δημάρχου Πύλης για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους”

Άμεση είναι η παρέμβαση του Δημάρχου Πύλης, κ. Κωνσταντίνου Κουφογάζου, προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις και να προφυλάξει τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους από τον κίνδυνο μη καταβολής της Εξισωτικής Αποζημίωσης λόγω του μειωμένου χρόνου παραμονής τους στα ορεινά βοσκοτόπια.

Με επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Μιχαλάκη επισημαίνει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές  για την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης είναι ορισμένο στους 5 μήνες. Φέτος όμως λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού μας κατά τη συνηθισμένη περίοδο μετακίνησης – ήτοι τα τέλη άνοιξης –  οι περισσότεροι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την εγκατάσταση στα θερινά βοσκοτόπια, για λόγους προστασίας των κοπαδιών τους. Αυτό θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη μη καταβολή της συγκεκριμένης ενίσχυσης , αφού η συμπλήρωση του 5μηνου θα εξαρτηθεί σημαντικά τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες της φθινοπωρινής περιόδου.

Το έτος 2013 η περίοδος αυτή είχε περιοριστεί και οριστεί σε 4 μήνες διάρκεια, λόγω παρόμοιων προβλημάτων. Παρακαλούμε  λοιπόν όπως αξιολογήσετε την σοβαρότητα του προβλήματος για να προχωρήσουμε  από κοινού, σε παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΑΑΤ, ώστε να γίνει αντίστοιχη τροποποίηση και για το τρέχον έτος, προς εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων που μετακινούνται στα ορεινά βοσκοτόπια του νομού μας.»