20 Ιούλ 2024 22:07

«Έντονη η δραστηριότητα για το Ροποτό»

Συνεχής ήταν η δραστηριότητα του μηχανισμού του Δήμου Πύλης, της Νομαρχίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών κατά την χθεσινή ημέρα (23-02-2010) στην Πύλη, όσον αφορά το κατολισθητικό φαινόμενο στο Ροποτό.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Κουφογάζος πραγματοποιούσε συνέχεια συσκέψεις με τους παραπάνω φορείς με σκοπό να υπάρχει σωστός συντονισμός της όλης προσπάθειας στον κεντρικό οικισμό του Ροποτού.

Οι αρμόδιοι φορείς μαζί με τον Δήμαρχο Πύλης συντόνιζαν μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και ενημέρωναν συνεχώς τις υπηρεσίες με σκοπό σε πρώτη φάση να προστατευθούν οι κάτοικοι από πιθανές επώδυνες καταστάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από το κατολισθητικό φαινόμενο.

Επικοινωνία υπήρχε με το Ι.Γ.Μ.Ε. όπου έρχεται κλιμάκιο για την επιτόπια αυτοψία. Επίσης υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα με σκοπό να παρασχεθούν στοιχεία λόγω του ότι γνωρίζει επακριβώς το γεωλογικό φαινόμενο της περιοχής με εργασία και μελέτη που έχει εκπονήσει στο παρελθόν.

Επίσης υπήρχε κλιμάκιο της Περιφέρειας και της Νομαρχίας όπου τους ζητήθηκε από τον Δήμαρχο να συνταχθούν εκθέσεις αυτοψίας και ανάλογη ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεργείο της ΔΕΗ εκτελούσε εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και συνεργείο του Δήμου έκανε συνεχείς ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης. Συνεχής επαφή υπήρχε και με τον Δ/ντή του Κ.Υ. Πύλης κ. Βενιζέλο και τον Αστυνομικό Δ/ντή κ. Μπούρα για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης για την αντιμετώπιση τυχόν δυσάρεστων καταστάσεων.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος τονίζει:

«Η κατάσταση στο Ροποτό είναι άσχημη. Η επικινδυνότητα βρίσκεται στο έπακρο. Το φαινόμενο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Σ' αυτό συμβάλουν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. Χρειάζεται ψυχραιμία και συνεχή έλεγχο της κατάστασης διότι σύμφωνα με τους ειδικούς Γεωλόγους τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα. Παρέμβαση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει. Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των κατοίκων αυτή την ώρα και τίποτα άλλο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να ξεφύγει από τη λογική της ευκαιριακής και περιστασιακής λογικής που επικρατούσε στο παρελθόν.»