22 Ιούν 2024 18:36

“Δημόσιος Απολογισμός πεπραγμένων διετίας 2007-2008.”

tn_dimosios apologismosΤην Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 11:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Πύλης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Δημόσιου Απολογισμού, του έργου και των παρεμβάσεων της Δημοτικής αρχής για την διετία 2007-2008.

Φωτογραφικό υλικό εδώ..

 

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Κουφογάζος στην ομιλία του ανέλυσε τα παρακάτω:

Φίλες και Φίλοι, συμπατριώτισσες και συμπατριώτες.

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να κάνουμε λογοδοσία των πεπραγμένων του Δήμου μας. Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας.

θα προσπαθήσω να παρουσιάσω αυτή την λογοδοσία, όσο το δυνατόν πιο απλά και σύντομα ώστε να απαντήσουμε και στις μετέπειτα ερωτήσεις σας.

Ο δημόσιος απολογισμός των πεπραγμένων μας ως δημοτική αρχή δεν έχει για μας επετειακό χαρακτήρα και δεν αποτελεί τυπική υποχρέωση.

Είναι συστατικό της καθημερινής λειτουργίας μας, είναι στοιχείο της συνεχούς επαφής με τον δημότη, είναι εν τέλει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και τη συμμετοχή μας σ' αυτή, μέσα από διαδικασίες ενημέρωσης, ελέγχου και κοινού σχεδιασμού.

Έτσι, η σημερινή παρουσία όλων μας εδώ είναι η συνέχεια της επικοινωνίας που αναπτύσσουμε με τους πολίτες.

Για μας ο απολογισμός είναι ζωντανός, έχει τον χαρακτήρα δημιουργικής αντιπαράθεσης ιδεών και προτάσεων, ώστε να βελτιώνεται η λειτουργία του Δήμου και της δημοτικής αρχής.

Απ' όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται η δύσκολη συγκυρία την οποία βιώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, μέσα στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής στενότητας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γι' αυτό κατά τη γνώμη μας απαιτείται πλέον μια ριζική αναβάθμιση του θεσμού.

Η διοικητική μεταρρύθμιση για την οποία τόσος ντόρος έγινε τους τελευταίους μήνες, παραπέμπεται στο μέλλον όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη, από τον αρμόδιο Υπουργό.

Εμείς σε κάθε περίπτωση, θέλουμε ισχυρούς Δήμους, με οικονομική και διοικητική επάρκεια, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες. Γι' αυτό και είμαστε αντίθετοι στη σχετική συζήτηση που γίνεται για τη χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων και μόνο. Εμείς διεκδικούμε την ικανοποίηση, πριν απ' όλα, των πάγιων οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Θεωρούμε άδικο, λοιπόν, να είμαστε εμείς οι αποδέκτες της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στους Δήμους, ενώ το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να εξαντλούμε κάθε περιθώριο διεκδίκησης προς όφελος των δημοτών.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, επιδιώκουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να στέκεται καθημερινά δίπλα στους πολίτες, όπως πρέπει και αρμόζει στο ρόλο της ως θεσμός και επιτελώντας την αποστολή της.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες της Πύλης και των δ.δ. πρέπει να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση που παραλάβαμε.

Μακριά από εμάς η οποιαδήποτε παρελθοντολογία. Οφείλουμε όμως να παρουσιάσουμε την εικόνα του Δήμου στις αρχές του 2007, προκειμένου να γίνει κατανοητό το δύσκολο έργο που είχαμε να επιτελέσουμε.

Κληρονομήσαμε ένα Δήμο με οξύτατα οικονομικά προβλήματα και υποβαθμισμένη λειτουργία. Έκτιμούμε ότι ο Δήμος είχε χάσει τον προσανατολισμό του.

Η απογοήτευση ήταν διάχυτη στους δημότες..

Τα προβλήματα αυτά μας δυσκόλεψαν από τα πρώτα βήματα και δυσκολεύουν ακόμη και σήμερα την παρούσα δημοτική αρχή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας υπήρξε ένας βομβαρδισμός απαιτήσεων για εκκρεμότητες της προηγούμενης τετραετίας, που ευτυχώς έπαψε σε μεγάλο βαθμό να συνεχίζεται. Χρέος 870.000 ευρώ και δάνεια συνολικού ύψους 975.000 ευρώ. Σύνολο 1.845.000 ευρώ.

Αυτά τα χρήματα τα πληρώνουμε όλοι μας, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για έργα και υπηρεσίες στην πόλη.

Ταυτόχρονα, η υπερχρέωση των δημοτικών επιχειρήσεων αποτελεί ένα ακόμη «μνημείο άσχημης διαχειριστικής κατάστασης» και δυσκόλεψε και συνεχίζει να δυσκολεύει το έργο μας,

Θέλω να με συγχωρέσουν εάν ενοχλούνται κάποιοι, αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και δεν μπορεί κανείς να την αγνοεί.

Με άλλα λόγια, μόνο ο δημότης δεν ωφελούνταν απ' όλα αυτά, αντίθετα επιβαρύνονταν και δυστυχώς επιβαρύνεται ακόμη.

 

Εμείς τι κάναμε

Το πρώτο μέλημα της δημοτικής μας αρχής ήταν η πλήρης ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου και η ανασύνταξη των δυνάμεών του.

Ανοίξαμε την πόρτα του Δημαρχείου και του Δημάρχου στους πολίτες, καθιερώσαμε νέους θεσμούς ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών Εδώ πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η συνεχής προσπάθεια που γίνεται από ομάδα υπαλλήλων του Δήμου μας για τη συστηματική καταγραφή των απόψεων των ίδιων των δημοτών, πάνω στα προβλήματα και τις ανάγκες του Δήμου. Σχεδιάζουμε, δηλαδή, από κοινού και επί τόπου, μαζί με τους δημότες, δίνοντας βάρος στο τι πιστεύουν και θέλουν οι ίδιοι οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή.

Με δυο λόγια, κάναμε τους δημότες συμμέτοχους και πρωταγωνιστές του έργου μας, γιατί πιστεύαμε ότι χρειαζόταν μία ανατροπή στην εικόνα του Δήμου, προκειμένου ο πολίτης να επανέλθει στο επίκεντρο και ο Δήμος να εξέλθει από την άσχημη εικόνα προς τα έξω.

Αναβαθμίσαμε τη λειτουργία των διοικήσεων των Νομικών Προσώπων του Δήμου, όπου μέσα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και συστηματική προσπάθεια αντιμετωπίσαμε κυριολεκτικά εκατοντάδες εκκρεμοτήτων που αφορούσαν υποθέσεις δημοτών, αλλά και υποθέσεις του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίσαμε το διάλογο και τη δημοκρατική λειτουργία με πλήρη αντιπροσωπευτικότητα.

Και δεν αφήσαμε έξω από αυτή τη διαδικασία καμία «φωνή» και παρουσία, δίνοντας έμφαση ιδιαίτερα στους νέους με την ίδρυση αιρετού Τοπικού Συμβουλίου Νέων, ενώ παράλληλα δώσαμε βάρος στην αναζωογόνηση των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, με την καθιέρωση οικονομικής ενίσχυσης, τη βοήθεια στο έργο τους, την υλική και ηθική στήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Αποκαταστήσαμε την παρουσία και τη θέση του Δήμου στην περιοχή μας, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι ο Δήμος Πύλης, έχει λόγο και θέση, διεκδικεί τη συμμετοχή του σε κάθε θεσμό και φορέα, διεκδικεί αυτά που του ανήκουν και του αναλογούν ως ένας κεντροβαρής Δήμος του Ν. Τρικάλων.

Ο Δήμος μας, πιστεύουμε βγήκε από την αυτοαπομόνωσή του και όχι μόνο αυτό. Παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις τοπικές υποθέσεις, παίρνοντας πρωτοβουλίες για ζητήματα της ευρύτερης περιοχής με αίσθημα συλλογικής ευθύνης.

Στην οικονομική διαχείριση κινηθήκαμε δραστικά από την πρώτη στιγμή και καταφέραμε να κλείσουμε αρκετές από τις τρύπες που παραλάβαμε. Τακτοποιήσαμε μεγάλο μέρος εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων από χρέη, καθώς και οφειλές μηνών σε απλήρωτους προμηθευτές, έτσι ώστε ο δήμος μας να αποκτήσει και πάλι «πρόσωπο» απέναντι στους επαγγελματίες της περιοχής, τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Τέλος, περικόψαμε αρκετές περιττές δαπάνες στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Όλα αυτά φέρνουν πλέον το Δήμο μας για πρώτη φορά σε αρκετά καλή οικονομική θέση, όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα και από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών.

 

Τι πετύχαμε: Αποτελέσματα στην πράξη

α. Διαδημοτικά και μεγάλα έργα

Για την υπογειωποίηση της ΔΕΗ, κινητοποιηθήκαμε από την πρώτη στιγμή, ώστε να δρομολογήσουμε την απομάκρυνση των υπέργειων γραμμών και κολώνων από το κέντρο της Πύλης σε πρώτη φάση. Μεγάλης επιβαρυντικής λειτουργίας για την πόλη μας. Συζητούμε με τη ΔΕΗ πάνω σε εναλλακτικές προτάσεις του Δήμου μας για επέκταση σε παράπλευρους δρόμους για περισσότερες ασφάλεια στο Δήμο μας. Αρκεί να σκεφτείτε ότι σε έργο 600.000 ευρώ ο Δήμος δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ αφού το έργο χρηματοδοτείτε εξ΄ολοκλήρου από τη Δ.Ε.Η. την ώρα που άλλοι Δήμοι συμμετέχουν σε ποσοστό 50%.

Μεθοδικά και επίμονα προχωρήσαμε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της έκτασης της περιοχής «πρώην Καμάρας».

Προχωρήσαμε την αξιοποίηση 120.000 ευρώ της εργολαβίας μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που αφορά την Ανάπλαση του Πορταϊκού ποταμού ώστε να απελευθερωθούν τεράστιοι χώροι στην παρόχθια περιοχή οι οποίοι σήμερα είναι στη διάθεση των δημοτών και επισκεπτών.

Για τον Περιφερειακό, ανακινήσαμε το θέμα του έργου σε στενή συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το τμήμα που διέρχεται από τα όρια του Δήμου Πύλης.. Σε διαρκή συντονισμό με τους συναρμόδιους φορείς της περιοχής, επιδιώξαμε άμεσες λύσεις και πετύχαμε δεσμεύσεις για επίσπευση και ολοκλήρωση των μελετών.

Ο Περιφερειακός Τρικάλων Πύλης η Γέφυρα διπλής κατεύθυνσης προς Άγιο Βησσαρίωνα και όμορους Δήμους και ο περιφερειακός Πύλης -Μουζακίου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη δημοτική μας αρχή.

Συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή στις διαδικασίες μέσω του διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Φορέα Διαχείρισης απορριμμάτων, όπου ο Δήμος συμμετέχει με το Δήμαρχο στο Δ.Σ. της ΠΑ.ΔΥ.Θ διαμορφώνοντας το πλαίσιο ίδρυσης του Φορέα. Ήδη ετοιμάζεται μελέτη αρκετών χιλιάδων ευρώ για την αποκατάσταση της ενεργής χωματερής όπου βρίσκεται ο Σ.Μ.Α.

Η μεγάλη αγωνία της δημοτικής μας αρχής και καθημερινή μας επιδίωξη είναι οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να είναι ουσιαστικές και να αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των δημοτών μας, με έμφαση στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Η μεγάλη πρόκληση για την περιοχή μας η διαδημοτική συνεργασία με σκοπό την αντιμετώπιση των αστικών λυμμάτων Πύλης και Αγίου Βησσαρίωνα μέσω του βιολογικού του Δήμου Μουζακίου

Στην κατεύθυνση αυτή δεν αφήνουμε να χαθεί χρόνος. Προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από την απουσία μας όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχοντας σε όλες τις διεργασίες για τη διεκδίκηση του έργου. Όλες οι δράσεις μας από εδώ και στο εξής έχουν ορίζοντα το 2013 και το κορυφαίο αυτό γεγονός, το οποίο θα διαμορφώσει τη σύγχρονη ταυτότητα της πόλης μας.


β. Ποιότητα Ζωής

Η τοπική κοινωνία έχει κουραστεί από υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Από την πρώτη στιγμή, πεποίθησή μας ήταν, ότι έπρεπε να ρίξουμε το βάρος στο περιβάλλον και την ποιότητας ζωής και να περάσουμε έμπρακτα σε σοβαρές παρεμβάσεις, αδιαφορώντας για το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Παρά τα πενιχρά μέσα που παραλάβαμε, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης στον τομέα της καθημερινότητας, πετυχαίνοντας αποτελέσματα πέρα από τα προσδοκώμενα.

Προχωρήσαμε άμεσα την τοποθέτηση προσωπικού καλύπτοντας έτσι μια σοβαρή αμέλεια από τα προηγούμενα χρόνια που είχε οδηγήσει την υπηρεσία σε εγκατάλειψη. Δυο χρόνια μετά, με τη στελέχωση της υπηρεσίας, λοιπόν, έχει βελτιωθεί δραστικά η παροχή υπηρεσιών στον τομέα καθαριότητας και πρασίνου κυρίως στις γειτονιές και τις περιφερειακές συνοικίες της πόλης και των δ.δ του δήμου μας.

Ήδη, προχωρήσαμε στην ανανέωση του στόλου των παλαιών οχημάτων, τρακτέρ χορτοκοπτικό – πλυντήριο (1 καινούργιο) μετατροπή της μίας υδροφόρας σε φορτηγό), αγορά χορτοκοπτικού βραχίονα και λοιπού εκχιονιστικού εξοπλισμού, στην επισκευή των υπολοίπων μηχανημάτων και στην προμήθεια καινούργιων κάδων (60 καινούριοι έχουν τοποθετηθεί).

Πρέπει να είναι σαφές ότι όλα αυτά προσπαθούμε να γίνονται με την μικρότερη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών μας, αφουγκραζόμενοι και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 

γ. Κοινωνικό Πρόσωπο του Δήμου

Ο «Δήμος πρόνοιας» αποτέλεσε κεντρική εξαγγελία και δέσμευσή μας. Γι' αυτό από την πρώτη στιγμή δώσαμε έμφαση στις κοινωνικές υποδομές και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Βελτιώσαμε θεαματικά τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, οι οποίοι αποτελούν πλέον πρότυπο. Ενισχύσαμε το προσωπικό, παρότι επί της θητείας μας μειώθηκε η χρηματοδότηση.

Παράλληλα, δώσαμε βαρύτητα στην ανακούφιση των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, μειώνοντας σε ειδικές κατηγορίες τα διάφορα τέλη. Αυτό αποτελεί συγκεκριμένη επιλογή μας, την οποία υλοποιούμε σε όλους τους Οργανισμούς του Δήμου, εξαντλώντας κάθε περιθώριο.

Με τον ίδιο τρόπο κινηθήκαμε και στο ΚΑΠΗ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων (συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμός) και των παρεχόμενων υπηρεσιών (ιατροκοινωνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις). Αδιάψευστος μάρτυρας της ριζικής αναβάθμισης που πετύχαμε είναι η κατακόρυφη αύξηση των μελών του.

Στηρίζουμε και ενισχύουμε το θεσμό της οικογένειας και ιδιαίτερα της πολύτεκνης. Βασικός στόχος και σκοπός μας με την κίνηση αυτή, σύσσωμης της δημοτικής αρχής, είναι να κρατήσουμε όρθια την πολύτεκνη οικογένεια όπου αιμοδοτείται το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου, που αποτελεί τον πολυτιμότερο και σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης και προόδου.

Ο Δήμος Πύλης, με την ενέργεια του να στηρίξει με το ποσό των 1000 Ευρώ τη γέννηση του τρίτου παιδιού και με 2000 Ευρώ τη γέννηση του τέταρτου παιδιού και άνω, πρόσφερε μία συμβολική οικονομική συμπαράσταση στην πολύτεκνη οικογένεια, έδειξε το πραγματικό και αληθινό πρόσωπο απέναντι στην πολύτεκνη οικογένεια.

 

δ. Παιδεία – Αθλητισμός – Πολιτισμός

Το πρόβλημα σχολικής στέγης μας απασχόλησε ιδιαίτερα στην προσπάθειά μας, ενώ υλοποιήσαμε πρόγραμμα εκτεταμένων παρεμβάσεων σε συντηρήσεις και επισκευές για τη βελτίωση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων.

Όσον αφορά τον αθλητισμό, υλοποιήσαμε εργασίες ανακατασκευής και εξωραϊσμού των αθλητικών υποδομών στα γήπεδα Παράλληλα, συνεχίσαμε τις αθλητικές διοργανώσεις και δραστηριότητες θεσμούς σε ετήσια βάση, όπως και την υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού που είναι το ζητούμενο για μας. Και σε αυτό τον τομέα, πετύχαμε να αυξηθεί θεαματικά η συμμετοχή των δημοτών στις δράσεις του Αθλητισμού Οργανισμού.

Στον τομέα του πολιτισμού, απαιτήθηκε η πλήρης ανασυγκρότηση του Πολιτιστικού Οργανισμού, ο οποίος βρισκόταν σε τραγική κατάσταση από πλευράς διαχείρισης και λειτουργίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης, πετύχαμε να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία του Οργανισμού, αφού καλύφθηκε σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων, επεκτάθηκαν οι δράσεις

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι εργασίες αποπεράτωσης του Πολιτιστικού Κέντρου, , με το οποίο οι κάτοικοι της Πύλης έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σχέση.

 

ε. Αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας

Η Πύλη είναι ένας Δήμος με ζηλευτές υποδομές και περιουσιακό απόθεμα. Για τα συμφέροντα και τις προοπτικές του Δήμου, ιδιαίτερα σε εποχές που η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναζητήσει πόρους πέρα από τη μίζερη κρατική χρηματοδότηση, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να υπάρχει σύμπτωση απόψεων απ' όλες τις πλευρές, στο να ξεκινήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.

Δώσαμε λύση σε σημαντικά προβλήματα στέγασης μαζικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι φιλοξενούνται πλέον σε δημοτικά κτίρια ενώ προχωρούμε στη μετεγκατάσταση υπηρεσιών ώστε να αξιοποιηθούν περαιτέρω χώροι στο Δημαρχείο.

Όλα αυτά αποτελούν ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για περιστολή των δαπανών, αύξηση των εσόδων, αλλά κυρίως για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου προς όφελος των δημοτών και της λειτουργίας φορέων της περιοχής.

 

στ. Προγραμματισμός και προετοιμασία Δήμου για το ΕΣΠΑ

Ως Δήμος είμαστε έτοιμοι στον Προγραμματισμό και στη λειτουργία της αντίστοιχης υπηρεσίας Προγραμματισμού, την οποία αντιλαμβανόμενοι πλήρως τα μηνύματα και τις απαιτήσεις των καιρών προσπαθούμε να στελεχώσουμε.

Η επιλογή μας αυτή δικαιώνεται σήμερα που επιβάλλονται πλέον και στη Δημόσια Διοίκηση διαδικασίες και κανόνες Προγραμματισμού. Ιδιαίτερα τη μεταβατική αυτή περίοδο που διανύουμε – περίοδο οργανωτικής προετοιμασίας για το ΕΣΠΑ – δεν νοείται σύγχρονος Δήμος χωρίς την αντίστοιχη αναβαθμισμένη υπηρεσία.

Την ίδια ώρα, αναμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, ώστε να οδηγηθούμε σ' έναν επανασχεδιασμό των δημοτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να καταργηθούν οι σπάταλες και αναποτελεσματικές που υπήρχαν μέχρι σήμερα, και στη θέση τους να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες. Επιδίωξή μας είναι η οποιαδήποτε δημοτική δραστηριότητα μέσω επιχειρήσεων, να περάσει σε αντίστοιχη βιώσιμη επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα.

Ο Δήμος μας δραστηριοποιείται και στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πάντες ότι αυτή η δημοτική αρχή έχει συγκεκριμένο όραμα για το μέλλον του Δήμου μας και εργάζεται προσηλωμένη καθημερινά γι' αυτό.

Τα επόμενα βήματα

Αναλύοντας τον μέχρι τώρα απολογισμό του Δήμου, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας – ακόμη και ο πλέον κακοπροαίρετος – ότι αυτά τα δύο χρόνια καθημερινής και σκληρής δουλειάς και παρά τα πολλά και συνεχή εμπόδια που συναντήσαμε στο δρόμο μας, πετύχαμε την ανασυγκρότηση του Δήμου σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, λειτουργικό, διοικητικό.

Καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να σχεδιάζουμε από άλλη θέση το μέλλον της Πύλης και πλέον αρχίζουν να γίνονται ορατά και απτά τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας.

Να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας ότι ο Δήμος μας είναι πανέτοιμος για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας ότι η στροφή στην καθημερινότητα θα γενικευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με στοχευμένες παρεμβάσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν.

Να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας ότι θα είμαστε παρόντες και πρωταγωνιστές στην προετοιμασία των έργων, με ανιδιοτέλεια και κυρίως προσηλωμένοι στη διαφάνεια και τη νομιμότητα.

Να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος που πετύχαμε για την Πύλη, θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα από συγκεκριμένες διαδημοτικές συνεργασίες τις οποίες δραστηριοποιούμαστε και υλοποιούμε, μέσα από πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση θεμάτων που απασχολούν συνολικά το ευρύτερο Δήμο μας.

Επιλογή

Σήμερα, δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2006, ο πολίτης έχει πλέον στα χέρια του για να συγκρίνει όλα τα δεδομένα:

Ταχτήκαμε να οδηγήσουμε το Δήμο στη νέα εποχή. Η δική μας αυτοδιοικητική, πολύμορφη και ανεξάρτητη κίνηση, με το συγκεκριμένο και δεσμευτικό σχέδιο δράσης, απέδειξε ότι:

έχουμε τη διαχειριστική ικανότητα,

έχουμε την προγραμματική επάρκεια και τεχνογνωσία,

έχουμε τη συνοχή και σύμπνοια ομάδας που απηχεί στην ευρύτατη κοινωνική υποστήριξη.

Αλλά πρωτίστως έχουμε την ηθική υπεροχή για να εκφράσουμε τους δημότες στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Η διεύρυνση της προσπάθειάς μας προς όλες τις κατευθύνσεις, θα είναι το πρώτο μέλημά μας.

Είμαστε εδώ για να σας διαβεβαιώσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε. Μπορούμε κυρίες και κύριοι να σας κοιτάζουμε στα μάτια. Αναλάβαμε με τη δική σας στήριξη το Δήμο, όχι ως απλοί διαχειριστές, αλλά με αγάπη και διάθεση για προσφορά, διότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την καλή πορεία του Δήμου. Οι ενδείξεις είναι θετικές. Υπάρχει όραμα, στόχοι, σχέδιο. Υπάρχουν καλοί συνεργάτες με υψηλό αίσθημα ευθύνης και διάθεσης για δουλειά και προσφορά. Το σπουδαιότερο είναι ότι πρέπει να υπάρχουν και δημότες που ξέρουν να κρίνουν, να συμμετέχουν και να προσφέρουν για τη προκοπή του τόπου τους. Το μόνο που ζητώ από σας είναι λίγη υπομονή και κατανόηση. Γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας. Δεχόμαστε οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε αποδυθεί σε μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και ελπίζω ότι σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα. Δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις δεκαετιών δεν είναι δυνατόν να θεραπευτούν μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών.»