05 Δεκ 2024 18:59
Ζώα Συντροφιάς

Νέα

Για περισσότερα νέα και ανακοινώσεις γύρω από τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Πύλης δείτε εδώ.

 

 

Επιχειρησιακά σχέδια διαχείρισης

Συνημμένα παρατίθενται τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Πύλης, όπως εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Καταγραφή αδέσποτων ζώων / Γίνε εθελοντής

Αιτήσεις και επικοινωνία σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στο Δ. Πύλης

Αρμόδιο Τμήμα για τη διαχείριση των αδεσπότων ζώων συντροφιάς του Δ.Πύλης είναι το Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.

Εάν θέλετε να:

  1. Δηλώσετε ένα αδέσποτο ζώο που χρειάζεται φροντίδα
  2. Yιοθετήσετε ένα αδέσποτο ή να γίνετε ανάδοχος
  3. Bοηθήσετε εθελοντικά είτε το χωριό σας είτε στο Δημοτικό Κυνοκομείο όταν θα αρχίσει να λειτουργεί
  4. Δηλώσετε αδέσποτο ζώο που έχει αποβιώσει

Παρακαλούμε να:

  • Κάνετε χειρόγραφη απλή αίτηση σε κάποιο από τα δημοτικά καταστήματα του Δήμου
  • Στείλετε απλή αίτηση ταχυδρομικά στη διεύθυνση

Δημαρχείο Πύλης, Ηρώων 1940 -1,  Πύλη 42032

  • Στείλετε ένα μήνυμα στο dpilis@otenet.gr
  • Εφόσον αδυνατείτε να χρησιμοποιήσετε τον έγγραφο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το αρμόδιο τμήμα στο τηλέφωνο 2431352129 (ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών)

Σε κάθε περίπτωση, αιτούμαστε τη συνεργασία σας, δηλαδή την αναφορά των στοιχείων του/ης αιτούντος/ούσης (ονοματεπώνυμο, κατοικία) και τηλέφωνο επικοινωνίας, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός του ζώου, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το ζώο χρειάζεται άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Επίσης, στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα εθελοντικής συνεργασίας για τη συγκεκριμένη περίπτωση, παρακαλούμε να αναφέρεται η πρόθεση παροχής βοήθειας.

Οι αιτήσεις διαχειρίζονται με σειρά προτεραιότητας και αξιολόγησης σημαντικότητας του αιτήματος, με κύριο και βασικό γνώμονα την ασφάλεια και την ανάγκη παροχής βοήθειας του ζώου.

 

Επιτροπή ν.4830/2021

Πενταμελής Επιτροπή του άρθρου αρ.10 παρ8 και 9 του Ν.4830/2021 (ΦΕΚ169/Α)  για την Παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Πύλης

 

Η Πενταμελής Επιτροπή του Δήμου Πύλης αποτελείται από τους:

  • Ζιάκα Χρήστο, Πρόεδρο – Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δ.Πύλης
  • Αγγέλη Σωτήριο, Αντιδήμαρχο Αγροτικών Θεμάτων Δ.Πύλης
  • Παπαγεωργίου Θωμά, Δημοτικό Σύμβουλο Δ.Πύλης
  • Καψιώτη Κωνσταντίνο, Κτηνίατρο με έδρα τα Τρίκαλα
  • Μερίτση Νικόλαο, Εκπαιδευτή σκύλων με έδρα τα Τρίκαλα

Συνοπτικά οι αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι:

  • Αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς και για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ευθανασίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
  • Εισηγείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
  • Χορηγεί την άδεια της παρ.4 του άρθρου8.
  • Συντάσσει ετήσια έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με την πρόοδο της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του δήμου και διατυπώνει προτάσεις για τη βελτίωσή του.

Σχετικές αποφάσεις από τον ν.4830/21 και τούδε:

  1. Απόφαση 37/2022 ΑΔΑ: 6ΕΞΔΩ14-93Μ
  2. Απόφαση 92/2023 ΑΔΑ: ΨΦΛΗΩ14-Ψ2Χ
  3. Απόφαση 59/2024 ΑΔΑ: ΨΚΡΙΨ14-75Ω

 

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς 

Κεφάλαιο Ε’ – Άρθρο 9 (σύνολο του Άρθρου 9 ν.4830/21)
Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς

 

1.Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

  • Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του άρθρου 13.

Σε περίπτωση, που ο ιδιοκτήτης ζώου δε στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, επιβάλλεται το      πρόστιμο του άρθρου 35 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη,            επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA) άρχεται την 1η.3.2022. Τα πρόστιμα του άρθρου 35 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2022. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των ενόπλων δυνάμεων.

  • Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο ΕΜΖΣ, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
  • Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ, σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
  • Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
  • Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς, να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
  • Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του, σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
  • Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του.

Σε περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτήν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα ή άλλο ζώο συντροφιάς. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου. Ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.

  • Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
  • Να μεριμνά, ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
  • Σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.

2.Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία δεν φιλοξενούνται σε ανάδοχο, η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει το πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ για το συγκεκριμένο ζώο (δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιώτης που διαθέτουν καταφύγιο), εφόσον αυτοί δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους από τον παρόντα νόμο και ιδίως, αν δεν έχουν στειρώσει τα ζώα αυτά, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλον φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί, η ευθύνη βαρύνει τον δήμο στα όρια του οποίου προκλήθηκε η βλάβη ή η ζημία.

3.Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:

  • Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
  • Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
  • Οφείλει να φροντίζει να μην μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του, και πάντως όχι πάνω από δύο (2) ώρες την ημέρα, εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
  • Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση, το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
  • Οφείλει να μεριμνά, ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλον εξωτερικό χώρο τέτοιο, ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.

4.Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.

5.Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.

6.Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτόν, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του ή εκτυπωμένο αντίγραφο του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοήθειας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.

7.Αφαιρείται για δύο (2) έτη η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί, καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ και στειρωθεί ή για τον οποίο δεν έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του άρθρου 13. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται οριστικά, αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.

8.Τις υποχρεώσεις του παρόντος άρθρου φέρει και ο ανάδοχος ζώου συντροφιάς. Η αναδοχή λήγει είτε με την υιοθεσία του ζώου είτε με επιστροφή του στον δήμο ή το φιλοζωικό σωματείο ή τη φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία έχει συμβληθεί κατά περίπτωση ο ανάδοχος.

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα κατά περίπτωση αναφέρονται αναλυτικά στο πεδίο «Νομοθεσία».

Πιο αναλυτικά…

Είναι σύνηθες να αναφέρεται η φράση «ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τα ζώα συντροφιάς», συνοδευόμενο από «απευθυνθείτε στο Δήμο σας, είναι υποχρεωμένος να …». Όντως, σύμφωνα με τον ν.4830/21 (ΦΕΚ169/Α) ο Δήμος είναι υπεύθυνος για πολλά πράγματα και οφείλει να υλοποιεί δράσεις και ενέργειες για τα ζώα συντροφιάς. Πρέπει όμως να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι υπεύθυνος για το δικό του ζώο είναι ο κάθε ιδιοκτήτης.

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν τι σημαίνει να είσαι ιδιοκτήτης; Δυστυχώς καθημερινά διαπιστώνουμε ότι αυτός ο αριθμός είναι συγκριτικά μικρός. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει.

Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ.6 του ν.4830/21 ορίζεται

«Ιδιοκτήτης»: το φυσικό πρόσωπο που διατηρεί ζώο συντροφιάς, κυρίως μέσα στην οικία του, και υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του. Το πρόσωπο αυτό αναγράφεται και στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου. Είναι δηλαδή αυτός που φροντίζει το ζώο, αυτός που το βάζει στο σπίτι του, που το πηγαίνει στον κτηνίατρο,  που το έχει βοηθό στην κτηνοτροφική του εκμετάλλευση, που το έχει φίλο και βοηθό στο κυνήγι, ιδιοκτήτης είναι αυτός που το φωνάζει με το όνομά του, που προσφέρει και δέχεται την αγάπη του και που αν για τον οποιονδήποτε λόγο το ζώο φύγει από κοντά του, θα στεναχωρηθεί.

Υπάρχουν ιδιοκτήτες και «ιδιοκτήτες». Είναι εκείνοι που συνειδητά έχουν και φροντίζουν ένα ζώο συντροφιάς – σκύλο ή γάτα- και είναι και εκείνοι που δυστυχώς το αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι. Πως ξεχωρίζει ο ένας από τον άλλο; Από το κατά πόσο γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και κατά πόσο τα τηρούν.

Για όσους λοιπόν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν ξέρουν, αναφέρουμε ενδεικτικά

Ποιες υποχρεώσεις έχουν οι ιδιοκτήτες

Στο άρθρο 9 του ν.4830/21 αναφέρονται με μεγάλη σαφήνεια και λεπτομέρεια τι οφείλει να τηρεί κάθε ιδιοκτήτης. Κάποια από αυτά είναι (αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε στο πεδίο «Νομοθεσία»):

Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

1ον  Να στειρώσει το ζώο συντροφιάς του συμπεριλαμβανομένου και των ποιμενικών σκύλων, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Η στείρωση θα πρέπει οπωσδήποτε να φαίνεται στο βιβλιάριο του ζώου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ). Σε περίπτωση, που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, επιβάλλεται το πρόστιμο των 1.000,00€. Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό από τις 21 Ιανουαρίου 2024 και μετά.

Επειδή η διαδικασία της στείρωσης έχει κάποιο ξεχωριστό κόστος, για την διευκόλυνση όσων ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και για τα ποιμενικά ο Δήμος Πύλης έχει λάβει την αριθμ 305/2023 ( ΑΔΑ: 9ΞΧ1Ω14-Ψ6Ψ) απόφαση Δ.Σ. και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται δωρεάν (δείτε στο πεδίο «Νομοθεσία»).

2ον  Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο ΕΜΖΣ – Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς το αργότερο εντός δύο μηνών από τη γέννησή του. Είναι το γνωστό microchip ή τσιπάκι. Η έλλειψη ηλεκτρονικής σήμανσης έχει τσουχτερό πρόστιμο (300,00€).

3ον Να ελέγξει εάν το τσιπάκι φαίνεται στο ΕΜΖΣ. Όταν γίνεται από τον κτηνίατρο η καταχώρηση του τσιπ στο σύστημα του ΕΜΖΣ, αυτόματα δημιουργείται το ψηφιακό βιβλιάριο του ζώου. Από τις 19 Δεκεμβρίου 2023 και μετά η εγγραφή του ζώου σε αυτό αντικαθιστά τα παλιά χάρτινα βιβλιάρια υγείας των ζώων συντροφιάς. Τα χάρτινα βιβλιάρια διατηρούνται μόνο ενημερωτικά και σταδιακά θα σταματήσουν να έχουν νομική ισχύ. Για παράδειγμα αν ένα ζώο έχει εμβολιαστεί μετά τις 21/12/2023 αλλά δεν έχει ψηφιακό βιβλιάριο, τότε νομικά το ζώο θεωρείται ανεμβολίαστο.  Καλό θα ήταν όλοι οι ιδιοκτήτες να βεβαιωθούν ότι τα ζώα τους εμφανίζονται στο ΕΜΖΣ. Για να το δουν αυτό μπορούν να μπαίνουν και μόνοι τους με κωδικούς TΑXISNET στο

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/zoa-suntrophias/zoa-suntrophias ή να απευθύνονται στον κτηνίατρό τους. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν αν το ζώο τους είναι ήδη στειρωμένο και αυτό να αναφέρεται και στο ΕΜΖΣ. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν την διαδικασία που αναφέρθηκε πιο πάνω για το ΕΦΑΓΥΖΣ και πάντα σε συνεργασία με τον κτηνίατρό τους.

4ον  Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου.

5ον  Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς.

6ον  Να μην εγκαταλείπει το ζώο του.

Ο αριθμός των εγκαταλείψεων πανελλαδικά είναι πολύ μεγάλος κυρίως και πλέον λαμβάνει στο μέγεθος κοινωνικού φαινομένου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κυρίως για την αποφυγή ευθυνών από τους ιδιοκτήτες τους και αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες δημιουργίας αδεσπότων ζώων συντροφιάς.

Η εγκατάλειψη αποτελεί καθαρά πράξη έλλειψης φιλοζωικής συνείδησης. Υπάρχουν ενέργειες που ο ιδιοκτήτης οφείλει και μπορεί να κάνει εάν όντως δεν μπορεί για τον οποιονδήποτε λόγο να συντηρήσει το ζώο του αλλά ενδιαφέρεται για αυτό, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το να το αφήσει σε ένα κουτί έξω από το δημοτικό κατάστημα …

7ον Όποιες υποχρεώσεις έχουν οι ιδιοκτήτες έχουν και οι ανάδοχοι.  

Επιπλέον ο Ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να:

  • Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
  • Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν, τόσο για την προστασία του ζώου του όσο και για τους γύρω του.
  • Οφείλει να φροντίζει να μην μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του, και πάντως όχι πάνω από δύο (2) ώρες την ημέρα.
  • Οι ιδιοκτήτες κυνηγετικού σκύλου και των ποιμενικών έχουν και κάποιες ειδικές υποχρεώσεις.

Αν και το πνεύμα του νόμου δεν είναι τιμωρητικό αλλά καθοδηγητικό και σκοπεύει στην ανάπτυξη της φιλοζωίας και της ευζωίας όλων των ζώων συντροφιάς, κάθε υποχρέωση που δεν τηρείται οδηγείται σε παράβαση με το αντίστοιχο πρόστιμο.

Η συνειδητή παράβλεψη της τήρησης των προαναφερόμενων είναι αυτό που θα διαχωρίσει τον ιδιοκτήτη από τον κατ΄ ευφημισμό «ιδιοκτήτη». Το ίδιο όμως ισχύει και για όλους εμάς που ουσιαστικά επικροτούμε την αδιαφορία του κακού ιδιοκτήτη είτε γιατί είναι «γείτονας» και δεν θέλουμε να μπλέξουμε, είτε γιατί δεν μας ενδιαφέρει παρά μόνο όταν τα κουτάβια αρχίσουν και μπαίνουν στην αυλή μας, είτε γιατί είναι πιο βολικό να ρίξουμε την ευθύνη σε κάποιον άλλο.

Μπορεί τα πιο πάνω να μην «χαϊδεύουν» τα αυτιά κάποιων, πρέπει όμως να εφαρμοστούν για το καλό των αθώων αυτιών των ζώων.

 

Υποχρεώσεις Δήμου για τα ζώα συντροφιάς

Είναι σύνηθες να αναπαράγεται η φράση «ο Δήμος είναι υπεύθυνος και δεν κάνει τίποτα». Φυσικά και ο Δήμος είναι υπεύθυνος για πολλά πράγματα και στο άρθρο 10 του ν.4830/21 (ΦΕΚ169/Α) αναφέρονται ρητά.   Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποια:

1ον Ο Δήμος οφείλει να υλοποιεί ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης αδεσπότων ζώων συντροφιάς. Ο Δήμος Πύλης εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης από το 2015 και τούδε αρχικά σύμφωνα με τον ν.4039/12 και το 2021 με τον ν.4830/21. Ήταν δεν από τους πρώτους δήμους πανελλαδικά που τήρησε τη συγκεκριμένη διάταξη.

2ον Ο Δήμος συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές. Κάθε βοήθεια δεκτή! Είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι αν δεν υπάρξει συνεργασία σε τοπικό επίπεδο από άτομα που γνωρίζουν την καθημερινότητα της γειτονιάς καλύτερα από τον καθένα, να μπορεί μία υπηρεσία  να είναι παντού και πάντα.

3ον Ο Δήμος οφείλει να έχει δημοτικό καταφύγιο. Εντός του 2024 ολοκληρώνεται η κατασκευή του δημοτικού καταφυγίου του Δ.Πύλης. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ένα καταφύγιο δεν είναι «οίκος ευγηρίας ή ίδρυμα» για τα αδέσποτα. Είναι χώρος προσωρινής φροντίδας. Άλλο η φιλοξενία και άλλο «βάλτε το μέσα για όσο ζει γιατί δεν το θέλω έξω από το σπίτι μου». Όπως επίσης είναι παράλογο να νομίζει κάποιος ότι σε ένα καταφύγιο μπορούν να φιλοξενηθεί ταυτόχρονα απεριόριστος αριθμός ζώων. Ας μην ξεχνάμε ότι το φυσικό περιβάλλον του ζώου είναι η φύση και σε «συντροφιά» με τον άνθρωπο, ο οποίος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι υπεύθυνος για την ύπαρξη και τη συμπεριφορά του ζώου.

4ον Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για όλα τα αδέσποτα εντός των ορίων του. Δυστυχώς είναι αδύνατον κάποια υπηρεσία να είναι παντού και πάντα και να γνωρίζει τα πάντα! Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να γίνεται μία απλή αίτηση από το άτομο που γνωρίζει και αναφέρει ένα αδέσποτο είτε εγγράφως είτε ηλεκτρονικά είτε με ένα απλό κείμενο αρκεί να δίνονται οι βασικές πληροφορίες, ώστε να τηρείται σειρά προτεραιότητας και να διαχειρίζονται όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα. Μόνο με την συνεργασία των κατοίκων μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Σημαντικό έργο και βοήθεια σε αυτόν τον τομέα προσφέρουν οι τοπικοί εθελοντές, πρόεδροι των κοινοτήτων και υπάλληλοι από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

5ον Ο Δήμος υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις και δράσεις ανάπτυξης της φιλοζωίας

6ον Ο Δήμος παρέχει φροντίδα σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Από το 2015 ως και το 2023 στο Δήμο Πύλης έχουν διαχειριστεί περισσότερα από 370 ζώα συντροφιάς, σιτίζονται σε μηνιαία βάση περισσότερα από 130 ζώα σε διάφορες κοινότητες και παρέχεται κτηνιατρική βοήθεια όπου και όταν χρειάζεται. Τα στοιχεία κατατίθενται και ελέγχονται σε ετήσια βάση στα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΣ και ΥΠΑΑΤ).

7ον Ο Δήμος προωθεί την υιοθεσία και την αναδοχή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα ζώα που δίνονται δυστυχώς είναι αναλογικά λίγα σε σχέση με τους τοπικούς πληθυσμούς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, αν και η υιοθεσία και η αναδοχή είναι από τις πιο αποτελεσματικές πράξεις ελέγχου των αδεσπότων. Υιοθετήστε ένα αδέσποτο από το Δήμο μας λοιπόν! Όμως πριν το κάνετε αυτό ρίξτε και μια ματιά στις Υποχρεώσεις των Ιδιοκτητών.

Παρατίθεται συνημμένο το πρακτικό της αριθμ. 20/2023 τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλης αναφορικά με τις “Δωρεάν στειρώσεις σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πρόστιμα για τα ζώα συντροφιάς

Τα κυριότερα πρόστιμα του ν.4830/21 είναι:

α/α[i] ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗ Πρόστιμα –  κυρώσεις
1 Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους και μη τήρηση, από μέρους του, των ειδικών απαιτήσεων της παρ. 2 του άρθρου 2, ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία τους Άρθρο 2 παρ. 2 1.000 ευρώ
2 Παράλειψη πλήρους και ακριβούς ενημέρωσης του ΕΜΖΣ από κτηνίατρο Άρθρο 4 παρ. 6 300 ευρώ
3 Αναληθής καταχώρηση κτηνιάτρου στο ΕΜΖΣ περί στείρωσης του ζώου συντροφιάς ή αποστολής γενετικού υλικού στο ΕΦΑΓΥΖΣ Αρθρο 4 παρ. 6 2.000 ευρώ
4 Παράλειψη τήρησης ενημερωμένου ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου ζώων συντροφιάς που προορίζονται για εκτροφή ή αναπαραγωγή ή πώληση Άρθρο 8 παρ. 2 1.000 ευρώ για το πρώτο ζώο, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε επόμενο
5 Εκτροφή, αναπαραγωγή ή πώληση ζώων συντροφιάς κατά παράβαση των παρ. 1,2,3 και 4 του άρθρου 8 Άρθρο 8 παρ. 1, 2, 3 και 4 3.000 ευρώ
6 Αναπαραγωγή μετά το ένατο έτος της ηλικίας του ζώου, καθώς και αναπαραγωγή του ίδιου ζώου περισσότερες από έξι (6) φορές σε όλη τη ζωή του Άρθρο 8 παρ. 8 2.000 ευρώ για το πρώτο ζώο, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε επόμενο
7 Αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του Άρθρο 8 παρ. 9 3.000 ευρώ για το πρώτο ζώο, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε επόμενο
8 Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής σκύλου ή γάτας ή δήλωσης της απώλειας του ζώου 1 συντροφιάς, καθώς και παράλειψη καταχώρησης στο ΕΜΖΣ όλων των απαιτούμενων στοιχείων που αφορούν τον ιδιοκτήτη ή το ζώο συντροφιάς και τυχόν μεταβολών τους Άρθρο 9, παρ. 1, περ. β’ και γ’ 300 ευρώ
9 Παράλειψη στείρωσης σκύλου ή γάτας ή αποστολής δείγματος γενετικού υλικού τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ Άρθρο 9 παρ. 1 περ. α’ 1.000 ευρώ
10 Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της κτηνιατρικής εξέτασης του ζώου ή του ετήσιου εμβολιασμού του, καθώς και ακρωτηριασμός του ζώου χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος Άρθρο 9 παρ. 1 περ. δ’, ε’ και ι’ 1.000 ευρώ
11 Μη ύπαρξη ενημερωμένου διαβατηρίου Άρθρο 9 παρ. 1 περ. στ’ 300 ευρώ
12 Παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου Άρθρο 9 παρ. 1 περ. η’ 100 ευρώ
13 Παράλειψη τήρησης των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου Πρόκληση ζημιάς από σκύλο Παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου από την ιδιοκτησία του ιδιοκτήτη ή του συνοδού ή του φύλακα Άρθρο 9 παρ. 2 καιπαρ. 3 περ. α’, β’, γ’ 300 ευρώ
14 Μη κατοχή ενημερωμένου διαβατηρίου ή αντιγράφου ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του κυνηγετικού σκύλου σε οποιαδήποτε μετακίνηση του ζώου Άρθρο 9 παρ. 6 500 ευρώ
15 Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας για ζώα συντροφιάς που διατηρούνται σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα Διατήρηση περισσότερων από τριών (3) ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση περισσότερων ζώων συντροφιάς Αρθρο 15 παρ. 2, 3 και 4 500 ευρώ ανά ζώο
16 Πρόκληση φόβου ή πόνου σε ζώο συντροφιάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ή παράλειψη άμεσης επίβλεψης ζώου συντροφιάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ή παράλειψη χρήσης φίμωτρου ή απομάκρυνσης από εκδήλωση ζώου συντροφιάς που εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά Άρθρο 22 παρ. 2 1.000 ευρώ ανά ζώο
17 Εκτροφή, εκπαίδευση και συμμετοχή ζώου σε οποιοδήποτε είδος μάχης Άρθρο 23 παρ. 5 εδάφιο πρώτο 40.000 ευρώ για κάθε ζώο
18 Κακοποίηση, κακή και βάναυση μεταχείριση οποιοσδήποτε είδους ζώου (δραστικός και μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης,
εργασία μη προβλεπόμενη για το είδος του ζώου, μη σύννομη αναπαραγωγή, εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη, εγκατάλειψη)
Άρθρο 24 παρ. 1 περ. α’ και άρθρο 9 παρ. 1 περ. ζ’ 5.000 έως 15.000 ευρώ για κάθε ζώο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος
19 Φόνος, βασανισμός των ζώων με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), εκούσιο τραυματισμό (βαριά,
επικίνδυνη σωματική βλάβη), μάχες μεταξύ ζώων, κτηνοβασία, σεξουαλική κακοποίηση του ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη, εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, καθώς και πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιοσδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο απεικονίζεται κάθε είδους σεξουαλική συνεύρεση με ζώα, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας ή θανάτωση μικρών ζώων με σκοπό το κέρδος και τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά
Άρθρο 24 παρ.
1 περ. β’ και παρ.
2
30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό
20 Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα Αρθρο 24 παρ. 3 500 ευρώ
21 Η με οποιονδήποτε τρόπο άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων ελέγχου, καθώς και η μη παροχή ή η παροχή ψευδών, ελλιπών ή ανακριβών πληροφοριών και στοιχείων 500 ευρώ

Για όλες τις κατηγορίες των προστίμων δείτε εδώ. 

[i] Όπως αναφέρεται στον Ν.4830-21-25-33 Πρόστιμα.