18 Απρ 2024 00:20

Yλοποιήθηκαν οι δύο θεματικές ενότητες της ενημερωτικής ημερίδας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος AgriUrban από τον Δήμο Πύλης

Με μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες υλοποιήθηκαν οι δύο θεματικές ενότητες της ενημερωτικής ημερίδας που διοργανώθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Πύλης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος AgriUrban από τον Δήμο Πύλης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίας-Παράρτημα Καρδίτσας – Τμήμα Ξύλου-Επίπλου, το Δασαρχείο Τρικάλων, τον ΟΠΕΚΕΠΕ –Δ/νση Θεσσαλίας – Στερ.Ελλάδας και τον Γεωπονικό Σύλλογον Ν.Τρικάλων.
Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και προλόγησε ο Αντιδήμαρχος επί των αγροτικών και αναπτυξιακών θεμάτων κ. Κώστας Μπαλατσούκας (φωτ1). Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του προγράμματος AgriUrban από τον Καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ.Γιώργο Νταλό (φωτ.2) καθώς και σύντομος χαιρετισμός από το Γεωπονικό Σύλλογο Ν.Τρικάλων (φωτ3).
Το πρώτο μέρος της διοργάνωσης αφορούσε την κατασκευή και νομιμοποίηση πρόχειρων σταυλικών εγκαταστάσεων. Αφορμή για την επιλογή του συγκεκριμένου αντικειμένου αποτέλεσε η πρόσφατη προκύρηξη του προγράμματος Βιολογικής Κτηνοτροφίας, στην οποία πολλοί παραγωγοί δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν δικαιολογητικά λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας. Επιπλέον η ανάγκη για εφαρμογή των διατάξεων και ουσιαστικά η συμμόρφωση από την πλευρά των κτηνοτρόφων ως προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχώς γίνεται πιο επιτακτική και λόγω της μακροχρόνιας ολοκλήρωσης της διαδικασίας πιο πιεστική.

Η πρώτη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή του ΤΕΙ κ.Μιχάλη Σκαρβέλη (φωτ4) και αφορούσε την δυνατότητα ξυλοκατασκευής πρόχειρης σταυλικής εγκατάστασης από τον ίδιο τον παραγωγό, τεχνικές οδηγίες και σημεία που πρέπει να προσεχθούν. Οι οδηγίες που δόθηκαν καθώς και επιπλέον στοιχεία θα είναι δυνατό να δοθούν στους ενφιαφερόμενους τόσο από το Δήμο Πύλης όσο και από το ΤΕΙ.
Ακολούθησαν οι κυρίες Μαρία Παρδάλη και Αφροδίτη Χαριζοπούλου (φωτ5) από το Δασαρχείο Τρικάλων και η Έφη Φωτάκη από το Δήμο Πύλης (φωτ6), που παρουσίασαν τις απαιτήσεις και διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί για την εξασφάλιση των αναγκαίων εγγράφων και παραστατικών από κάθε υπηρεσία αντοιχα, προκειμένου για την πληρότητα του φακέλου αδειοδότησης που υποβάλουν στην ΔΑΟΚ.


Το δεύτερο μέρος της διοργάνωσης ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Γεωπονικού Συλλόγου Ν.Τρικάλων, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Δ.Πύλης, ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση του προγράμματος ΟΣΔΕ από εξειδικευμένο κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ομιλητές (φωτ7 ) ήταν οι κύριοι Αθανάσιος Βαλιώτης – Προϊστάμενος Δ/νσης Θεσσαλίας- Στ.Ελλάδας, Πέτρος Τσακνάκης – Ελεγκτής Γεωπόνος και Κων/νος Ζαρμακούπης – Ελεγκτής Κτηνίατρος της Περιφ. Διεύθυνσης, οι οποίοι με τη σειρά τους έδωσαν σημαντικές οδηγίες σχετικά με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων της Βασικής Ενίσχυσης 2017, την υποβολή ορθής Δήλωσης Καλλιέργειας, τις Συνδεδεμένες ενισχύσεις, την Πράσινη Ενίσχυση, τα λάθη που κάνουν συχνά οι παραγωγοί και οδηγούν σε ποινές στην καταβολή της επιδότησης, συμβουλές και υποδείξεις ως προς ιδιαίτερα σημεία προσοχής, τόσο για τους καλλιεργειτές και τους κτηνοτρόφους όσο και για τους φορείς σύνταξης των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Στο τέλος κάθε συνεδρίας οι παρεβρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων τόσο γενικού ενδιαφέροντος όσο και πιο εξειδικευμένων.