18 Ιούν 2024 23:40

Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 11 Μαίου 2022 ο Δήμος Πύλης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκδήλωση για την εφαρμογή του προγράμματος “Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς».

Το πρόγραμμα αφορά την δωρεάν διανομή και εξαπόλυση ενός φυσικού εχθρού της Σφήκας της Καστανιάς του παρασιτοειδούς «ωφέλιμου» εντόμου Torymus sinensis, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι σε βάθος 2-3 ετών δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην μείωση των κατά τόπους πληθυσμών.

Το 2021 που ήταν και η πρώτη χρονιά της δράσης από το Δήμο Πύλης (είχε προηγηθεί αντίστοιχη το 2020 από το Δασαρχείο Τρικάλων) είχαν διανεμηθεί σε τοπικούς παραγωγούς κατόπιν αίτησής τους 45 φωλιές ωφέλιμων εντόμων με έξοδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – ΠΕ Τρικάλων. Η εξαπόλυση είχε γίνει κυρίως στις κοινότητες του Δήμου Πύλης αλλά και σε παραγωγούς στις κοινότητες Ξυλοπάρικου και Προδρόμου του Δ.Τρικκαίων και Καστανιάς του Δ.Μετεώρων με καλά αποτελέσματα για το 1ο έτος εφαρμογής τουλάχιστον για το Δήμο Πύλης. Φέτος, εκτός από την χορηγία της ΠΕ Τρικάλων, διατέθηκαν επιπλέον φωλιές από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και από το Δήμο Πύλης, με σκοπό την κάλυψη ευρύτερης περιοχής. Οι περιοχές στις οποίες έγινε η εξαπόλυση ήταν οι κοινότητες Παλαιομοναστήρου, Πύλης, Ροπωτού, Κοτρωνίου, Παλαιοκαρυάς, Πιαλείας, Καλογήρων, Αγ.Προκοπίου, Βροντερού, Ελάτης και Πολυνερίου

Το υπηρεσιακό κλιμάκιο που παραβρέθηκε αποτελούνταν από τον κ.Δημ. Μπίλλη, θεματικό Αντ/ρχη Αγρ. Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον κ. Δημ. Σταυρίδη, δρ Εντομολογίας & Προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΠΕ Λάρισας, την κ. Αργυρώ Καρακούση, Προϊσταμένη του αντίστοιχου Τμήματος της ΠΕ Τρικάλων, την κα Έφη Φωτάκη, Γεωπόνο & Προϊσταμένη του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δ. Πύλης την κα Γεωρ. Ντίνου από το Τμήμα Προστασίας Φυτών της ΠΕ Τρικάλων, , καθώς και τον κ. Ντίνο Μπάρδα, ενταλμένο σύμβουλο Περιβάλλοντος Περιφέρειας Θεσσαλίας. Για το Δήμο Τρικκαίων παραβρέθηκε ο κ.Γακόπουλος Παναγιώτης – γεωπόνος ενώ για την κοινότητα Καστανιάς ο πρόεδρος κ.Βλαχάβας Χρήστος.

Ο Δήμος Πύλης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προσπάθεια που καταβάλουν και την οικονομική και τεχνική υποστήριξη που έχουν προσφέρει στον τομέα αυτό και ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα αναμενόμενα.