18 Απρ 2024 17:14

Το «Διπλοκάγκελο» γιορτάστηκε στην τ.κ.Νεράιδας (Δ.Ε. Δήμου Πύλης)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τριήμερο των εορταστικών,  θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατά την διάρκεια του πανηγυριού προς τιμή της μνήμης της Αγίας Παρασκευής στην Νεράιδα  (Δημοτική Ενότητα Δήμου Πύλης), 25/26/27/ Ιουλίου, που οργάνωσαν η Τ.Κ. Νεράιδας και οι τοπικοί φορείς του Χωριού.
Μπορεί φέτος να υπήρχε λιγότερος  κόσμος λόγω των γνωστών δύσκολων οικονομικών καταστάσεων, αλλά στο πανηγύρι επικράτησε ζωντάνια στην αναβίωση της παράδοσης και τηρήθηκε με ευλαβικό τρόπο ένα έθιμο δύο αιώνων, «Το Διπλοκάγκελο».
Από νωρίς το απόγευμα ο κόσμος μαζεύτηκε  στην πλατεία του Χωριού όπου δίπλα υψώνεται ο Μεγαλοπρεπής  Ναός του Αγίου Γεωργίου, εκεί βέβαια υπήρχε  η δημοτική ορχήστρα που έπαιζε δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια, και όλοι ανταποκρίθηκαν στο μουσικό αυτό  κάλεσμα χορεύοντας τους αθάνατους παραδοσιακούς χορούς της Πατρίδας μας, κάτω από το ίσκιο που πρόσφεραν τα αιωνόβια  πλατάνια.
Στις 20.15 μετά το πέρας  του μικρού αυτού  προεόρτιου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεράιδας κ. Βλαχογιάννης Κυριάκος, καλωσόρισε τον κόσμο και τους ευχαρίστησε που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις, και αμέσως έδωσε τον λόγω στον δήμαρχο Πύλης Κων/νο Μαράβα ο οποίος καλωσόρισε και αυτός με την σειρά του τους παρευρισκόμενους και τόνισε την αξία της διατήρησης της παράδοσης,  τόσο της Τοπικής όσο και της Πατρίδας μας. Έδωσε συγχαρητήρια στο Πρόεδρο του Χωριού και τους φορείς που οργάνωσαν αυτές τις εκδηλώσεις.
Ο Δήμος θα στέκεται πάντα δίπλα σε αυτές τις δραστηριότητες που προάγουν τον πολιτισμό μας.
Τελειώνοντας ανέφερε σε αυτές τια δύσκολες ώρες που περνάμε πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και υπομονετικοί για να ξεπεράσουμε την κρίση. Επανέλαβε  για μια ακόμα φορά ότι η πόρτα του δημάρχου θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους τους δημότες.
Αμέσως μετά ακολούθησε το έθιμο «Το Διπλοκάγκελο» που χρονολογείται πάνω από 150 χρόνια,
Και ο κόσμος στην πλειοψηφία τους Νεραιδιώτες αλλά και μικρά παιδιά , πιασμένοι χέρι-χέρι σταυρωτά χόρεψαν το Κάγκελο για μια και μισή ώρα στην πλατεία του Χωριού, τηρώντας το τοπικό έθιμο πλημυρισμένοι όλοι  από ευχάριστα συναισθήματα που μέσα από τον χορό  μπορεί να τα νοιώσει κανείς.

Παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Πύλης Κων/νος Μαράβας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Νεράιδας κ. Κυριάκος Βλαχογιάννης, ο Πρεσβύτερος Πατέρας Απόστολος Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αθανάσιος Γιαννοτάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Αγγέλης Σωτήριος, κ. Χατζής, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παχτουρίου κ. Παναγιώτης Μπόλης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Αναγνώστου Βασίλειος.
Μετά από εκεί ο δήμαρχος Κώστας  Μαράβας  πήγε στον Αετό συνοδευόμενος από του συνεργάτες του, όπου γιορτάζανε και εκεί «ΤοΔιπλοκάγκελο».

[cycloneslider id=”to-diplokagkelo”]