14 Απρ 2024 11:53

“Το Δημοτικό Σχολείο Πιαλείας στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Πιαλείας”

tn_dimotiko sxoleio pialeiasΤο Δημοτικό σχολείο Πιαλείας, σήμερα Παρασκευή, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας των Μουσείων, 18 Μαΐου,  επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο σχολικό λαογραφικό και ιστορικό μουσείο της Πιαλείας. Με την καθοδήγηση των συνοδών εκπαιδευτικών και του δ/ντή του σχολείου κ. Τάσου Βακουφτσή, τους δόθηκε η ευκαιρία να ιδούν, να ακούσουν και να μάθουν αρκετά νέα πράγματα. Την ξενάγηση και ενημέρωση έκανε ο συνταξιούχος πλέον δάσκαλος του σχολείου Πιαλείας και πρόεδρος σήμερα του Συλλόγου «οι φίλοι του μουσείου Πιαλείας» κ. Παπαγιαννόπουλος Δ.

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ακόμη ότι το   Λαογραφικό και ιστορικό Μουσείο  λειτουργεί στον προαύλιο χώρο του σχολείου και στο ανακαινισμένο παλιό διδακτήριο από τον Ιούνιο του 2006.

Περιλαμβάνει συλλογές από είδη και αντικείμενα λαϊκής τέχνης και την τοπική παράδοση. Αποτελεί χώρο επίσκεψης για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έτσι ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή και να κατανοήσουν αντικείμενα από τη λαϊκή μας τοπική  παράδοση, αλλά και να ενημερωθούν  σε θέματα περιβάλλοντος και ιστορίας της περιοχής μας.

Κατά την ξενάγηση αναλύονται θέματα όπως η ιστορία και η σημασία των αντικειμένων, οι χρήσεις τους και οι αποτιμήσεις τους.

Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το Μουσείο είναι οι τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού σχολείου καθώς και όλες οι τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου. Η περιήγηση στο Μουσείο προσαρμόζεται στην ηλικία και τις γνώσεις των επισκεπτών.

Για ομαδικές επισκέψεις θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία για τον προγραμματισμό στο τηλέφωνο 2431051357 και 6997148828. 

Ακόμη ζητούμε την κατανόηση των επισκεπτών ως προς το χρόνο των επισκέψεων διότι το Μουσείο μας στερείται υπευθύνου-υπαλλήλου από τις αρχές του έτους λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το Δήμο και λειτουργεί σε εθελοντική βάση με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου.

 

Ο Πρόεδρος του Π.Σ. Πιαλείας

Παπαγιαννόπουλος Δ.