20 Ιούν 2024 14:40

Το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια

Το 35ο  Πανελλήνιο  Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα  λιβάδια .Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων
Με επιτυχία για μια ακόμα φορά πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Αντάμωμα των  Σαρακατσαναίων, χθες Κυριακή στα λιβάδια τα Περτουλιώτικα παρουσία αρκετών Σαρακατσαναίων που ήρθαν από όλο τα μέρη της Ελλάδος αλλά και την Βουλγαρία.
Η εκδήλωση άρχισε με τον  καθιερωμένο Αγιασμό, και την προσφώνηση από τον Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γεώργιο Μουτσιάνα, που καλωσόρισε τον κόσμο και του επισήμους τονίζοντας την σημασία της παράδοσης χρυσή παρακαταθήκη των προγόνων μας που πρέπει  να την διατηρήσουμε άσβεστη και να τη διαφυλάξουμε  σαν κόρη οφθαλμού. Ευχαρίστησε τον Δήμο Πύλης για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης.
Χαιρετισμό  έκανε και ο δήμαρχος Πύλης Κων/νος Μαράβας, αναφέροντας τα εξής.
Σαρακατσάνισσες  και Σαρακατσαναίοι, Υψηλοί προσκεκλημένοι, είμαι χαρούμενος σαν δήμαρχος Πύλης και σας καλωσορίζω στο Περτούλι στην όμορφη αυτήν περιοχή. «Έλεγαν οι γέροντες Σαρακατσαναίοι, κατοικούμε στον τόπο αυτό από τότε που ο θεός έφτιαξε τα βουνά και τα ποτάμια τον ήλιο το φεγγάρι. Από τότε που κρατάει η γενιά μας. Είμαι σίγουρος ότι εννοούσαν το Περτούλι.
Σας  συγχαίρω που κρατάτε ψηλά το λάβαρο της παράδοσης και στο πέρασμα των αιώνων διατηρήσατε τα έθιμα,  τις συνήθειες, τους κανόνες, συμπεριφοράς και διαβίωσης με τρόπο πιστό και αυθεντικό. Και πιο πολύ χαίρομαι γιατί νέοι άνθρωποι έχουν αναλάβει τα σκήπτρα της παράδοσης και συνεχίζουν συνδέοντας το παρελθόν  με το μέλλον. Στην εποχή της κρίσης που περνάμε όλοι οι Έλληνες βλέπουμε με άλλο μάτι την καθημερινότητα, όπου βάζουμε στόχους για ένα νέο οικοδόμημα πουν θα στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις, πιστεύω ότι οι Αρχές και οι Αξίες των Σαρακατσαναίων μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά. Σαν Δήμος Πύλης αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία του Ανταμώματος σας που ξεκινάει από μακριά και θα συνεχίσει. Εύχομαι καλό καλοκαίρι πάντα επιτυχίες.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, και στην συνέχεια λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δυνατής βροχής έγινε εσπευσμένα η βράβευση των Αριστούχων μαθητών Μασδάνη-Γουλιέλμου-Πασχάλη και συγχρόνως η εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα και Βουλγαρία, που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας, με πρώτα των χορό των γερόντων.
Με την βοήθεια του θεού η βροχή σταμάτησε και έγινε η παρουσίαση των πολιτιστικών δρώμενων (βασανιστήρια του Κτσαντώνη, αναπαράσταση από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρόμερου  Ευρυτανίας.
Τέλος εμφανίστηκαν όλα τα χορευτικά χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς της Πατρίδας μας, κλείνοντας την όμορφη αυτή εκδήλωση του 35ου  Ανταμώματος των Σαρακατσαναίων στα λιβάδια τα Περτουλιώτικα, παρά την επανεμφάνιση της βροχής. 
Παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Τόλιας, Στέφανος Καλαμαράς, Σταύρος Ζιάκας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Πύλης
Αθανάσιος Γιαννοτάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κωστάκης Αθανάσιος, Μπόμπορας Παύλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ Περτουλίου Στέφανος Κουτσιανίτης ο δήμαρχος Τρικκαίων   Δημήτριος Παπαστέργιου, ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Σινάνης.

Ο εκπρόσωπος της Π.Υ Τρικάλων κ. Νικόλαος Μπαλατσούκας.
 
[cycloneslider id=”35o-panellinio-antamoma”]