18 Απρ 2024 00:27

Τιμήθηκε η 72η Επέτειος για την Ιστορική «Μάχη της Πόρτας»

Με απόλυτη επιτυχία τιμήθηκε η 72η Επέτειος της Ιστορικής ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ, στην Πύλη, την Κυριακή 14 Ιούνη 2015.

Πλήθος κόσμου, αγωνιστές από άκρη σε άκρη της Ελλάδας κατέκλυσαν τον χώρο της πλατείας του Δημαρχείου.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύλης, Κων/νος Μαράβας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπλίτη Τρίκκης & Σταγών  πατέρα Λάζαρο Σταυραντώνη, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σιμορέλης Χρήστος , Παπαδόπουλος Αθανάσιος, εκπρόσωπος του Αντιπεριφέρειας Τρικάλων κ. Μπάρδας Κων/νος, Στρατιωτικές Αρχές της πόλης και του Νομού, Αστυνομικές Αρχές, ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Ν. Τρικάλων, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ, Αντιστασιακές Οργανώσεις ( ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας- Σύνδεσμος ΛΑΖΑΡΕΤΟ Κέρκυρας –Σύνδεσμος Φυλακισθέντων- Εξορισθέντων εφταετίας 1967-1974- Ενωμένη Εθνικλή Αντίσταση – η Λίτσα Ζαρογιάννη, κόρη του αειμνήστου ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ Ζαρογιάννη) και πολλοί άλλοι.

Έγινε κατάθεση στεφάνων, σύντομοι χαιρετισμοί των συμμετεχόντων.
Η κύρια ομιλία έγινε από τον κ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΗΜΗΤΡΗ, πρώην Υπουργό και Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, ο οποίος μάγεψε τον κόσμο με την γλαφυρότητα του λόγου, συνδέοντας το χθές με το σήμερα, περιγράφοντας το σήμερα με το μέλλον.
Ο Δήμαρχος Πύλης χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας:
«Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας,
Επίσημοι προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί μου συνδημότες,
Υπάρχουν στιγμές στην Ιστορία, υπάρχουν άνθρωποι στο διάβα του χρόνου που με πράξεις και παραλείψεις γράφουν ένδοξες ή μελανές σελίδες στην Ιστορία.
Είμαι χαρούμενος γιατί είμαστε όλοι εδώ σήμερα.
Για να θυμηθούν οι παλιότεροι και για να μάθουν οι νεώτεροι μία στιγμή, όπου ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ, όπου η ψυχή των Ελλήνων Αγωνιστών έγραψε με χρυσά γράμματα την λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τόνισε το πάθος για ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Θυμόμαστε το ήθος και τη λεβεντιά, των πρωταγωνιστών της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ 72 χρόνια μετά, στις 8 & 9 Ιουνίου του 1943. Σήμερα στέλνουμε σε όλους μηνύματα ομοψυχίας, ιερής συγκίνησης και ευγνωμοσύνης.
Εδώ, στον ιστορικό χώρο της Πόρτας, έλαβε χώρα η πρώτη δυναμική σύγκρουση και οργανωμένη μάχη ενάντια στα Ιταλικά φασιστικά στρατεύματα.
Μία χούφτα  Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα.
Μάχη ισάξια των προγόνων μας, νέες ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, νέα ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ.
Στα δύσκολα και κρίσιμα εκείνα χρόνια της κατοχής η νικηφόρα εκείνη μάχη, είχε θετική επίδραση στο ηθικό όχι μόνο των ανταρτών, αλλά και όλου του ελληνικού λαού.
Στον Ιταλικό στρατό μεγάλωσε μετά την αποτυχία η κρίση. Εξάλλου λίγους μήνες μετά συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν.
Η Πόρτα με τα στενά της βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
Αγαπητέ Πρόεδρε, Δημήτρη Τσοβόλα
Μας συγκινεί η παρουσία σας εδώ,  γιατί είστε και σεις ένα σύμβολο Αντίστασης, μέσα από το πέρασμα σας στην πολιτική ζωή του τόπου μας.
Και σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρο το μήνυμα της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ απέναντι σε αόρατους και ορατούς εχθρούς της Πατρίδας μας, απέναντι στην οικονομική διαπλοκή και στα συμφέροντα των ισχυρών.
Επιτρέψτε μου εδώ,  να στείλω τους θερμούς χαιρετισμούς όλων των δημοτών, στους απογόνους του Καπετάνιου Τάσου Μίμη Μπουκουβάλα, τους απογόνους του Γιώργου Ζαρoγιάννη τον επονομαζόμενο (Καβαλάρη) και  στις οικογένειες όλων όσων συμμετείχαν και έγραψαν ιστορία σε τούτο τον τόπο. Δυστυχώς όμως ο νόμος της φθοράς του χρόνου δεν εξαιρεί ούτε τους ήρωες.
Ειλικρινά, σας ευχαριστώ για την σημερινή σας παρουσία.

Σας ευχαριστώ όλους».

Μελωδίες και τραγούδια ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ με το δικό τους τρόπο παρουσίασαν η Χορωδία του Συλλόγου  Γυναικών Παλαιομοναστήρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης.
 Ο Δήμαρχος Πύλης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. ΤΣΟΒΟΛΑ. Επίσης ένα Βιβλίο του Γιώργου Καραγιώργου με θέμα την ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ και ένα DVD , όπως επίσης και στον κ. Γιώργο Χριστοδουλάκη εκ μέρους του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και την κ. ΛΙΤΣΑ  ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗ κόρη του ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ.

[cycloneslider id=”72i-machi-tis-portas”]