14 Απρ 2024 12:35

Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας» στον Δήμο Πύλης

Επιμορφωτικό Σεμινάριο στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου του ΚΠΕ
Μακρυνίτσας «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας» στον Δήμο Πύλης
Πετρογέφυρα και Εκπαίδευση με τα Πετρογέφυρα των Δήμων Πύλης, Μουζακίου , Αργιθέας

Ο Δήμος Πύλης φιλοξένησε την προχθές Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που αφορά «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας».
Συμμετείχαν τα Κ.Π.Ε. (Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Μακρυνίτσας, Μουζακίου, Περτουλίου και Τρκκαίων καθώς και ο Δήμος Πύλης, Δήμος Μουζακίου, Δήμος Αργιθέας.
Την υποδοχή των πενήντα (50) περίπου συμμετεχόντων Εκπαιδευτικών έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πύλης κ. Χρήστος Νάκος καθώς και οι συνεργάτες του Δήμου κ. Σταυρούλα Σαλέπη και ο Γραμματέας κ. Γεώργιος Γώγος.
Ο κ. Νάκος αφού καλωσόρισε όλους τους Εκπαιδευτικούς κήρυξε την έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου.
Την Οργανωτική Επιτροπή η κ. Μακέλη Γραμματή , ο κ. Παναγιώτης Βίγλας και η κ. Μαρία Γούλα από ΚΠΕ Μακρυνίτσας.
Ακολούθησε η παρουσίαση των θεμάτων.
Α) «Το Γεφύρι και ο Άνθρωπος.. Εδώ η πέτρα ορίζει το φευγιό» από την κ. Μακέλη Γραμματή Υπεύθυνη του ΚΠΕ Μακρυνίτσας.
Β) « Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας». Από την κ. Γούλα Μαρία μέλος της Π.Ο. και ΚΠΕ Μακρυνίτσας , Πρόεδρος του Δικτύου.
Γ) «Τα Πετρογέφυρα του Ν. Τρικάλων» από τον Παπαβασιλείου Χρήστο, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Περτουλίου-Τρκκαίων.
Δ) «Τα Πετρογέφυρα της Αργιθέας». Από τον κ. Γραμμένο Κων/νο μέλος της Π.Ο. και ΚΠΕ Μουζακίου.
Ε) «Αποκατάσταση Λίθινων Τοξωτών Γεφυρών στην Π.Ε. Τρικάλων. Από τις κ. Ευθυμία Καραγιάννη Πολιτικό Μηχανικό –Προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Τρικάλων, κ. Μπακάση Γεωργία Αρχιτέκτονα Μηχανικό Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε Τρικάλων, την κ. Μπουρνάζου Ευγενία Αρχιτέκτονα Μηχανικό της Π.Ε. Τρικάλων.
Κατόπιν οι Εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν την Τοξωτή Γέφυρα Πύλης όπου ο κ. Βασίλειος Πανάγος Δ/ντής του Γυμνασίου Πύλης τους ενημέρωσε για την ιστορία του παραπάνω Μνημείου.
Τέλος όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στους Καταρράκτες Παλαιοκαρυάς και την Πέτρινη Τοξωτή Γέφυρα, όπου έγινα οι σχετικές ομιλίες για τα υπόλοιπα γεφύρια της Ελλάδας.
Την παρουσίαση της Εκδήλωσης έκανε η κ. Φωτεινή Τσώνα. Στην αρχική εισήγηση της η Μακέλη ευχαρίστησε τον Δήμο Πύλης και τον Δήμαρχο Κώστα Μαράβα για την φιλοξενία, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοκαρυάς για την εκεί οργάνωση.
Χαιρετισμό έκανε ο Δήμαρχος Πύλης Κων/νος Μαράβας καλωσορίζοντας τους Εκπαιδευτικούς στον Δήμο, τονίζοντας την σημασία της Ανάδειξης του χώρου της Τοξωτής Γέφυρας Παλιοκαρυάς που αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες και σε αυτήν την προσπάθεια υπάρχει συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη.
Τέλος τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στην συνέχεια του Συνεδρίου τους.
Χαιρετισμό έκανε ο Π.Σ. κ. Γεώργιος Τσίγκας και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκαρυάς κ. Γεώργιος Κούτσιας.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παλαιοκαρυάς κ. Καψάλης Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κων/νος Μπαλατσούκας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πύλης κ. Χρήστος Νάκος, οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αθανάσιος Κωστάκης και η κ. Λαμπρινή Οικονόμου.
Όλοι επίσης διασκέδασαν με τους ήχους της δημοτικής μουσικής.