22 Μάι 2024 10:41

Στο Ιάσιο της Ρουμανίας εκπρόσωποι του Δήμου Πύλης στα πλαίσια του προγράμματος «Λαϊκή Τέχνη και Πολιτισμός: Προσφέροντας εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους νέους»

Πραγματοποιήθηκε η 2η δια ζώσης συνάντηση του προγράμματος «Λαϊκή Τέχνη και Πολιτισμός: Προσφέροντας εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους νέους» το διήμερο 22 και 23 Απριλίου στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Το ρόλο του οικοδεσπότη αυτή τη φορά είχε το διάσημο συγκρότημα μουσείων Palace of Culture (Palatul Culturii) της ομώνυμης περιοχής, που στις εγκαταστάσεις του στεγάζει 4 μουσεία και συγκεκριμένα: το μουσείο Ιστορίας της Μολδαβίας, το μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ștefan Procopiu», το μουσείο Τέχνης, και το Εθνογραφικό μουσείο της Μολδαβίας.

Το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του μουσείου, οι εταίροι του προγράμματος, και συγκεκριμένα εκπρόσωποι του Δήμου Πύλης και του Αναπτυξιακού Κέντρου Θεσσαλίας (ΑΚΕΘ) από τη μεριά της Ελλάδας, του οργανισμού Mercato delle Gaite της Ιταλίας και του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία, έλαβαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους Ρουμάνους εταίρους του ίδιου προγράμματος.

Την ίδια εκείνη ημέρα, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εργαστήρι του βαψίματος των Πασχαλινών αυγών κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση, από τους ειδήμονες της συγκεκριμένης τέχνης, ενώ στη συνέχεια τους παρασχέθηκε γεύμα, όπου κυριαρχούσαν οι τοπικές γεύσεις και εδέσματα. Σε συνέχεια των δράσεων του προγράμματος, οι εταίροι επισκέφθηκαν το μουσείο αμπέλου και κρασιού στην πόλη Hârlău, όπου ξεναγήθηκαν από το διευθυντή του μουσείου, ενώ στο τέλος γεύτηκαν το παραδοσιακό τσίπουρο της περιοχής.

Την επόμενη μέρα, 23 Απριλίου, οι εταίροι συζήτησαν για την πρόοδο των εργασιών του προγράμματος αναφορικά με όλα τα πακέτα εργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για τη συνέχισή τους. Συντόνισαν τις δράσεις τους από κοινού, προκειμένου να υλοποιηθούν όλα στο ακέραιο με την αναμενόμενη ποιότητα και την αξία. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του μουσείου Palace of Culture και φυσικά δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν την αίθουσα που βρίσκεται ο περίφημος μηχανισμός του ρολογιού που βρίσκεται στο χώρο του μουσείου, που κάθε ώρα ηχεί και αντηχεί σε όλη την πόλη.

Τέλος, οι εταίροι του προγράμματος παρέλαβαν τις βεβαιώσεις παρακολούθησης και τους απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα: διακοσμημένα στο χέρι πασχαλινά αυγά και κεραμικά βαζάκια, επίσης φτιαγμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι, με πολλή τέχνη και μεράκι.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το τέλος Ιουνίου 2024, όπου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία συνάντηση των εταίρων στη Μπεβάνια της Ιταλίας, με αφορμή την εκδήλωση που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την περίοδο εκείνη, και στόχο έχει την αναπαράσταση της καθημερινής ζωής των κατοίκων του χωριού την περίοδο μεταξύ 1250 και 1350, με ιστορική ακρίβεια και πληθώρα λεπτομερειών.