07 Δεκ 2023 05:29

Στην παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος για τον Ασκληπιείο ο Δήμαρχος κ.Κώστας Μαράβας

Το απόγευμα της Δευτέρας 15/12/2014 ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας βρέθηκε στην ιστορική περιοχή της Επιδαύρου όπου μετείχε στην παρουσίαση του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου»,που έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο της περιοχής.
Ο κ. Μαράβας μετέβη στην περιοχή μαζί με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ.Παπαστεργίου, λόγω της  ένταξης του Δήμου Τρικκαίων στο πανελλήνιο δίκτυο για τα Ασκληπιεία. Το πρόγραμμα αυτό αφορά άμεσα και τον Δήμο Πύλης καθώς –ως γνωστόν- η καταγωγή του Ασκληπιού ήταν από την Πιαλεία και μέχρι σήμερα στην περιοχή του Κόζιακα, στο αρχαϊκό Κερκέτιο Όρος, φυτρώνουν, εν αφθονία, τα βότανα που χρησιμοποιούσε ο Ασκληπιός για θεραπευτικούς σκοπούς. Διόλου τυχαία ο ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης εμπλέκει στο δίκτυο 4 δήμους(Επιδαύρου,Κω, Τρικκαίων και Πύλης).  Έτσι και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα συνδέει την ανάδειξη των τριών σημαντικότερων Ασκληπιείων της χώρας με την βιοποικιλότητα , προωθείται -πέραν της ανάδειξης-αξιοποίησης του Ασκληπιείου των Τρικάλων-
– η καλλιέργεια θεραπευτικών βοτάνων στην περιοχή του Κόζιακα,
-η ανάπτυξη ιατρικού-συνεδριακού τουρισμού στο χώρο του Καποδιστριακού δημαρχείου της ΔΕ Κόζιακα
– η γενικότερη τουριστική ανάδειξη της περιοχής με προσέλκυση επισκεπτών καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και μαθητών για εκπαιδευτικούς σκοπούς ,μέσω της επαφής τους με τον ιστορικό και φυσικό πλούτο της περιοχής του Κόζιακα
Ο κ. Μαράβας κατά τη διάρκεια των επαφών του ανέπτυξε τις προθέσεις και τα σχέδιά του που βρίσκονται σε σύμπνοια με τις ενδιαφέρουσες προτάσεις του πολιτιστικού συλλόγου Πιαλείας ,για χάραξη των μονοπατιών του Ασκληπιού, την ανάδειξη του φαρμακοτριβείου και του υγεινοθεραπευτηρίου ,τη δημιουργία κήπου βοτάνων και την γενικότερη ανάπτυξη δράσεων και εκδηλώσεων στην περιοχή π[ου θα αντλούν τη θεματική τους από τον Ασκληπιό.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η προώθηση αυτών των δράσεων φέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή σε οικονομικό επίπεδο και γενικότερα δίνει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση.
Επίσης ο δήμαρχος Πύλης, κατά την επιστροφή του, μετέβη στην Αθήνα όπου την Πέμπτη 18/12 μετείχε σε ημερίδα ,που συνδιοργάνωσαν  στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL η ΚΕΔΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με θέμα   «Νέες χρηματοδοτικές Ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στόχος της ημερίδας ήταν η αναζήτηση εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης νέων μεθόδων λειτουργίας και αξιοποίησης σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών ευκαιριών.Τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης παρουσιάσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης. Παραυρέθηκαν οι υπουργοί  Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Αλέξανδρος Κρητικός.