23 Ιούν 2024 08:35

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ” (21/04/08)

Ερώτηση 1η: Κ. Δήμαρχε να ξεκινήσουμε από τα του οίκου σας, το Δήμο Πύλης. Ενάμιση χρόνο τώρα στο τιμόνι της δημοτικής αρχής και θα έλεγε κανείς με αρκετές αξιόλογες παρεμβάσεις στο ενεργητικό σας. Είναι όμως όπως τα περιμένατε;

Η προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής από τότε που ανέλαβε, στον ενάμιση σχεδόν χρόνο, είναι να δημιουργήσει ένα νέο Δήμο χωρίς αδικίες και ανισότητες.

Ένα Δήμο που να τολμά, να μελετά και να προγραμματίζει.

Πράγματι, είναι κοινή ομολογία, όλων ότι η Πύλη … αλλάζει. Παρότι, χαρακτηρίζεται η χειρότερη οικονομική περίοδος για την Τ.Α. αυτή που διανύουμε, μια και βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, λόγω της λήξης του Γ΄Κ.Π.Σ., εμείς, θεωρούμε ότι πετύχαμε πολλά. Οργανώνεται ο Δήμος μας με τις πιο σύγχρονες μεθόδους των υπηρεσιών, αναβαθμίστηκαν σημαντικά τα υπάρχοντα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και προχωρούμε στην άμεση ίδρυση νέων, προκειμένου, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών να γίνει με τον πιο σύγχρονο τρόπο που υπάρχει. Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Ρίξαμε μεγάλο βάρος στη διαφάνεια και στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό την ορθολογιστική αξιοποίηση των πόρων του. Θέλουμε την πολιτική στο Δήμο μας να κινείται στο φως. Γιατί, η αδιαφάνεια, η διάκριση και η υποψία κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και δημιουργούν κλίμα ισοπεδωτικής αντίληψης όταν ασκούν εξουσία. Το είδαμε -δυστυχώς- σε πολλές περιπτώσεις.

Όσον αφορά στο ερώτημά σας εάν είναι τα πράγματα όπως τα περιμέναμε πρέπει να σας πω ότι, η πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παράγει ελπίδα και προσδοκία. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, πως η επιτυχία ή αποτυχία όλων των πολιτικών στην Τ.Α. αξιολογείται στο τέλος, με κριτήριο την ευημερία των επόμενων γενιών.

 

Ερώτηση 2η: Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τα επόμενα χρόνια, τόσο σε έργα, αλλά και γενικότερα σε παρεμβάσεις.

Οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια, σε έργα και παρεμβάσεις κινούνται:

  • Στην ανάδειξη και αξιοποίηση του Πορταϊκού ποταμού.
  • Στις μελέτες του βιολογικού καθαρισμού των δ.δ. Πύλης και Αγίου Βησσαρίωνα, σε διαδημοτική συνεργασία με τους Δήμους Γόμφων και Μουζακίου.
  • Στην τουριστική υποδομή.
  • Στην αξιοποίηση – ανάδειξη και προβολή των θρησκευτικών μνημείων.
  • Σε έργα εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας των δ.δ.
  • Στη διαδημοτική οδική σύνδεση με όμορους Δήμους Αργιθέας – Μουζακίου – Πινδέων.
  • Στη δημιουργία υποδομών αγροτουρισμού.
  • Στην ανάπτυξη και διερεύνηση της Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο.
  • Στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.
  • Σύνταξη μελετών ενόψει Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013.

Για να πετύχουν όλα αυτά, επιβάλλεται να ενισχύσουμε και να ενεργοποιήσουμε τη συμμετοχή του πολίτη σε όλα τα πολιτικά και διοικητικά επίπεδα. Πρέπει να οδηγούμε τους πολίτες κάθε φορά σε σωστές κατευθύνσεις και στόχους. Σκοπός μας να αξιοποιήσουμε όλοι μαζί τις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και επικοινωνίας, για το καλό του τόπου και των κατοίκων.

 

Ερώτηση 3η: Με τη δημοτική σας ομάδα ποιες είναι οι σχέσεις. Ακούγεται ότι υπάρχουν φωνές συμβούλων που αντιδρούν στον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Άριστη!! Προφανώς η ερώτηση σας αποτελεί «δόλωμα». Πρέπει να σας πω ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι πρώτα από όλα συνεργάτες και δεύτερον προσωπικοί μου φίλοι. Υπάρχει ισχυρή δημοτική ομάδα με κυρίαρχο στοιχείο την απόλυτη συνοχή και στήριξη. Τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά, ότι έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

 

Ερώτηση 4η: Να έρθουμε και στην ΤΕΔΚ, πώς διαμορφώνονται οι εκεί συμμαχίες; Τελικά υπάρχει ομάδα που λειτουργεί κόντρα στον Ταμήλο;

Καταρχήν πρέπει να σας ξεκαθαρίσω πως ο Μιχάλης Ταμήλος είναι προσωπικός και οικογενειακός μου φίλος. Τον στήριξα και θα τον στηρίζω στη λειτουργία της ΤΕΔΚ. Κόντρα στον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ δε θα πήγαινα ποτέ. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος και ούτε μου ταιριάζει η λογική των ομάδων. Διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους θέματα θα υπάρχουν, λογικό είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω.

Η παρουσία του Δημάρχου Τρικκαίων στην ΤΕΔΚ είναι μεγάλη και εκτιμώ ότι ουδείς από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες στο Δ.Σ. αμφισβητεί την έντονη και ισχυρή διοικητική εμπειρία του.

 

Ερώτηση 5η: Ένας από τους λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση για την εφαρμογή του Καποδίστρια 2, είναι η οικονομική κατάσταση που εμφανίζουν οι δήμοι. Εσείς είστε από τους Δήμους, που αν μην τι άλλο, έχει ελεγχόμενο χρέος, γεγονός που υποδηλώνει χρηστή διαχείριση. Πιστεύετε πώς χρειάζεται ο Καποδίστριας 2; Ποια είναι η άποψή σας;

Όσον αφορά το Δήμο μας, οφείλω να σας τονίσω ότι επί της βασικής αρχής είμαστε θετικοί. Αναμένουμε όλοι τις εξελίξεις. Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά το νέο αυτοδιοικητικό τοπίο. Περιμένουμε να δούμε τη γενικότερη και ειδικότερη τοποθέτηση του ΥΠΕΣΔΑ σε ότι έχει σχέση με την Α/θμια και Β/θμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Η δική μας θέση είναι ότι θα έπρεπε στο σχέδιο Καποδίστριας 2 να προβλέπονταν μια πιλοτική εφαρμογή σε μια διοικητική περιφέρεια της χώρας σε πρώτη φάση, να διερευνηθούν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της όποιας εφαρμογής να συνεκτιμηθούν και στη συνέχεια να γενικευθεί στη χώρα η όποια εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης που «κυοφορείται».

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει ότι υπάρχει έντονο οικονομικό πρόβλημα στους Ο.Τ.Α. Η οικονομική κατάσταση των περισσότερων Δήμων βρίσκεται στο «κόκκινο».

Ο Καποδίστριας 2 εάν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη και ενίσχυση, με σκοπό να κατοχυρωθεί η οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. να είστε βέβαιοι ότι θα «πάει περίπατο». Εάν οι όποιες αλλαγές, δε συνοδευτούν με τους αναγκαίους πόρους, δε χωρά καμία αμφιβολία ότι πολλοί Δήμοι κινδυνεύουν να «υποβιβαστούν στη Γ΄ Εθνική» με όποιες αρνητικές συνέπειες αφορούν τους πολίτες.

Αποδείχθηκε εδώ και πολλά χρόνια ότι τα ανάλογα χρήματα ποτέ δε φτάνουν στα ταμεία των δήμων. Πρέπει η πολιτεία να φανεί συνεπής στις υποσχέσεις της. Ο ρόλος του κάθε Δημάρχου, δεν είναι να βρίσκεται στον προθάλαμο του κάθε Υπουργείου να παρακαλά για τα αυτονόητα.

Με δυο λόγια, επιτέλους κάποτε πρέπει να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί με τελικό αποτέλεσμα να φτάσουν τα χρήματα στα ταμεία των δήμων και δεύτερον να σταματήσει η οικονομική απονεύρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να αποκατασταθούν οι αδικίες των προηγούμενων ετών.

 

Ερώτηση 6η: Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα αυτό του ΚΕΝ.Α.ΚΑ.Π. Θα έλεγε κανείς πως ο δήμος της Πύλης τώρα βρίσκεται σε ένα σημείο να ακολουθεί, ενώ και με την είσοδο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κάποιοι αντίπαλοί σας λένε ότι μπορεί να καταλήξετε ο φτωχός συγγενής. Τι δεν πάει καλά και ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται απέναντί σας στην επιχείρηση;

Δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιους αντιπάλους αναφέρεστε. Εμείς δεν θεωρούμε κανέναν αντίπαλο. Οφείλω να σας πω ότι μέχρι πέρυσι ο Δήμος είχε ανύπαρκτο ρόλο. Δεν υπήρχε κανένας ρόλος και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Ο Δήμος Πύλης, με το Δήμο Καλαμπάκας ενισχύθηκαν στο ΚΕΝ.Α.ΚΑ.Π. Οι δύο Δήμοι μέχρι πριν δύο μήνες είχαν 47% και τώρα έχουν 51,5% με την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η είσοδος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με 8,27% ενισχύει τα μέγιστα την εταιρεία. Όπως και η ΤΕΔΚ με 8,19%. Πρέπει να σας πω ότι η «μηχανή» της εταιρείας τώρα έχει πάρει μπροστά. Τώρα η ΚΕΝ.Α.ΚΑ.Π. δουλεύει πραγματικά. Άλλωστε αυτό είναι ολοφάνερο. Με την μετοχική σύνθεση που διαμορφώθηκε έγινε το μεγαλύτερο εργαλείο που διαθέτει ο νομός μας. Ο πήχης έχει πάει ψηλά. Στο ΚΕΝ.Α.ΚΑ.Π. δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν φίλοι και μόνο φίλοι. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει. Μη ξεχνάμε ότι στο ΚΕΝ.Α.ΚΑ.Π. συμμετέχουν στο Δ.Σ. η πλειοψηφία των Δημάρχων του νομού. Η παρουσία του Νομάρχη στην προεδρία του Δ.Σ. και η ισχυρή παρουσία του Βύρωνα Μπουτίνα με την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.