26 Σεπ 2023 18:26

Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Πύλης κ. Κωσταντίνο Μαράβα

Mε  έμφαση στον άνθρωπο και την καθημερινότητα και σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις πραγματοποιήθηκε το έργο της Δημοτικής Αρχής τις πρώτες διακόσιες εξήντα μέρες διοίκησης.


Βάλαμε τις βάσεις για μια αποτελεσματική και δημιουργική θητεία αφού ήδη, παρά τις αντίξοες συνθήκες, πραγματοποιήθηκε πλούσιο και ουσιαστικό έργο.

Με απόφαση του Δημάρχου, Κώστα Μαράβα δίνουμε σήμερα στην δημοσιότητα έναν πρώτο Απολογισμό με τα σημαντικότερα στοιχεία των ενεργειών και του έργου αυτού, διαδικασία η οποία θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής συνέβαλαν καθοριστικά όλα τα μέλη της διοίκησης
(Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ειδικοί Συνεργάτες, Υπάλληλοι του Δήμου), πολλοί από τους οποίους εργάστηκαν με αυταπάρνηση για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες, ενώ αξίζει να γίνει ειδική αναφορά στους εργαζόμενους του Δήμου οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έκαναν υπέρβαση του καθήκοντος τους, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της υπηρεσίας, της πόλης και των δημοτών.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν ήταν και δεν είναι ρόδινο.
Όμως προσπαθούμε με υπομονή και επιμονή, με σεβασμό σε ότι είπαμε προεκλογικά να προχωρούμε.

Οι πολιτικοί μας στόχοι προφανώς έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει στον Δήμο.

Ξέρετε πόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χάσει σε έσοδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης από την κεντρική επιχορήγηση.

Στο μυαλό μας η πρώτη σκέψη είναι να είμαστε παρόντες –όσο παραπάνω γίνεται –  στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Και για τους κατοίκους του πεδινού όγκου και για αυτούς που μένουν στον ορεινό όγκο.

Η καθαριότητα, οι ανοιχτοί δρόμοι, ο φωτισμός είναι στις πρώτες προτεραιότητες.
Και αυτά σε συνεργασία των Προέδρων και των μελών των Τοπικών Συμβουλίων κάθε Τοπικής Κοινότητας με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.

Κάναμε πράξη την απόδοση στον Πρόεδρο κάθε Τοπικής Κοινότητας ενός ποσού χρημάτων κάθε έτος, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων, έτσι ώστε άμεσα οι ίδιοι οι Πρόεδροι να επιλύουν προβλήματα που παρουσιάζονται.

Δ υ σ τ υ χ ώ ς  αναλάβαμε Ταμείο χωρίς χρήματα.

Παρά το γεγονός ότι από το κεντρικό κράτος πριμοδοτήθηκε ο Δήμος με το ποσό των 2.700.000 Ευρώ για πληρωμή υποχρεώσεων του Δήμου εν τούτοις το ΧΡΕΟΣ του Δήμου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Βάλτε μέσα το γεγονός ότι καθημερινά έρχονται δικαστικές αποφάσεις πληρωμής, κατασχέσεις, ατιμολόγητες υποχρεώσεις, πουθενά καταγεγραμμένες, καταλαβαίνετε σε τι δύσκολη θέση βρίσκεται ο Δήμος μας.

–    Να θυμίσουμε την παραλαβή…….. χωρίς παράδοση.


ΚΑΝΑΜΕ:

–    Άμεσες ενέργειες διαδικασιών εκλογής οργάνων διοίκησης του Δήμου από την νέα Δημοτική Αρχή ( Προεδρείο Δ.Σ. – Οικονομική Επιτροπή – Επιτροπή Ποιότητας Ζωής – Ορισμός Αντιδημάρχων – Διοικητικά Συμβούλια Νομικών Προσώπων ΔΕΥΑ – ΟΚΠΑΔ – ΚΟΙΔΕΚΑΠ – ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ κ.λ.π..

–    Κινήσεις πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού με δίμηνες – οκτάμηνες και ετήσιες συμβάσεις  ( οδηγοί – χειριστές μηχανημάτων έργου – εργάτες καθαριότητας – μηχανικοί).

–    Αντιμετωπίσαμε την καθημερινότητα – έκτακτα καιρικά φαινόμενα πλημμύρες, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις.
Συνεδρίασε δύο φορές το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο με στόχο τον προγραμματισμό τέτοιων φαινομένων.

–    Προβήκαμε σε ανακαίνιση του Δημαρχείου Πύλης.

–    Δημιουργήσαμε   Γραφεία Αντιδημάρχων.

–    Μεταφέραμε την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου στην έδρα του Δήμου, στην Πύλη, με την δυνατότητα εναλλαγής στις λοιπές Δημοτικές Ενότητες.


–    Μεταφέραμε την Οικονομική & Διοικητική Υπηρεσία στην έδρα του Δήμου και αντίστοιχα το Γραφείο  του ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ στην Λυγαριά, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών.

–    Μεταφέραμε το Γραφείο του Δήμου που λειτουργούσε  στα Τρίκαλα – από μισθωμένο οίκημα –  σε χώρο της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων με εξοικονόμηση κόστους 6.000 Ευρώ και πλέον ετησίως.


ΚΑΝΑΜΕ ΠΡΑΞΗ:

–    Την λειτουργία Γραφείου Τοπικής Κοινότητας Πύλης για πρώτη φορά εντός του Δημαρχείου Πύλης.

–     Την λειτουργία Γραφείου Ι.Κ.Α. στην Πύλη.


–    Τον Εξορθολογισμό του Ο.Ε.Υ.

–    Την εξοικονόμηση πόρων & τον εξορθολογισμό των  δαπανών ( π.χ. τακτοποίηση οφειλών τηλεφωνικών συνδέσεων  ΟΤΕ, ανεξόφλητα επί πολλά χρόνια.)

–    Την Ηλεκτρονική ψηφιοποίηση υπηρεσιών Δήμου. Δημιουργία νέας δικτυακής πύλης (PORTAL) του Δήμου Πύλης για ενημέρωση δημότη- προβολή επαγγελματιών – πληροφόρηση επισκεπτών- ενίσχυση διαφάνειας.


–    Την Οργάνωση Γραφείου Εσόδων, κομβικό κομμάτι του Δήμου, η οποία υπολειτουργούσε.

–    Την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου, παρά τα προβλήματα.

–    Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της λήψης τηλεοπτικού σήματος στις Δ.Ε. Μυροφύλλου – Νεράϊδας- Πινδέων – Αιθήκων & Πύλης, μετά την πλήρη διακοπή αυτού από την DIGEA για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

–    Συνεργαστήκαμε  με το ΙΓΜΕ και ΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ για έλεγχο του κατολισθητικού φαινομένου Ροπωτού με στόχο τον έλεγχο πληγέντων κτισμάτων και στεγαστική συνδρομή.


–    Συμμετέχουμε ως Δήμος Πύλης σε Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Ανθρωπιστικής Κρίσης, στην Ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Στέγαση και Σίτιση αδυνάτων.

–    Προωθούμε την Προσπάθεια Ομάδων Εθελοντισμού.

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ:

–    Πολιτιστικές εκδηλώσεις – ανάδειξη Τουρισμού ( Επιστροφή στο Χωριό – Τηλεόραση ΑΛΦΑ, ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΥΛΗΣ – Τηλεόραση ΕΧΤΡΑ , 14α ΤΣΑΒΑΛΙΑΡΕΙΑ- ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΟΥ ΧΡΟΝΟΥ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΕ ΣΚΑΜΝΙΕΣ Τ.Κ. ΠΗΓΗΣ- ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ κλ.π.)

–    Ανοικτές εκδηλώσεις σε Πνευματικό Κέντρο Πύλης με Σχολική Κοινότητα.


–    Ημερίδες για ενθάρρυνση αγροτικής επιχειρηματικότητας – Δημιουργία Ομάδων παραγωγών ( σε Λυγαριά – Φήκη)


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:

1.    «Πλακόστρωση πεζοδρομίων στην Τ.Κ. Παλαιομοναστήρου» Προϋπολογισμού δαπάνης 217.500 Ευρώ.
2.    «Συντήρηση υποδομών οδοποιϊας & κατασκευή μικρών τεχνικών Δ.Ε. Πύλης- Πιαλείων – Γόμφων» Προϋπολογισμού δαπάνης 60.000 Ευρώ -ΣΑΤΑ.
3.    «Συντήρηση υποδομών οδοποιϊας & κατασκευή μικρών τεχνικών Δ.Ε. Αιθήκων – Πινδέων –Μυροφύλλου – Νεράϊδας» Προϋπολογισμού δαπάνης 60.000 Ευρώ -ΣΑΤΑ.
4.    «Διάνοιξη αντιπυρικού δασικού δρόμου Γ΄ Κατηγορίας  στην θέση ΦΟΡΤΩΣΙ – ΒΑΚΑΡΙ – ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ δημοτικής έκτασης εντός διοικητικών ορίων δ.δ. Μεσοχώρας και δ. Πινδέων» Προϋπολογισμού δαπάνης 307.550 Ευρώ – Πρόγραμμα ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 -2013.
5.    «Δημιουργία πάρκου Αθλητικών δραστηριοτήτων στην Τ.Κ. Φήκης» Προϋπολογισμού δαπάνης 270.000 Ευρώ –πρόγραμμα LEADER.
6.    «Πλακόστρωση πεζοδρομίων στην Τ.Κ. Πηγής» Προϋπολογισμού δαπάνης 170.000 Ευρώ.
7.     «Αποκατάσταση κτιρίου για την δημιουργία Λαογραφικού Εκθετηρίου στην Τ.Κ. Φήκης» Προϋπολογισμού δαπάνης 60.860 Ευρώ –πρόγραμμα LEADER.


         Mελέτες δασικές δημοτικών δασών που
         συντάχθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου.  

Α) Πίνακας Υλοτομίας δημοτικού δάσους
     Πύρρας,
Β) Σύνταξη Τεύχη δημοπράτησης για την
     ανάθεση μελέτης διαχείρισης δημοτικού
     δασους Τ.Κ. Δέσης κατά το άρθρο 7 του ν.
     3316 /2005 με ιδίους πόρους.
Γ) Διαχειριστική έκθεση δημοτικού δάσους
    Πύρρας.


–    Εκπόνηση πενταετούς Επιχειρησιακού
    Προγράμματος Δήμου Πύλης.

–    Σύνταξη ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ της ακίνητης περιουσίας
    σε όλες τις Δ.Ε. του Δήμου Πύλης.

 

– Οργάνωση του Γραφείου Κίνησης, ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος τόσο των οχημάτων όσο και των καυσίμων πράγμα που ήδη γίνεται.

–    Η Τρίτη ηλικία, τα παιδιά, η παράδοση, το σήμερα και το αύριο του τόπου μας είναι  προτεραιότητα για μας.
Προγραμματίζουμε Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα, προγραμματίζουμε Λουτροθεραπεία των ΚΑΠΗ.

Μπροστά μας έχουμε εκδηλώσεις:
4οι ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΠΙΑΛΕΙΑΣ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ με επίσημο προσκεκλημένο τον πρώην Υπουργό ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ.

ΥΠΑΡΧΕΙ  ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ,   τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη, τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τσέλιγγα Ηλία, κόμματα, συλλόγους κ.λ.π..
    
Τον έργο της νέας Δημοτικής Αρχής τον πρώτο χρόνο, αποτελείται αφ΄ ενός από άμεσες παρεμβάσεις των αιρετών αλλά και των εργαζομένων προκειμένου να διορθωθούν αστοχίες του παρελθόντος βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας και αφ΄ ετέρου από ενέργειες προγραμματισμού του δημοτικού έργου για τις επόμενες χρονιές.

Επ΄ ευκαιρία του μικρού αυτού απολογισμού της νέας Δημοτικής Αρχής ο Δήμαρχος Κώστας Μαράβας δήλωσε:

«Μόλις ξεκινήσαμε. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και πάμπολλες προκλήσεις. Να είστε σίγουροι ότι συνεχίζουμε με αυξημένους ρυθμούς την εργασία μας την οποία θα εντατικοποιήσουμε έτσι ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία των αναγκαίων σύγχρονων και καινοτόμων υποδομών με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Δήμου, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος και την ουσιαστικότερη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Υποσχεθήκαμε λίγα αλλά σχεδιάζουμε πολλά και ευελπιστούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

[cycloneslider id=”sinentefxi-tipou-tou-dimarchou-pilis”]