19 Ιούν 2024 00:32

Σε ισχύ το νέο ψηφιακό βιβλιάριο υγείας σκύλου και γάτας

ΑΡΘΡΟ / 20.12.2023

Από χθες, 19 Δεκεμβρίου 2023 και στο εξής, παύουν να είναι σε ισχύ τα χάρτινα βιβλιάρια υγείας των ζώων σας.

 

Αντ’ αυτού, τίθεται σε ισχύ το νέο ψηφιακό βιβλιάριο υγείας για το κατοικίδιό σας (σκύλος και γάτα), σε άυλη ψηφιακή μορφή, το οποίο θα ενημερώνει ο κτηνίατρός σας στη βάση δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.

 

Τα χάρτινα βιβλιάρια υγείας παραμένουν, μόνο για ενημέρωση μελλοντικών ενεργειών της κτηνιατρικής παρακολούθησης του ζώου σας και δε θα έχουν ουδεμία νομική ισχύ. Επιπλέον, για να μπορέσει να καταγραφεί το ζώο σας στη βάση του ΕΜΖΣ, θα πρέπει απαραίτητα να έχει ηλεκτρονική σήμανση (chip) και μόνο έτσι θα καθίσταται έγκυρο το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας. Για παράδειγμα, δε θα θεωρείται έγκυρος ένας ετήσιος εμβολιασμός σε ζώο που δε φέρει ηλεκτρονική σήμανση, ακόμα και αν τον έχετε πραγματοποιήσει στον κτηνίατρό σας, αφού το ζώο σας δεν έχει ηλεκτρονική σήμανση. Παρόλο δηλαδή που θα έχει πραγματοποιήσει το ετήσιο εμβόλιο, εφόσον δε φέρει microchip και ως εκ τούτου δε θα έχει καταγραφεί στο ψηφιακό βιβλιάριο, για το κράτος θα θεωρείται ανεμβολίαστο.

 

Όσοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 18/12/2023 , έχουν νομική ισχύ μέσω των χάρτινων βιβλιαρίων και εφόσον φέρουν έγκυρη σφραγίδα κτηνιάτρου, τα οποία όμως σιγά σιγά και με το πέρασμα του χρόνου θα εκλείψουν. Μαζί με το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας, παραμένει σε πλήρη ισχύ το διαβατήριο του ζώου σας καθώς ΚΑΙ αυτό θεωρείται επίσημο έγγραφο απόδειξης της υγείας του ζώου σας και μπορεί να αντικαταστήσει το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας ή να συνυπάρχει με αυτό.

 

Σίγουρα δημιουργούνται πολλές απορίες και ερωτήματα, βρισκόμαστε όμως όλοι μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή, για την οποία και οι κτηνίατροι ακόμα προσπαθούν να ενημερωθούν και να παρακολουθήσουν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας για αυτές τις αλλαγές, ώστε να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.