05 Οκτ 2023 05:56

Πρώτη εκτίμηση των ζημιών την επομένη της καταστροφικής χαλαζόπτωσις

Μετά το  άνευ προηγουμένου ακραίο φαινόμενο της χαλαζόπτωσης που έγινε χθες Τρίτη – 28 Ιουνίου και το οποίο έπληξε τις πεδινές περιοχές του Δήμου, από Ελευθεροχώρι έως τους Γόμφους, προκαλώντας ανυπολόγιστες  ζημιές σε καλλιέργειες & οικίες, κλιμάκιο με επικεφαλής τον Δ/ντή του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Λιόντο, τον Δ/ντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Τρικάλων κ. Εμμανουήλ Γουγουλάκη & τον Προϊστάμενο Ποιοτικού & Φυτο – Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Τρικάλων κ. Δημήτρη Ταμπουρά, κατέφθασε σήμερα το πρωί στις χαλαζο-πληκτούμενες περιοχές, ξεκινώντας τις πρώτες εκτιμήσεις από τους Γόμφους, κατόπιν εντολής του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη.

Παρόντες ο Δήμαρχος Πύλης, Κωνσταντίνος Μαράβας, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπαλατσούκας Κωνσταντίνος, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Πύλης.

Ο Δήμαρχος Πύλης τόνισε την αναγκαιότητα, μπροστά σε μια τέτοιας έκτασης καταστροφή, να μην υπάρχουν «αύριο» ή έστω «μεθαύριο» κιόλας, εκτιμητές από τον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν εκτιμήσεις & να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για τις αποζημιώσεις των αγροτών. “Μας είναι αδιάφορο, – είπε χαρακτηριστικά, – τα ενδοϋπηρεσιακά ζητήματα που προέκυψαν με τους εκτιμητές, αφού εμείς θέλουμε δεν θέλουμε πληρώνουμε στον ΕΛΓΑ”.

Στο πλαίσιο αυτό  ο Δήμαρχος   απέστειλε έγγραφο τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ως κάτωθι:

«Κύριε Υπουργέ,

 

Ο Δήμος μας, -την 28η Ιουνίου -,  έχει πληγεί από ακραίο φαινόμενο χαλαζόπτωσης, που διήρκεσε ούτε μισή περίπου ώρα, αλλά άφησε πίσω του τεράστιες ζημιές στις πεδινές Τοπικές Κοινότητες.

Στις Τοπικές Κοινότητες των Γόμφων, της Λυγαριάς, του Παλαιομοναστήρου, του Αγίου Βησσαρίωνα, της Πύλης, του Ελευθεροχωρίου, της Φήκης, της Φιλύρας, της Πιαλείας, η εικόνα που επικρατεί είναι εικόνα καταστροφής.

Οι αγρότες βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Καλαμπόκια – βαμβάκι τριφύλλι- αμπέλια – δενδρώδεις καλλιέργειες – οπωροκηπευτικά έχουν υποστεί ολοκληρωτική ζημιά.

Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς έγιναν «φύλλο και φτερό», με αμφίβολη ακόμα και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Είναι αναγκαιότητα ΑΜΕΣΑ να κινητοποιηθούν οι Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, εν ανάγκη, να αναστείλουν προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και να βγουν  στις πληγείσες περιουσίες.

Είναι ανάγκη να προβείτε:

Σε άμεσες, δίκαιες και εξατομικευμένες εκτιμήσεις σε όλες τις καλλιέργειες.

Σε γρήγορες και γενναίες αποζημιώσεις.

Ειδικά για την καλλιέργεια του βαμβακιού, να ληφθεί ειδική πρόνοια ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να εξαιρεθούν από το πλαφόν παραγωγής και να εισπράξουν στο ακέραιο την συνδεδεμένη ενίσχυση. Ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή πρέπει να δοθεί στους ελέγχους Τηλεπισκόπησης των ζημιωμένων εκτάσεων, οι οποίες λόγω της προκληθείσας ζημιάς δεν θα παρουσιάζουν στις δορυφορικές φωτογραφίες την τυπική για την εποχή εικόνα βαμβακοκαλλιέργειας.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου έχουν από την πλευρά τους δρομολογήσει τις ενέργειες που χρειάζονται.

Παρακαλούμε τις δικές σας ενέργειες».

 

[cycloneslider id=”chalazi-2″]