06 Δεκ 2023 10:11

“Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες”

Μετά από έγγραφο του Γενικού Γραμματέα  Δημόσιας Υγείας που παραλάβαμε στο Δήμο Πύλης θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας για τα προληπτικά μέτρα  αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας,που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι μπορεί να είναι, ο δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδη κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος, δηλαδή, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και την βουβωνική περιοχή κ.λ.π.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ.

1.Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό,κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου,ομπρέλας κ.λ.π.)

2.Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

3.Ιδιαίτερα προσοχή στην διατροφή όπως :

α)Πρόληψη άφθονων υγρών κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.

β)Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

γ)Ολιγοθερμική  δίαιτα, που περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

4.Συχνά ντους.

5.Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια κι τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Ό ταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.

6.Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι :

α)Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

β)Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.

γ)Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους,όπως π.χ.διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα κ.λ.π. θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

7.Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες.

8.Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πύλης κ. Ιωάννης Κουτσονάσιος δήλωσε ότι απέστειλε  έγγραφο προς τους συναδέλφους Αντιδημάρχους και στον πρόεδρο του Ο.Κ.Π.Α.Δ. για να μεριμνήσουν, ούτως ώστε οι χώροι αναμονής των δημοτικών καταστημάτων στα οποία είναι υπεύθυνοι, οι αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων καθώς και τα ΚΑΠΗ όπου υπάρχει κλιματισμός, να είναι ανοιχτά ώστε να μπορούν να προσέρχονται οι  δημότες μας, κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι δεν διαθέτουν στις οικίες τους κλιματιστικά μηχανήματα, τις ημέρες και ώρες με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.