18 Απρ 2024 00:05

“Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες του Δήμου”

Σύμφωνα με απόφαση  του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλου, το Κέντρο Υγείας Πύλης  που βρίσκεται στην έδρα του νέου Δήμου Πύλης, θα υλοποιήσει άμεσα σε συνεργασία με το Δήμο, πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε γυναίκες του Δήμου Πύλης ηλικίας 25-65 ετών.

Στο πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου προβλέπεται η εξέταση των γυναικών με τη δοκιμασία (Τεστ Παπανικολάου) ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Άμεσος στόχος κατά την α΄ φάση του προγράμματος, είναι η αύξηση του αριθμού γυναικών με μειωμένη πρόσβαση λόγω γεωγραφικών, κοινωνικοοικονομικών και άλλων φραγμών, που εξετάζονται για τον παραπάνω καρκίνο. Στην β΄ φάση του προγράμματος, στόχος θα είναι η εξέταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, του συνόλου των γυναικών του Δήμου μας, στις οποίες δεν έχει γίνει η λήψη του Pap Test, από 25-65 ετών.

Ο Δήμος Πύλης  θα ορίσει υπάλληλο υπεύθυνο για την εφαρμογή του προγράμματος στον οποίο θα αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης και θα αποστέλλει  150 επιστολές – πρόσκληση  ανά μήνα αρχικά προς τις γυναίκες των απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου μας.

Για την εφαρμογή του προγράμματος  έλαβε γνώση ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Κουφογάζος  ο οποίος είναι υπέρ της πρόληψης και της προαγωγής υγείας των κατοίκων του νέου Δήμου Πύλης και συζήτησαν  ο αρμόδιος  Αντιδήμαρχος  Πύλης κ. Ιωάννης Κουτσονάσιος  και ο  Συντονιστής Διευθυντής του Κ.Υ. Πύλης κ. Μιχαήλ Βενιζέλος, όπου συμφωνήθηκε  ότι εκτός  από τα  προγραμματισμένα   ραντεβού που πρέπει να γίνουν  από τις ίδιες τις  ενδιαφερόμενες μετά από τηλεφωνική  επικοινωνία  με το Κ.Υ. Πύλης, θα υπάρξει επιστημονικό κλιμάκιο του Κέντρου Υγείας το  οποίο  θα μεταβεί σε απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου Πύλης προκειμένου να γίνει η λήψη του Τεστ Παπανικολάου.

Ο κ. Κουτσονάσιος δήλωσε ότι η άριστη συνεργασία του Δήμου Πύλης και του Κ.Υ. Πύλης είναι σίγουρο ότι θα αποβεί προς όφελος των γυναικών του Δήμου μας στις οποίες θα γίνει η λήψη του Pap Test  στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τις επόμενες μέρες θα λάβουν γνώση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, ώστε να βοηθήσουν να ενημερωθούν οι γυναίκες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το Κ.Υ. Πύλης και ο Δήμος στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος  ανακοινώνει πρόγραμμα επισκέψεων σε τοπικές κοινότητες του Δήμου   που θα πραγματοποιηθεί το μήνα Αύγουστο. Επειδή η πρόληψη σώζει ζωές το πρόγραμμα θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011          Μεσοχώρα

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011       Νεράιδα

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011     Μοσχόφυτο