16 Απρ 2024 23:54

“Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του Καραγκούνικου Ανταμώματος στο Δήμο Πύλης”

tn_parousiasi praktikwn iΠαρουσιάστηκαν το Σάββατο 5 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πύλης,  μέσα σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, τα πρακτικά του 2ου Εθνολογικού συνεδρίου στα πλαίσια του 2ου Καραγκούνικου ανταμώματος που είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στο Δήμο Πύλης το Σεπτέμβριο του 2012, αφού τις εργασίες του εθνολογικού συνεδρίου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον πολλοί Καραγκούνηδες από όλη την χώρα και την τελευταία ημέρα στον “Μεγάλο Χορό” συμμετείχαν 40 πολιτιστικοί σύλλογοι, 700 χορευτές και 6000 θεατές.
Φωτογραφικό υλικό εδώ..

Κεντρικοί ομιλητές στην παρουσίαση των πρακτικών ήταν ο Γιώργος Παπαβασιλείου, τ. σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η Βασιλική Κοζιού, εκπαιδευτικός-Α΄ Γραμματέας της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

Προεδρείο στην εκδήλωση ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πύλης Δημήτρης Μαγκούτης, ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων Απόστολος Φιρφιρήςκαι ο π. Αντιδήμαρχος και συντονιστής στο Καραγκούνικο Αντάμωμα Γιάννης Κουτσονάσιος.

Μέσα από τα πρακτικά και από τις ομιλίες των εισηγητών φάνηκε ότι ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης με μια ταχύτητα διακίνησης  ιδεών και γεγονότων, που τείνουν να ισοπεδώσουν εθνικούς πολιτισμούς, να αποκόψουν τους ανθρώπους από τις πολιτισμικές ρίζες τους με συνέπεια την απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας. Κύριο μέλημα πρέπει να είναι η έρευνα, η προβολή και η διαφύλαξη των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας.

Το 2ο Καραγκούνικο αντάμωμα αυτόν τον σκοπό εξυπηρέτησε και όταν ήρθε η πρόταση από την Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων για την διοργάνωσή του στο Δήμο Πύλης, η δημοτική αρχή αποφάσισε πως έπρεπε να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια παρόλο  που ο πληθυσμός του Δήμου Πύλης είναι μεικτός.

Ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος στον χαιρετισμό του, μετά το καλωσόρισμα, ανέφερε ότι μια από τις καλύτερες στιγμές της μέχρι τώρα  αυτοδιοικητικής του  πορείας ήταν το Καραγκούνικο αντάμωμα και ότι η δημοτική αρχή Πύλης έχει δώσει βαρύτητα όλα αυτά τα χρόνια στον πολιτισμό και με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε κάθε τοπική κοινότητα έχει φανεί η ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύλης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρωτοπρεσβύτερος π. Λάζαρος Σταυραντώνης, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος, οι Βουλευτές ΗλίαςΒλαχογιάννης και Κώστας Σκρέκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γιώργος Τσίγκας, ο περιφερειακός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος  του Νοσοκομείου Τρικάλων Ντίνος Μπάρδας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γακόπουλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Μαράβας, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι,  πρόεδροι Τ.Κ. , πολιτιστικών συλλόγων, μέλη της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων  κ.α.

Χαιρετισμό απέστειλαν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας συνομοσπονδίας Θεσσαλών ΄΄Ασκληπιός΄΄ κ. Γιώργος Πουρνάρας  και ο πρόεδρος της Ένωσης πολιτιστικών συλλόγων Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος.

Παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν ο Πολιτιστικός σύλλογος Πύλης και ο σύλλογος Γυναικών Παλαιομοναστήρου.

Το 3ο Καραγκούνικο αντάμωμα θα διεξαχθεί στις 11, 12 και 13 Απριλίου στα Φάρσαλα.