29 Μάι 2024 14:27

“Παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Σούρλα στην Ελάτη του Δήμου Πύλης”

tn_parousiash bibliou elathΤο Σάββατο 25 Ιουνίου παρουσιάστηκε στην Ελάτη του Δήμου Πύλης, στα πλαίσια του 31ου ανταμώματος των Σαρακατσαναίων, το βιβλίο του τ. Υπουργού και Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεωργίου Σούρλα με τίτλο:”Οι ήρωες του 1940 περιμένουν”.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος, ο Αντιδήμαρχος Ιωάννης Κουτσονάσιος ο οποίος ήταν ο συντονιστής του πάνελ, ο συγγραφέας του βιβλίου, τ. Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας, ο π. Υπουργός και βουλευτής Θεσ/κης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Πρεβέζης της Ν.Δ. Δημήτρης Τσουμάνης, ο τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής Νίκος Κατσαρός, ο περιφερειακός σύμβουλος Γεώργιος Τσίγκας, ο Στρατηγός ε.α. και Δ/ντης Δ/νσης Ιστορίας Στρατού Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ. Σαρακατσαναίων Ευάγγελος Μαρμαγκιώλης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας Μπαλέσμπα Ζτράβο, ο Στρατηγός ε.α. Ηλίας Νάνης, ο Δ/κης Α.Τ. Πύλης Στυλιανός Μπιλιάλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Τ.Σ. καθώς και πλήθος κόσμου.

Κατά την έναρξη ο κ. Κουτσονάσιος καλωσόρισε τους επισκέπτες  και ανέφερε ότι είναι τιμή για το Δήμο να παρουσιάζεται το βιβλίο του κ. Σούρλα ο οποίος κάνει μεγάλο αγώνα ώστε 7976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρεια Ήπειρο να βρουν την τελευταία τους κατοικία, αφού παραμένουν άταφοι οι προσωρινά θαμμένοι. Αυτό άλλωστε επιβάλλουν τα πανάρχαια έθιμα μας, τον σεβασμό στους νεκρούς. Επίσης συνεχάρη τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ. Σαρακατσαναίων που το 31ο αντάμωμα τους αφιερώθηκε στους ήρωες του έπους του 1940.

Μετά το δίλεπτο οπτικοακουστικό του Βαγγέλη Παπαθανασίου, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον συγγραφέα και πολιτικό Γεώργιο Σούρλα. Αναφέρθηκε στους Σαρακατσαναίους τους οποίους θεωρεί αδελφούς και δήλωσε ότι θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχτούν την πρόταση του για την αγορά 100 βιβλίων του συγγραφέα, τα οποία θα διατεθούν σε μαθητές των σχολείων του Δήμου Πύλης, ώστε να βοηθήσει ο Δήμος μας στην αύξηση των εσόδων που θα  διατεθούν για το μνημείο στο Καλπάκι με τα ονόματα των 13965 μαχητών στην Βόρεια Ήπειρο από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941.

Ο πρόεδρος του Π.Ο.Σ.Σ. Ευάγγελος Μαρμαγκιώλης ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή Πύλης για την βοήθεια που παρείχε προς την ομοσπονδία ώστε να έχουν επιτυχία όλες οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στα πλαίσια του ανταμώματος καθώς και στην παρουσίαση του βιβλίου του Σαρακατσάνου Γιώργου Σούρλα.

Συγκίνηση επικράτησε με το γράμμα του γιου του πεσόντα κ. Γάκη προς τον νεκρό πατέρα του, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την λέξη “πατέρας”, αφού ηρωικά έπεσε για την πατρίδα. Το κλίμα επίσης φορτίστηκε συναισθηματικά και από τα λόγια του Χρήστου Φράγκου της Ανωτάτης Παν/νιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Νίκος Κατσαρός, ο Στρατηγός ε.α Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος και προβλήθηκε δεκάλεπτο Ντοκιμαντέρ.

Ο συγγραφέας Γεώργιος Σούρλας κατά την παρουσίαση του ανέφερε: “Όταν ανεβαίνεις στην κορυφή του έπους του 40 δεν ξέρεις τι θα βρεις. Θα έπρεπε όμως να ξέρεις. Συγκλονίστηκε ο συγγραφέας όταν πριν από μερικά χρόνια έλαβε τηλεφώνημα από έναν Βορειοηπειρώτη και του είπε τα εξής: “Ξεσκεπάζω οστά. Σπάζω κρανία.” Τι  του απαντάς ανέφερε ο κ. Σούρλας. Επίσης πολλοί συγγενείς πεσόντων ρωτούσαν αν είναι πολύ το να δουν το όνομα των πατεράδων τους σε μια πλατεία. Και δω δεν υπάρχει απάντηση όπως είπε ο συγγραφέας. Στην Ελλάδα κάνουμε παρελάσεις, βγάζουμε λόγους, οι νεκροί όμως ξεχειμωνιάζουν άταφοι. Ο κ. Σούρλας ανέφερε την συνθήκη που υπέγραψε η Ελληνική και Αλβανική κυβέρνηση και έκλεισε την ομιλία του με την αναφορά  ότι θα δημιουργηθεί το μνημείο στο Καλπάκι γιατί οι ήρωες περιμένουν…..

Στο τέλος της παρουσίασης ο συγγραφέας έλαβε τα συγχαρητήρια όλων και υπέγραψε αρκετά βιβλία.