16 Απρ 2024 23:53

“Παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του 2ου Εθνολογικού Συνεδρίου”

tn_karagkouniko antamwma 2014Το Σάββατο 5 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πύλης θα παρουσιαστούν τα πρακτικά του 2ου Πανελλήνιου Εθνολογικού συνεδρίου στα πλαίσια του 2ου Καραγκούνικου Ανταμώματος  που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Πύλης το Σεπτέμβριο του 2012.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο τ. σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Παπαβασιλείου και η Α΄ Γραμματέας της Αμφικτιονίας Καραγκούνηδων Θεσσαλίας, εκπαιδευτικός Βασιλική Κοζιού.

Καραγκούνηδες από όλη τη Θεσσαλική πεδιάδα, που εκτείνεται από τις παρυφές του Κερκίτειου όρους μέχρι τη χώρα των Μαγνήτων και από τη χώρα των Περραιβών και των Λαπήθων μέχρι τις υπώρειες των Αγράφων συναντήθηκαν  στο Δήμο Πύλης, ο οποίος φιλοξένησε  το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλίας.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Καραγκούνικου Ανταμώματος μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις που προγραμμάτισε και  κύρια μέσα  από το 2ο Εθνολογικό Συνέδριο με θέμα: «Οι Καραγκούνηδες στον κύκλο της ζωής», ανέδειξε  όλα τα επί μέρους στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, η οποία δημιούργησε έναν από τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους ελληνικούς πολιτισμούς.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις ενδιαφέρον υπήρξε για το εργαστήρι παραδοσιακής Καραγκούνικης ενδυμασίας και για τα  πολιτιστικά δρώμενα στο Δροσερό.

Την τελευταία μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Παλαιομονάστηρου ο «Μεγάλος  Χορός» με τη συμμετοχή 6000 θεατών, 40 πολιτιστικών συλλόγων από όλη την χώρα και 700 περίπου χορευτών.

Η δημοτική αρχή της Πύλης καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας έδειξε ενδιαφέρον για την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της κάθε κοινότητας χωριστά, διότι όλος ο Καλλικρατικός Δήμος Πύλης είναι πλούσιος σε ιστορία και επίσης είναι σίγουρο ότι αντίδοτο στην οικονομική κρίση είναι ο πολιτισμός.