23 Ιούν 2024 06:54

Ομιλία Βασιλικής Γούλα Ιστορικού Αρχαιολόγου Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης στην εκδήλωση των Τσαβαλιαρείων

Η Ιστορία πάντα μας διδάσκει, αλλά και απαιτεί υπέρτατες θυσίες. Στην εποποιία του 1940-1941 εμπιστεύτηκε τους Θεσσαλούς, τους γεωργούς και κτηνοτρόφους με τα ροζιασμένα δάχτυλα, την υπεράσπιση της ενός τμήματος των Ελληνοαλβανικών συνόρων στις κρίσιμες στιγμές. Και αυτοί ανταποκρίθηκαν με ζήλο στο κάλεσμα της Πατρίδας χωρίς δεύτερη σκέψη, κατετάγησαν στο 5ο και 51ο Σύνταγμα πεζικού και υπερασπίστηκαν μέχρις εσχάτων τα Υψώματα ‘’731’’ και ‘’ 717’’ στην Κλεισούρα.
Ανάμεσά τους κι ένα 28 χρονο παλικάρι από την Πιαλεία του Ασκληπιού, στα ριζά του Κόζιακα. Πατέρας 3 παιδιών ο Βασίλης Τσαβαλιάρης του Γιάννη και της Αγόρως, επιστρατεύτηκε τον Ιούλιο του1940 και κλήθηκε μαζί με λίγους ακόμα συμπατριώτες του να υπερασπιστεί το 21ο Φυλάκιο των Ελληνοαλβανικών συνόρων, στο ύψωμα ‘’Γκόλιο’’, κοντά στην Πυρσόγιαννη. Αν και γνώρισμα καλά ότι τα φυλάκια αποτελούν τον πρώτο στόχο του εχθρού, αυτοί παρέμειναν εκεί πιστοί στις πατροπαράδοτες αξίες τους, να φυλάττουν Θερμοπύλες, όπως κάνει πάντοτε τούτο το Έθνος.
Μετά την άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να επιτρέψει στον Στρατό του Μουσολίνι να καταλάβει καίριες στρατηγικές θέσεις και πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο, δόθηκε η εντολή για προσβολή των Ελληνικών θέσεων από την 5η κιόλας πρωινή ώρα. Τότε ήταν που το καυτό σίδερο από Ιταλική οβίδα θανάσιμα στο μέτωπο, τον Βασίλη Τσαβαλιάρης και πέρασε στην αθανασία, αφήνοντας χήρα την γυναίκα του Ελένη Σταύρου Μητσιάκη και ορφανά τον Νίκο, την Αλεξάνδρα και τον Γιώργο.
Την ώρα τούτη συγκεντρωθήκαμε μπροστά στον ανδριάντα του Πιαλειώτη ήρωα όχι μόνο ως προσκυνητές, αλλά και να του υποσχεθούμε ότι και εμείς θα μείνουμε πιστοί στις αξίες για τις οποίες εκείνος θυσιάστηκε.
Οι ήρωες του 1940 πολέμησαν με απαράμιλλο ζήλο και αντιμετώπισαν τον πανίσχυρο εχθρό.
Σήμερα ως Έθνος, καλούμαστε να δώσουμε μια άλλη μάχη, εξ’ ίσου δύσκολη, απέναντι στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Πατρίδα μας. Ενωμένοι και τώρα, όπως και τότε και μένοντας πιστοί στις πατροπαράδοτες αξίες μας, δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά με την ελπίδα ότι θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την Πατρίδα μας.