28 Φεβ 2024 23:53

Ομιλία κ. Στέφανου Καλαμαρά- Αντιδήμαρχου Παιδείας σε ΛΟΡΕΤΟ ΙΤΑΛΙΑΣ στο Συνέδριο «Ο Δρόμος των Αγγέλων» 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Καθώς αρχίζεις να περπατάς……… στους «Δρόμους των Αγγέλων»……..

ο δρόμος εμφανίζεται!!!

Και ο δρόμος αυτός είναι ο εξής:

Λορέτο – Άρτα – Πύλη – Μετέωρα και αντιστρόφως………..

Κυρίες και κύριοι.

Είμαι ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Πύλης.

Είμαι γοητευμένος που μιλώ ενώπιον σας. Δεν αισθάνομαι καμία δυσκολία για την ανάπτυξη στο θέμα. Γιατί ο Δήμος Πύλης ως προορισμός είναι μοναδικός.

Συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να είναι ένας τόπος, τόπος για να ζεις, τόπος για να δημιουργείς, τόπος για να επισκεφτείς, να αναζωογονηθείς, να προσευχηθείς.

Ο Δήμος Πύλης έχει να προσφέρει πληθώρα επιλογών που υπόσχονται πλούσιες συγκινήσεις.

Στους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας προσφέρει την δυνατότητα να δοκιμάσουν δραστηριότητες μέσα από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Το Χειμώνα παιχνίδι με το χιόνι και σκι στο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, η χειμερινή ορειβασία αλλά και τα ζεστά καταφύγια στην Ελάτη, στο Περτούλι, στην Πύλη.

Η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο παρέχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες για σπορ δράσεις: Ορεινή ποδηλασία σε δασωμένες κοιλάδες, συναρπαστικές πτήσεις με αλεξίπτωτο βουνού, αναρρίχηση στην Πίνδο.

Αιωνόβια έλατα, πεύκα, καστανιές, πλατάνια, χιλιάδες είδη φυτών, σπάνια και προστατευμένα είδη πανίδας προσκαλούν για πεζοπορία και περιπλάνηση, σε άμεση επαφή με την φύση.

Περίπατοι με άλογα και μαθήματα τοξοβολίας για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τα ίχνη των προγόνων.

Τα ποτάμια, τα ρυάκια και οι κρυστάλλινες πηγές διατρέχουν όλα τα χωριά του Δήμου μας και δημιουργούν υγρότοπους, σπάνιο οικοσύστημα και επιφυλλάσουν αξέχαστες εμπειρίες.

Η πλούσια φυσική κληρονομιά δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό του Δήμου Πύλης.

Δεκάδες χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για διαμονή και για περίπατο ανάμεσα στα στενά δρομάκια και τα σπίτια με την ξεχωριστή τους αρχιτεκτονική.

Γραφικές πλατείες, πλακόστρωτα μονοπάτια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια και βρύσες προσκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει την καρδιά της Ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης.

Να γνωρίσει τα τοπικά προϊόντα, τα τοπικά έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων. Να θαυμάσει μοναδικά δημιουργήματα λαϊκής τέχνης, να δοκιμάσει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων και να διασκεδάσει μαζί τους σε πανηγύρια με παραδοσιακές μουσικές και χορούς.

Να γνωρίσει τους θησαυρούς της πίστης και του πολιτισμού.

Η Ιερά Μονή της Ακαταμάχητου Θεοτόκου των Μεγαλών Πυλών είναι ένας τόπος πίστεως και προσευχής. Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Βυζαντινής Ιστορίας της Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου υπήρξε ένα πλούσιο μοναστήρι κατασκευασμένο με την τεχνική της σταυρεπίγραφης αρχιτεκτονικής.

Όλα αυτά μέσα από την σημερινή συνάντηση, μέσα από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας, μέσα από την Ένταξη του Δήμου Πύλης στον «ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ» θα ανοίξουν δρόμοι ανάπτυξης τουρισμού κάθε μορφής. Θρησκευτικού – Πολιτιστικού – Περιηγητικού.

Και σίγουρα, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του σημερινού Συνεδρίου, θα ήταν σκόπιμο να τονιστεί η ανάγκη χρηματοδότησης με Ευρωπαϊκά Προγράμματα στοχευμένα, εξειδικευμένα και άμεσα.

Θέλω να κλείσω ως εξής:

Εύχομαι για όλους μαζί και για τον καθένα ξεχωριστά.

«Πάντα στην ζωή να περπατάς, με ένα αστέρι να σε οδηγεί, με έναν ήλιο στην πλάτη και με έναν Άγγελο στο πλευρό σου».

Και όλα αυτά στον ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ.

Σας ευχαριστώ πολύ.