26 Σεπ 2023 19:11

Ομιλία κ Δημάρχου Κωσταντίνου Μαράβα στην Eκδήλωση Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Σεβαστοί Πατέρες της Εκκλησίας
Εκλεκτοί καλεσμένοι
Συνδημότισσες και συνδημότες
Είμαι πολύ χαρούμενος που είστε όλοι εδώ σήμερα.
Πέρασαν εβδομήντα πέντε χρόνια από τον Οκτώβρη του 1940.
Τότε που όλος ο κόσμος καμάρωσε τους Έλληνες του ’40.
Όλοι παραδέχτηκαν την προσφορά τους στην ανθρωπότητα.
Γι’ αυτό πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και να θυμόμαστε όλους εκείνους που έχασαν την ζωή τους, που έγραψαν σελίδες Ιστορίας.
Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες, αλλά σε όλους τους λαούς.
Ο Μουσολίνι δεν μας ήξερε καλά. Δεν διάβασε την ιστορία μας. Ο λαός μας έχει γερές ρίζες βαθιά μες στους αιώνες. Ο ιταλικός φασισμός ήρθε από το πουθενά. Το μέλλον του ήταν και είναι ο θάνατος.
Αλλά ποιοι ήταν οι Ήρωες του 40?
Ήταν άνθρωποι καθημερινοί σαν κι εμάς.
Ήταν ο Βασίλης Τσιαβαλιάρης από την Πιαλεία που έπεσε πρώτος στην μάχη, ήταν ο Χρήστος ο Κανέλας από δώ, από την Πύλη που πολέμησε στο ύψωμα 731. Ήταν μικροί άνθρωποι με μεγάλη ψυχή.
Δεν θέλω να πω πολλά. Έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τον άξιο Δημοσιογράφο, τον Πρόεδρο της πολιτικής κίνησης ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, τον επί πολλά χρόνια Βουλευτή του Κοινοβουλίου, τον Άνθρωπο ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.
Κύριε Δημαρά, αγαπητέ Γιάννη καλώς ήρθες.
Κλείνοντας, σήμερα που η Χώρα μας περνάει δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, ας νικήσουμε τον κακό μας εαυτό, ας γίνουμε καλύτεροι όπως ακριβώς οι Ήρωες του 40 νίκησαν την πείνα, την παγωνιά, την κούραση, την βία.
Να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν να γίνει αυτή η εκδήλωση. Τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού τον Βύρωνα Κατσίβελο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλης, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πύλης.
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου.
Πότε πια πόλεμος.
Ειρήνη.