20 Απρ 2024 00:25

Ομιλία Δημάρχου κ. Μαράβα σε Σύσκεψη Εργασίας για την ανάπτυξη του Δήμου Πύλης

Kυρία και κύριοι Βουλευτές,

Αγαπητέ Γραμματέα, κυρίες  και κύριοι,

Είναι χαρά μας που σήμερα, ανήμερα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, σας υποδεχόμαστε στην Πύλη.

Καλώς ήλθατε και Χρόνια πολλά.

Είναι αλήθεια ότι ο διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων, η ενημέρωση στην βάση δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πολιτικές ανάπτυξης.

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί άμεση επικοινωνία με σας, τους κυβερνητικούς Βουλευτές, με τις υπηρεσίες του Δήμου μας και με τους δημότες μας, τόσο του ορεινού όγκου όσο και του πεδινού. Ελπίζουμε μέσα από όλο αυτό να βγει κάτι καλό, κάτι χειροπιαστό.

Πρέπει κατά την γνώμη μας να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία θα βοηθήσουν να αλλάξουν πράγματα στον Δήμο Πύλης, να δημιουργηθούν υποδομές, να υπάρξει μείωση της ανεργίας των νέων, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης όπως το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και οι πρόσφατοι ψηφισμένοι σχετικοί Νόμοι από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Επιτρέψτε μου πρώτα να σταθώ σε ορισμένες παρατηρήσεις.

Πρώτον η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας και γενικότερα των Δήμων είναι δύσκολη. Έχουν δοθεί αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχα να δοθούν πόροι. Χώρια που παραλάβαμε και χρέη από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η λειτουργία να γίνεται με εμπόδια.

Άρα χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση και θέλουμε την συνδρομή σας.

Για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες ανάγκες.

Για δράσεις πολιτικής προστασίας. Για την συντήρηση και την αποκατάσταση βασικών υποδομών οδικού δικτύου, ύδρευσης κ.λ.π.

Για την πιστοποίηση των ογδόντα  τεσσάρων (84) παιδικών χαρών ώστε να υπάρχει η ασφάλεια των μικρών παιδιών.

Όμως, Κυρία και κύριοι Βουλευτές,

Δεν θέλουμε να αναλωθούμε μόνο στην διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων παρόλο που είναι αναγκαία.

Όραμά μας είναι η ανάδειξη του Δήμου Πύλης και η αξιοποίηση και ανάπτυξη όλων των τοπικών παραγωγικών πόρων.

Εκτός από τα έργα βασικών υποδομών (οδοποιίας, ύδρευσης, αντιπλημμυρικά, κ.λ.π.) στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση, έργα όπως το φράγμα της Μεσοχώρας, το φράγμα της Πύλης, η ολοκλήρωση του δρόμου Τρικάλων – Πύλης ξεπερνούν τα όρια του Δήμου Πύλης και θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή σε όλη τη Θεσσαλική γη.

Έργα όπως το πάρκο των γεφυριών, για το οποίο ο Δήμος έχει υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση, η κατασκευή κλειστής αγοράς στην Τοπική Κοινότητα Πύλης, η κατασκευή αμαξοστασίου, η ανάπλαση της παρόχθιας περιοχής της Πόρτας Παναγιάς, η ανάδειξη του χιονοδρομικού κέντρου Περτουλίου, το κατασκηνωτικό κέντρο Περτουλίου, η ανάπλαση και ανάδειξη περιπατητικού μονοπατιού Γαρδικίου – Γέφυρα Αλεξίου, η κατασκευή προπονητικού κέντρου στη θέση Κορπ Τοπικής Κοινότητας Βροντερού, η αποπεράτωση κέντρου δραστηριοτήτων αναψυχής στον Άνω Αχελώο (Κανόε – καγιάκ), η ανάδειξη και αξιοποίηση του κονακίου Τοπικής Κοινότητας Πηγής,  των ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΩΝ στην Τοπική Κοινότητα Πιαλείας και του Αρχαιολογικού χώρου στην Τοπική Κοινότητα Γόμφων, η κατασκευή λιμνοδεξαμενής και αρδευτικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Πιαλείας, ο δρόμος γέφυρας Αλεξίου – Αρματολικό, είναι έργα άμεσης προτεραιότητας και αυτά που θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή και τροχιά στο Δήμο Πύλης και πρέπει από κοινού και με όλες μας τις δυνάμεις να επιδιώξουμε τη δρομολόγηση και υλοποίησή τους.

Πρέπει να συνταχθεί και να εγκριθεί άμεσα το ΣΧΟΟΑΠ των Δημοτικών Ενοτήτων Πιαλείων και Αιθήκων, εργαλείο αναγκαίο για την ένταξη έργων σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Να υλοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων για εξοικονόμηση χρημάτων και για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών.

Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αναβάθμιση και τη συντήρηση του Κέντρου Υγείας Πύλης που εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του Δήμου μας.

Και βέβαια στην αντιμετώπιση του κατολισθητικού φαινομένου Ροπωτού, όπου κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και καταστράφηκαν περιουσίες. Να φροντίσουμε για την απομάκρυνση και κατεδάφιση επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κατασκευών και για τη δημιουργία νέου οικισμού.

Κυρία και Κύριοι Βουλευτές.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να γίνει αν δεν ανοίξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα μέτρα του ΕΣΠΑ και θα πρέπει να ασκήσετε πίεση στην Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Εμείς σαν Δήμος είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε ικανό αριθμό ώριμων μελετών προς ένταξη. Θέλουμε όμως και από την δική σας μεριά τόσο την αμέριστη στήριξή σας όσο και την έγκαιρη πληροφόρηση των μέτρων που θα τρέξουν στο άμεσο προσεχές διάστημα, ώστε πανέτοιμοι να καταθέσουμε έγκαιρα τις προτάσεις μας και τις μελέτες μας αφού η αξιολόγηση γίνεται κατά προτεραιότητα κατάθεσης των προτάσεων.

Κυρία και Κύριοι Βουλευτές.

Θέλω να ζητήσω απ΄ όλους σας να βοηθήσετε με τις δικές σας κυβερνητικές δυνατότητες την προώθηση και δρομολόγηση των μεγάλων έργων που προανέφερα που θα αλλάξουν την μορφή του Δήμου μας, μπορούν να γράψουν ιστορία και να συνδεθούν με τη δική σας κυβερνητική θητεία.

Όλα αυτά θα παρουσιαστούν από τις υπηρεσίες του Δήμου.