07 Δεκ 2023 06:35

Ομιλία Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Μαράβα στην ΗΜΕΡΙΔΑ «Η Επικαιρότητα και η Σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

Σεβαστέ πατέρα Δημήτριε,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι

Σας καλοσωρίζω στην Πύλη και στο όμορφο Πολιτιστικό μας Κέντρο.

Βλέπω μπροστά μου επιστήμονες της Υγείας, βλέπω μπροστά μου ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αισθάνομαι ότι αυτή η ημερίδα, μέσα από τα δικά τους μάτια, μέσα από τις δικές τους γνώσεις,  μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

 Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Γιατί ο Δήμος νοιάζεται για την υγεία των δημοτών του, για την πρόληψη  και την ποιότητα της ζωής τους.

Γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να τα προσφέρει αυτά με τους γιατρούς, με το νοσηλευτικό προσωπικό, με τις υποδομές της.

Ειδικά σήμερα  με την οικονομική κρίση, οι μειώσεις στις δαπάνες Υγείας, η ανεργία, η ανασφάλεια και η ανησυχία που υπάρχει, κάνουν πιο έντονη την ανάγκη   οι Δήμοι να έχουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην προστασία της Υγείας του τοπικού πληθυσμού, δηλαδή των δημοτών μας.

Το Πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ που υλοποιεί και ο Δήμος μας πραγματικά προσφέρει οργανωμένη φροντίδα σε άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα, σε ηλικιωμένους και μεμονωμένα άτομα.

Είναι στελεχωμένο με κοινωνικούς λειτουργούς, με νοσηλευτές και με οικογενειακούς βοηθούς.

 

Το Πρόγραμμα που ξεκίνησε πρόσφατα με τον τίτλο «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ», θα έχει ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με σκοπό την συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

 

Η συμμετοχή του Δήμου μας στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ και το Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής τηςΥγείας ενισχύει την προαγωγή της υγείας των δημοτών μας.

Κυρίες και κύριοι,

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να υλοποιήσει με θετικά αποτελέσματα, δράσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Βέβαια σε αναπτυγμένες κοινωνίες, στις Σκανδιναβικές Χώρες το Κράτος δίνει τις βασικές κατευθύνσεις και την υλοποίηση την αναλαμβάνουν οι περιφερειακές και κυρίως οι Τοπικές Αρχές.

Αυτό για μας είναι το ζητούμενο. Ας ελπίσουμε ότι θα το προχωρήσουμε.

Προς το παρόν ας εμπιστευθούμε τους γιατρούς μας, των Κέντρων Υγείας, των Νοσοκομείων και ας ακούσουμε τις σκέψεις τους.

Μακάρι να λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού σε κάθε Δήμο της Χώρας.

Να θυμόμαστε ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης το πιο σημαντικό στον τομέα της υγείας είναι η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της πρόληψης.

Με οικονομικούς πόρους και με εξειδικευμένο προσωπικό.

Φίλες και φίλοι, δεν νομίζω ότι πρέπει να πω παραπάνω, οι καθηγητές μας, οι συνάδελφοι  Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης  θα μας πούν περισσότερα.

Σας  ευχαριστώ  όλους για την  παρουσία σας.