Ομιλία Δημάρχου κ. Κωνσταντίνο Μαράβα την ημέρα της Υπογραφής ΑΕΠΟ στις 02/08/2017 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Κυρίες και κύριοι, κ. Υπουργέ, αγαπητέ Σωκράτη Φάμελλε, σημαδιακή μέρα σήμερα για το Δήμο Πύλης, για το νομό Τρικάλων, για τη Θεσσαλία και για τη χώρα μας γενικότερα.

Σα Δήμαρχος Πύλης, σαν οικοδεσπότης του έργου, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν για να φτάσουμε σήμερα εδώ, στην υπογραφή από εσάς κ. Υπουργέ, της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας.

Κύριε Υπουργέ, καμία μεταρρύθμιση και καμία πολιτική απόφαση δεν είναι εύκολη. Σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιος που θίγεται και κάποιος που αντιδρά. Όμως η αρμοδιότητα ενός κράτους είναι να εφαρμόζει και να διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει δηλαδή οι πολιτικοί ν’ αντιλαμβάνονται ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον και να το υπερασπίζονται απέναντι σε οτιδήποτε άλλο.

Εσείς κ. Υπουργέ, όντως με τη σημερινή σας κίνηση αποδεικνύετε το παραπάνω. Έχετε αντιληφθεί τη σημασία του έργου του φράγματος της Μεσοχώρας, τιμάτε τα λόγια που μας είπατε δημόσια τόσο στα τέλη Ιανουαρίου του 2017 όσο και στο βήμα της Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης στην Καρδίτσα πριν από ένα μήνα περίπου.

Η ιστορία φίλες και φίλοι θα γράψει με φωτεινά γράμματα ότι σαν Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σαν Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπογράψατε την ΑΕΠΟ για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας. Σα Δήμος Πύλης αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες που προκύπτουν και το καταλαβαίνετε αυτό όλοι σας μέσα από αυτή την εξέλιξη και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί έτσι ώστε έστω και τώρα να πάρουν το σωστό δρόμο όλα τους: η ρυμοτόμηση της περιοχής, η είναι η επέκταση του οικισμού και οι αποζημιώσεις των θιγόμενων δημοτών, η δημιουργία του οικισμού, η εγκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας και πρώτα αυτοί γιατί κι εμείς καταλαβαίνουμε τι είναι να ξεσπιτώνεται κάποιος να φεύγει από το σπίτι του.

Κύριε Υπουργέ πριν λίγους μήνες κλιμάκιο δημοσιογράφων της διαΝΕΟσις επισκέφθηκε την περιοχή της Μεσοχώρας, είδε τα υπάρχοντα έργα, μίλησε με ανθρώπους, μίλησε με ειδικούς και κατέληξαν λέγοντας ότι «… ό,τι κι αν γίνει πάντως πρέπει όλοι να ελπίζουμε τουλάχιστον ότι δεν θα βρέξει πολύ, ότι το ποτάμι δεν θα κατεβάσει πολλά φερτά υλικά και τέλος πάντων ότι μέχρι σήμερα να βρεθεί κάποιος να υπογράψει για να ολοκληρωθεί το έργο και με την προϋπόθεση ότι όλες οι μελέτες θα έχουν γίνει σωστά για να μην τις ακυρώσει κι αυτές το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Η υπάρχουσα προσωρινή σήραγγα εκτροπής θα αντέξει και η ενότητα Πίνδος δεν θα γνωρίσει μια καταστροφή πρωτοφανή στα χρονικά της χώρας μας.

Κύριε Υπουργέ, εσείς είστε αυτός που υπογράφει σήμερα την ΑΕΠΟ σα Δήμαρχος εγώ Πύλης είμαι χαρούμενος, μεταφέρω την ευαρέσκεια των δημοτών μου, σας εύχομαι καλή δύναμη και εύχομαι μαζί να κόψουμε την κορδέλα του ξεκινήματος της λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας.

Επιτρέψτε μου εδώ να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας τον Κώστα Αγοραστό, τον Πρόεδρο της Θεσσαλίας τον Κωτσό Γιώργο που κι αυτός βοήθησε, τον προκάτοχό μου στο Δήμο Πινδαίων που πάλεψε κι αυτός να φτάσουμε μέχρι εδώ, τη ΔΕΗ και όλους γενικότερα τους βουλευτές μας που βοήθησαν όλοι. Σας ευχαριστώ πολύ όλους.

Πραγματικά είναι σημαδιακή αυτή η ημέρα για το Δήμο Πύλης, αν είστε καλά ευχαριστούμε πολύ.