18 Ιούν 2024 11:10

Ομιλία Αντιδήμαρχου κ. Καλαμαρά σε Ημερίδα Ανάπτυξης Ορεινού Όγκου

Kυρίες και κύριοι,

Είναι χαρά μας που στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου ξεκινούν απόψε οι διήμερες εργασίες με τίτλο «Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων – οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση».

Είναι αλήθεια ότι η σημερινή Ημερίδα αποτελεί άμεση επικοινωνία με τους πολίτες της ξεχασμένης περιοχής του ορεινού όγκου.

Ελπίζουμε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και συζήτησης να βγεί κάτι καλό, κάτι χειροπιαστό.

Φοβούμαστε μήπως ακούσουμε,πολλά από αυτά που ακούσαμε στο παρελθόν,  μήπως ακούσουμε τα ίδια και στο μέλλον.

Πρέπει κατά την γνώμη μας να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία θα βοηθήσουν να επιβιώσουν  οι ορεινοί όγκοι, γιατί με τα σημερινά δεδομένα είναι σίγουρο ότι οδηγούνται μαθηματικά στη συρρίκνωση.

Στις ορεινές περιοχές νιώθουμε απομόνωση, ερήμωση και βιώνουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.  Όταν η Αθήνα παθαίνει κρύωμα, εμείς πνευμονία.

Πρώτα από όλα επιβάλλεται γενναία χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία, έτσι ώστε να μπορούμε, ως Δήμος, να είμαστε κοντά στον πολίτη, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Φέτος, τον χειμώνα που πέρασε, ο ορεινός όγκος δέχτηκε πάρα πολλά έντονα καιρικά ϕαινόμενα, το οδικό δίκτυο καταστράφηκε σχεδόν σε πάρα πολλά σημεία, γέφυρες κατέπεσαν και εμείς δυσκολευόμαστε  να πληρώσουμε τα μηχανήματα για την αποκατάσταση.

Από κεί και πέρα  συγκριτικό πλεονέκτημα και βασικό συστατικό

για την ανάπτυξη της περιοχής είναι ο τουρισμός, ο κάθε μορφής τουρισμός. Ο ορειβατικός, ο Θρησκευτικός, ο Περιηγητικός

τουρισμός και το ϕυσικό περιβάλλον.

Η προστασία του περιβάλλοντος  είναι χρέος  όλων μας και  σε συνδυασμό με  νέες τεχνικές υποδομές  θα αποτελέσουν διαβατήριο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Με κίνητρα στον πρωτογενή Τομέα, την μεταποίηση αλλά και την μείωση της γραϕειοκρατίας.

Ένα άλλο θέμα το οποίο θέλω να τονίσω, είναι η θέσπιση  ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος  παρόμοιο με  το πρόγραμμα που είδαμε στο παρελθόν, το ΠΙΝΔΟΣ. Το ΠΙΝΔΟΣ ήταν ένα πρόγραμμα πραγματικά που βοήθησε πάρα πολύ τους ορεινούς Δήμους.

Κυρίες και κύριοι,

για άλλη μία φορά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδα σας.