ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : ΚΟΥΦΟΓΑΖΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Μ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 2434350011
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ : ΚΟΥΤΣΟΝΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ -2431074676
ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ – 2431352124
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Ο Δήμος Πύλης και η Αντιδημαρχία Υγείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Πύλης με έναυσμα το κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στο Νομό Τρικάλων θα ήθελε να ενημερώσει τους δημότες Πύλης σχετικά με τα ακόλουθα μέτρα που μπορούν να παίρνουν για την προστασία τους από πιθανή προσβολή:
Α. Ατομικά μέτρα πρόληψης και αποφυγής των τσιμπημάτων των κουνουπιών:
– Φοράμε κατάλληλα ρούχα, που καλύπτουν τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
– Χρησιμοποιούμε κατάλληλα εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, ιδιαίτερα τις πιο επικίνδυνες ώρες, δηλαδή από αργά το απόγευμα ως και το πρωί . Οι δραστικές ουσίες που πρέπει να περιέχουν είναι : DEET (N,N-διεθυλοτολουαμίδη), Πικαριδίνη (picaridin) ή ικαριδίνη (icaridin), Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, IR3535.
Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. Διάφορα τέτοια σκευάσματα κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο και συστήνεται μεγάλη προσοχή στις οδηγίες χρήσης τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
§ Να μην χρησιμοποιούνται σε ερεθισμένο δέρμα, κοψίματα, πληγές κ.α.
§ Να μην έρχονται σε επαφή με τα μάτια και το στόμα.
§ ΠΟΤΕ δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά, ενώ απαιτείται μεγάλη προσοχή ώστε να μην ακουμπήσουν τα χεράκια τους – παλάμες με τα σκευάσματα αυτά , για να μην τα βάλουν στο στόμα ή τα μάτια τους.
§ Απλώνουμε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται για να επαλειφθεί το ακάλυπτο δέρμα (ή και τα ρούχα). Να αποφεύγετε την υπερβολική ποσότητα. Δεν χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.
§ Τα εντομοαπωθητικά τα χρησιμοποιούμε έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέψουμε μέσα στο σπίτι, επιβάλλεται πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.
§ Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά και όχι πριν, γιατί καλύπτεται η δράση τους.
§ Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
§ Εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ όσα περιέχουν αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.
§ Αν μετά από την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση, ενημερώνουμε το γιατρό μας και του προσκομίζουμε το εντομοαπωθητικό που χρησιμοποιήσαμε.
Β. Μέτρα πρόληψης για το σπίτι:
– Χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού).
– Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα στον αέρα : αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
– Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών.
– Απομακρύνουμε το στάσιμο νερό από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα είναι επικίνδυνο.
– Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
– Κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, θάμνους και φυλλωσιές (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
– Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).