13 Ιούλ 2024 04:26

“Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πύλης εκπαιδεύτηκε να σώζει ζωές.”

tn_ekab

 

Με επιτυχία τόσο στη συμμετοχή, όσο και στην αποκομιδή ζωτικών εμπειριών στέφθηκε το σεμινάριο Α' Βοηθειών που διοργάνωσε ο Ο.Π.Ο.Π. στην Πύλη.

 

Φωτογραφικό υλικό Α΄ Βοηθειών στο Δήμο Πύλης…

Σε όλο τον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο τραυματίζονται 10 άνθρωποι και κάθε 10'' κάποιος πεθαίνει εξαιτίας μιας τυχαίας κάκωσης ή ατυχήματος. Η αποτελεσματική επείγουσα βοήθεια μπορεί να καθορίσει την έκβαση της ασθένειας ή της κάκωσης και να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, τη γρήγορη ή παρατεταμένη ανάρρωση και την προσωρινή ή μόνιμη ανικανότητα.

Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε και σε ποιον θα συμβεί μια ασθένεια ή ένα ατύχημα -μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε. Τότε ακριβώς είναι που χρειάζεται η γνώση, ώστε με κατάλληλους χειρισμούς να μπορούμε να δώσουμε ποιοτική φροντίδα στο θύμα μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν οι επαγγελματίες διασώστες (ΕΚΑΒ).

Ο στόχος μας με τη διοργάνωση του σεμιναρίου, είναι να ενδυναμώσουμε την ικανότητα όλων μας να προασπίζουν τόσο τη δική τους υγεία όσο και την υγεία του άμεσου περιβάλλοντός τους, και να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε επείγουσες καταστάσεις.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η παροχή πρακτικών σεμιναρίων Α' Βοηθειών. Το σεμινάριο διεξήχθη την Πέμπτη 8 Μαΐου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της Πύλης από επαγγελματίες διασώστες του τμήματος Εκπαίδευσης ΕΚΑΒ Λάρισας, τους κυρίους Μπουκουβάλα Δέσποινα και Τσιουμάνη Αθανάσιο. Που όμως συνεργάστηκαν με τον Χ. Καραμπέρη και τον Θ. Περιστέρη που εκτός από μέλη του Ο.Π.Ο.Π. είναι και επαγγελματίες διασώστες.

Αφορούσε πρακτική εκπαίδευση σε θέματα:

 • Κανόνες ασφάλειας διασώστη και θύματος.
 • Γενικούς κανόνες φροντίδας ασθενούς.
 • Έλεγχος αναπνοής, διάνοιξη και διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού.
 • Εκτίμηση ασθένειας.
 • Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).
 • Αντιμετώπιση πνιγμονής από στερεό και ημιστερεό υλικό.
 • Αντιμετώπιση πνιγμού από υγρό στοιχείο (π.χ. πνιγμός στη θάλασσα)
 • Ανύψωση και μετακίνηση.
 • Έλεγχος αιμορραγίας – αντιμετώπιση τραύματος.
 • Θέση ανάνηψης.
 • Κατάγματα, εκτίμηση κάκωσης και τεχνικές επιδεσμολογίας.
 • Χρήση απινιδωτή.

Στο σεμινάριο παρευρέθηκαν εκτός από τα μέλη του Ο.Π.Ο.Π. και το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Πύλης.

Είναι σημαντικό να είμαστε εφοδιασμένοι με γνώσεις, αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τον συνάδελφό μας ή ένα μέλος της οικογένειάς μας όταν χρειαστεί! Γι΄ αυτό το λόγο αυτό το σεμινάριο αποτελεί απαρχή σειράς σεμιναρίων ζωτικών για την δραστηριότητα του συλλόγου, αλλά και του κάθε πολίτη.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πύλης σε συνεργασία με το συμβούλιο Νέων του Δήμου θα πραγματοποιήσει στις 1,2,3, Αυγούστου 2008 στη παραποτάμια περιοχή της κοίτης του Πορταϊκού ποταμού και στη θέση «Νερόμυλος» Πανελλήνιο Ορειβατικό – Αναρριχητικό CAMP, που θα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί με περαιτέρω ανακοινώσεις.

Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Ο.Π.

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ