22 Φεβ 2024 23:33

Ο Ο.Π.Ο.Π. στο Τσμί 1911μ.

Την περασμένη Κυριακή, ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης, μαζί με τους φίλους από τον ελληνικό ορειβατικό σύλλογο Καρδίτσας πραγματοποίησε κοινή ανάβαση στην κορυφή Τσμί των Αγράφων.

Είναι μια σχετικά άγνωστη κορυφή και αυτό ίσως δικαιολογημένα, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε δυο γνωστούς “Αγραφιώτικους γίγαντες”, το Βουτσικάκι και το Ντελιδίμι. Στην ουσία αποτελεί την ανατολική απόληξη της ράχης της Αφορεσμένης, προκορφή της ψηλότερης κορυφής του όρους Ντελιδίμι.

Αρχή της πορείας μας από τα Πετρίλια και τον οικισμό Βασιλάδες. Το μονοπάτι αρκετά ανηφορικό στην αρχή, στη συνέχεια πιο ήπιο μέσα σε μαγευτικό ελατόδασος. Μετά από πορεία μιάμισης ώρας φτάνουμε στο αλπικό κομμάτι. Από δω δεκάδες κορυφές ξεπροβάλλουν μπροστά στα μάτια μας, όπως επίσης και ο στόχος μας, η κορυφή Τσμί 1911μ.

Συνεχίζουμε μετά από ολιγόλεπτη στάση και σε 3 ώρες είμαστε πια στην κορυφή.

Ο καιρός μας επιτρέπει να μείνουμε για αρκετή ώρα και να απολαύσουμε την συγκλονιστική θέα προς όλες τις κορφές των Αγράφων αλλά και όλης της Πίνδου.

Η επιστροφή έγινε από το ίδιο μονοπάτι. Αξίζει να αναφερθούμε και στην φανταστική δουλειά που έχει κάνει ο ΕΟΣΚ με τα μονοπάτια και την άριστη σηματοδότηση των διαδρομών.

 

Για τον Ο.Π.Ο.Π.,

Μερτσιώτης Νίκος