29 Μάι 2024 14:46

Ο Ο.Π.Ο.Π. στα Ανατολικά Άγραφα

Την Κυριακή 21/5/2017, ανήμερα της μεγάλης εορτής Aγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης πραγματοποίησε την τελευταία προγραμματισμένη εκδρομή του μήνα ΜάΪου. Προορισμός, μία από τις πιο απότομες κορυφές των Ανατολικών Αγράφων, το Φλυτζάνι που υψώνεται στα 2017 μέτρα.

Το πρωί της Κυριακής 6 μέλη του συλλόγου, αψηφώντας τις προγνώσεις για τα άσχημα καιρικά φαινόμενα συναντηθήκαμε στο δημαρχείο του Δήμου Πύλης, επιβιβαστήκαμε στα αυτοκίνητα και ξεκινήσαμε για το δασικό χωριό “Δρυάδες”, σημείο εκκίνησης του πρόσφατα σηματοδοτημένου μονοπατιού από τον Ε.Ο.Σ. Καρδίτσας.

Η εικόνα εγκατάλειψης του χωριού μας κάνει άσχημη εντύπωση και μας προκαλεί απορία πώς γίνεται να μαραζώνει ένα τόσο όμορφο χωριό μέσα στο μαγευτικό δάσος του Καροπλεσίου!!!

Η πεζοπορία μας ξεκινάει μέσα από το δασικό χωριό· ανηφορίζοντας αφήνουμε πίσω μας τα πλακόστρωτα καλντερίμια του δασικού χωριού και μπαίνουμε μέσα στο καθαρισμένο μονοπάτι. Σε μισή ώρα φτάνουμε σε διασταύρωση στην οποία συναντάμε ένα εικονοστάσι. Από εκεί κινούμαστε Βόρειο Δυτικά μέσα στο ελατό δάσος και μετά από μιάμιση ώρα περίπου βρισκόμαστε στις παρυφές των Πέντε Πύργων. Τραβερσάροντας τη πλαγιά αντικρίζουμε την κορυφή Φλυτζάνι να στέκεται αγέρωχη δίπλα από τις γειτονικές κορυφές των Πέντε Πύργων της Πλάκας και του Καταραχιά.

Δυστυχώς οι προγνώσεις για άσχημες καιρικές συνθήκες αρχίζουν να επιβεβαιώνονται και οι κορυφές αρχίζουν σιγά σιγά να κλείνουν. Τα μπουμπουνητά που ακούγονται από μακριά δεν μας αφήνουν περιθώρια για πολλές σκέψεις. Μερικές φωτογραφίες με φόντο την απόκρημνη κορυφή και στη συνέχεια γρήγορα για την κατάβαση. Μετά από δύο ώρες γρήγορης κατάβασης προσεγγίζουμε το δασικό χωριό. Οι πρώτες δυνατές ψιχάλες είναι πλέον δίπλα μας, με τα δέντρα του δάσους όμως να μας προσφέρουν ένα φυσικό καμουφλάρισμα φτάνουμε στα αυτοκίνητα σχεδόν “αλώβητοι”.

Χαρούμενοι από την ομορφιά του τοπίου που συναντήσαμε και φυσικά από την σωστή απόφαση της γρήγορης κατάβασης παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής με μια στάση στην όμορφη Κατσανιά και στο καφενείο του χωριού για ένα ντόπιο τσιπουράκι συνοδεία εκλεκτών μεζέδων.

 

Παπαστεργίου Αλέξανδρος

Γραμματέας Ο.Π.Ο.Π.

 

Υ.Γ. Ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης ανανεώνει το ραντεβού με τα μέλη και τους φίλους του, για τις 10 & 11 Ιουνίου 2017 με την προγραμματισμένη εκδρομή στα μονοπάτια του Πηλίου, όπου θα συνδυάσει SeaKayak και πεζοπορία με διανυκτέρευση και Barbequeσε σε Camping στη περιοχή της Μηλίνας.

Πληροφορίες

Καραμπέρης Άρης : 6945893316