20 Ιούλ 2024 21:40

“Ο Εορτασμός του «ΟΧΙ» στην Πύλη”

tn_28 oktwbriou 2011 iΜε λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Πύλη ο εορτασμός του «ΟΧΙ» ανήμερα της 28ης  Οκτωβρίου.

Χαρμόσυνα σήμαναν οι καμπάνες από το πρωί στην Πύλη και τελέστηκε η  Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Βησσαρίωνα. Μετά το πέρας της λειτουργίας επίσημοι και λαός μετέβησαν στο Μνημείο  Ηρώων για την κατάθεση στεφάνων.

Επακολούθησε η παρέλαση των τμημάτων επί της κεντρικού οδού της πόλης, όπου οι μαθητές των σχολείων χειροκροτήθηκαν από το πλήθος κόσμου, τιμώντας τους ήρωες του έπους.

Φωτογραφικό υλικό εδώ…

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού (το περίφημο ΟΧΙ), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.
Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Μανιτάρας, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Λάζαρος Σταυραντώνης , ο Δήμαρχος Πύλης Κων/νος Κουφογάζος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εντεταλμένος σύμβουλος Γεώργιος Τσίγκας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γεώργιος Παναγιώτου, οι αντιδήμαρχοι Πύλης Ιωάννης Κουτσονάσιος, Ηλίας Λαμπρογεώργος, Αθανάσιος Πλαβός, ο επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης Απόστολος Παντέρας, δημοτικοί σύμβουλοι, Διευθυντές σχολικών μονάδων, ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Πύλης Θεόδωρος Κόφφας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, φορέων, πολιτιστικοί  συλλόγοι κ.α.