Πύλη – Τρύπιο Λιθάρι – Γλυκομηλιά

Πληροφορίες μονοπατιού

Μήκος: 24501 μ.
Ύψος ανάβασης: 2701 μ.
Ύψος κατάβασης: 2951 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1705 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Trackpoints: 930
Καταγραφή: Σιδηράς Γιώργος

Το κεντρικό μονοπάτι που διασχίζει το Κόζιακα με κατεύθυνση Βορά Νότου.
Το πρώτο και ευκολότερο τμήμα του ξεκινά από το χωριό Πύλη στο νότο, έως τη θέση Τρύπιο Λιθάρι. Το μονοπάτι ξεκινάει από περίφημο μοναστήρι της Πόρτα Παναγιάς που βρίσκεται στο χωριό Πύλη Τρικάλων. Συνεχίζει προς το ονομαστό τοξωτό γεφύρι της Πύλης και ανεβαίνει το Κόζιακα πλάι στη περίφραξη της ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής. Βγαίνει σε πανέμορφες κοιλάδες και οδεύει βόρεια περνώντας από τη θέση Μπέη. Περνά από το κιόσκι στη θέση Έλατος του Κώστα που έχει καταστραφεί από πτώση δέντρων και το κιόσκι στη θέση Κανάλια και φτάνει το Τρύπιο Λιθάρι. Το δάσος στη ραχοκοκαλιά του βουνού είναι εκπληκτικής ομορφιάς γεμάτο πανύψηλα έλατα και μεγάλες φτέρες.
Το Τρύπιο Λιθάρι είναι κομβικό σημείο του βουνού κάτω από τις ανατολικές πλαγιές της κορυφής. Είναι το κεντρικό σημείο που συναντιώνται ακτινωτά όλα τα μονοπάτια που κατευθύνονται στην κορυφή ή το καταφύγιο.
Το μονοπάτι μετά το Τρύπιο Λιθάρι και έως το χωριό Γλυκομηλιά στο βορρά είναι ένα μεγάλο και πολύ απαιτητικό τμήμα της διαδρομής. Είκοσι λεπτά μετά το ξεκίνημα του περπατήματος από το Τρύπιο Λιθάρι φτάνουμε σε οροπέδιο και σε ένα από τα ελάχιστα σημεία με θαυμάσια θέα στις πλαγιές του βουνού και τον κάμπο των Τρικάλων. Η θέση σημειώνεται με το waypoint THEA. Λίγο αργότερα φτάνουμε σε πολύ απότομο κατέβασμα σε περιοχή πυκνά δασωμένη από φυλλοβόλα. Το στρώμα από φύλλα που έχει δημιουργηθεί δυσκολεύει απίστευτα τα πράγματα. Στόχος είναι μελλοντικά να κατασκευαστούν σκαλιά σε αυτό το σημείο. Έως τότε ο μόνος ασφαλής τρόπος κατάβασης είναι με τη βοήθεια σχοινιού. Η θέση σημειώνεται με το waypoint KATEVASMA. Το δάσος που ακολουθεί θα ανταμείψει το κόπο αυτού του τμήματος. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή για να μη χάσετε τη σηματοδότηση. Σε κάποιο σημείο το μονοπάτι καταλήγει σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθείτε έως το ωραίο κιόσκι στη θέση Γκούρα. Από εκεί ακολουθείτε το μονοπάτι έως το χωριό Γλυκομηλιά.
Μικρα κομμάτια της διαδρομής μετά το waypoint KATEVASMA, καθώς και πριν και μετά την Γκούρα δεν έχουν καταγραφεί από το gps και έχουν συμπληρωθεί με ευθεία γραμμή.