Νεραϊδοχώρι – Μαρόσα – Όρνιο

Πληροφορίες μονοπατιού

Μήκος: 6474 μ.
Ύψος ανάβασης: 1104 μ.
Ύψος κατάβασης: 96 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2021 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1013 μ.
Trackpoints: 517
Καταγραφή: Κρούπης Νικόλαος

 Η διαδρομή αυτή είναι η πιο εύκολη για την ανάβαση στη Μαρόσα με αφετηρία τη γέφυρα κάτω από χωριό Νεραϊδοχώρι. Φτάνοντας στο Νεραϊδοχώρι από Ελάτη κατηφορίζουμε στη διασταύρωση αριστερά προς το κέντρο του χωρίου (πλατεία). Φτάνοντας στην πλατεία συνεχίζουμε τον δρόμο μέχρι το τέλος του χωρίο (κατώτερο τμήμα) όπου η άσφαλτος σταματά και συνεχίζει χωματόδρομος και τον οποίο ακολουθούμε μέχρι τη γέφυρα στο ποτάμι.

Η καταγεγραμμένη διαδρομή ξεκινά από τη γέφυρα, Στα 20 μέτρα αφού περάσουμε τη γέφυρα αφήνουμε το κεντρικό χωματόδρομο και ακολουθούμε το τρακτερόδρομο αριστερά και προς τα επάνω. Ο τρακτερόδρομος (υποτυπώδεις ανηφορικός δρόμος) κατασκευάστηκε για να περάσει ο αγωγός ύδρευσης του Νεραϊδοχωρίου από τις πηγές της Μαρόσας. Ωστόσο ο δρόμος αυτός αποτελεί το μοναδικό μονοπάτι αφού έκλεισε από έλατα και ακολουθεί το μονοπάτι που προϋπήρχε προς τη Μαρόσα. Ακολουθώντας τον δρόμο του αγωγού συναντάμε σύντομα το κεντρικό δρόμο προς Ελάτη-Πύρρα και αφού το διασχίσουμε συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία μας. Λίγο μετά συναντάμε στο χωματόδρομο προς τη Μαρόσα (κεραίες) και το Αυγό και τον τέμνουμε ξανά συνεχίζοντας το δρόμο του αγωγού. Στην επόμενη φορά που το συναντάμε συνεχίζουμε από το δασικό δρόμο αλλά μετά από 600 μέτρα τον αφήνουμε και συνεχίζουμε από το δρόμο του αγωγού στα αριστερά μας. Μετά από αρκετή ώρα στο δρόμο του αγωγού που περνά μέσα από όλο και πιο αραιό δάσος ελάτη ξανασυναντά το δρόμο που οδηγεί προς τις κεραίες της Μαρόσας αλλά και πάλι τον τέμνουμε και συνεχίζουμε το δρόμο του αγωγού. Λίγο ψηλότερα το δάσος σταματά και μπαίνουμε στο αλπικό πεδίο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καλυφτεί από χαμηλή βλάστηση (κέδρους) και κάνει την διάβαση δυσκολότερη.

Συνεχίζοντας την ανάβαση πάνω στην ομαλή ράχη συναντάμε του ψηλούς μεταλλικούς πασσάλους που χρησιμοποιούνταν παλιότερα για τη μέτρηση του ύψους του χιονιού. Η διαδρομή κινείτε στα δεξιά της απότομης ράχης της Φούρκας (Λουπάτα) με στόχο τον αυχένα (1850μ) μεταξύ Λουπάτας και Μαρόσας. Το πεδίο εδώ είναι καθαρά αλπικό και πολύ εύκολο να ακολουθήσετε την πορεία προς την κορυφή, ωστόσο απαιτείτε προσοχή σε περίπτωση ομίχλης.

Από τον αυχένα (Λουπάτα-Μαρόσα) ακολουθούμε την κορυφογραμμή στα δεξιά που οδηγεί στην κορυφή της Μαρόσας (κορυφογραμμή) που σύντομα οδηγεί στην κορυφή της Μαρόσας 1967μ (δεν υπάρχει τριγωνομετρικό). Από την Μαρόσα ακολουθώντας την κορυφογραμμή προς τα δυτικά και κατεβαίνοντας υψομετρικά περίπου 100 μέτρα φτάνουμε στον αυχένα μεταξύ Μαρόσας – Όρνιου. Από εδώ η απότομη ράχη μας οδηγεί κατευθείαν στην κορυφή του Όρνιου με το κολωνάκι 2022μ. (Τριγωνομετρικό Σημείο του Στρατού) η οποία δεν είναι η ψηλότερη. Η ψηλότερη κορυφή του Όρνιου είναι η επιβλητική κορυφή από πίσω σε απόσταση 200 μέτρα μακρύτερα.

Η ανάβαση στην κορυφή του Όρνιου είναι δύσκολη για πεζοπόρους και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η κλασική διαδρομή για το Όρνιο είναι αρχικά κατεβαίνοντας ένα στενό απότομο μονοπατάκι από τη δεξιά (δυτική) πλευρά της κόψης και ανεβαίνοντας τη χορταριασμένη ράμπα που φαίνεται δεξιά από την απότομη ράχη. Η χορταριασμένη ράμπα είναι πολύ επικίνδυνη όταν τα χόρτα είναι υγρά αφού η κλίση ξεπερνά τις 45 μοίρες. Η απόκρημνη κόψη (60 μέτρα) σαν μαχαίρι είναι η πιο ασφαλής για αυτούς που έχουν εμπειρία στην αναρρίχηση αφού είναι δυσκολίας περίπου III- UIAA.

Προσοχή: Στην καταγραφή του αρχείου δεν υπάρχει η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή αλλά μόνο στο κολωνάκι!