Νεράιδα – Λάκκες – Νοτιοανατολική ράχη – Κριάκουρας – Νεράιδα

Πληροφορίες μονοπατιού

Μήκος: 15509 μ.
Ύψος ανάβασης: 1341 μ.
Ύψος κατάβασης: 1415 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2192 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 924 μ.
Trackpoints: 1352
Καταγραφή: Κρούπης Νικόλαος

Από το χωρίο Νεράιδα ακολουθούμε το δασικό δρόμο προς τα επάνω που κατευθύνεται προς την Αθαμανία και που περνά δίπλα από το παλιό σχολείο του χωριού. Μετά από περίπου 1 χλμ διαδρομής στο δρόμο συναντάμε εκκλησία όπου υπάρχει και βρύση. Συνεχίζουμε στο δασικό δρόμο και σε μετά από 1 χλμ συναντάμε διασταύρωση στην θέση Αλώνια όπου ευθεία συνεχίζει για Αθαμανία ενώ αριστερά πηγαίνει προς τις Λάκκες. Ο δρόμος προς τις Λάκκες έχει κατεύθυνση νότια και τραβερσάρει τις σάρες της νοτιοανατολικής ράχης. Μετά από 1,5 χλμ ο δρόμος τερματίζει σε ένα λιβαδάκι με την ονομασία Λάκκες που βρίσκεται πολύ κοντά στην νοτιοανατολική ράχη του βουνού (1420μ).

Από τις Λάκκες ξεκινά η πεζοπορία πάνω στην ράχη, επί το πλείστον από την δεξιά πλευρά της ράχης που είναι ομαλή. Η κλίση της ράχη είναι μικρή άλλα ανεβαίνοντας η ράχη γίνετε πιο κοφτερή και ξεκινά το σκαρφάλωμα. Χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι οι μεγάλοι ξεκομμένοι βράχοι που έχουμε μεγάλα κενά ανάμεσα και κρύβουν κινδύνους ειδικά το χειμώνα που δίνει της αίσθηση ότι κινήστε πάνω σε παγετώνα με κρεβας. Σε πολλά σημεία της ράχης χρειάζεται ψάξιμο για το ευκολότερο πέρασμα αλλά παντού υπάρχει δυνατότητα για εύκολη λύση. Μετά τα 1800 μέτρα υψόμετρο η ράχη είναι αρκετά απότομη με πολλά περάσματα ΙΙ βαθμού και θέλει προσοχή. Στο τελικό τμήμα της πυραμίδας της κορυφής υπάρχει ένα σημείο δυσκολότερο (περίπου ΙΙΙ βαθμού). Μετά το πέρασμα αυτό εύκολα φτάνουμε στην δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Κριάκουρα ΙΙ και μπροστά μας βλέπουμε την ψηλότερη κορυφή στην οποία φτάνουμε εύκολα κατεβαίνοντας στον αυχένα των δύο κορυφών και ανεβαίνοντας από την ομαλή κορυφογραμμή στην ψηλότερη κορυφή του Κριάκουρα ~2150 μέτρα.

Η επιστροφή της διαδρομής γίνεται επιστρέφοντας στον αυχένα των δύο κορυφών και από τον αυχένα κατεβαίνοντας ευθεία προς το διάσελο προς Αθαμανία. Η κατάβαση αυτή έγινε με χειμερινές συνθήκες και δεν ήταν δύσκολη παρά μόνο ένα σημείο με κλίση 45 μοίρες, πιθανόν το καλοκαίρι να είναι δυσκολότερη. Φτάνοντας στον αυχένα συναντάμε το δασικό που οδηγεί πίσω στην Νεράιδα μετά από περίπου 4 χλμ.

Η καταγραφή της διαδρομής έγινε χειμώνα με χιονοκάλυψη από τα 1700 μέτρα και επάνω.