Μέση Παλαιοκαριά – Αχλαδιάς

Πληροφορίες μονοπατιού

Μήκος: 7589 μ.
Ύψος ανάβασης: 1435 μ.
Ύψος κατάβασης: 74 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1782 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 418 μ.
Trackpoints: 777
Καταγραφή: Δήμος Χρήστος

Μπαίνουμε στα στενά της Πύλης Τρικάλων και στην διασταύρωση για Άρτα στρίβουμε αριστερά για να βρούμε σε λίγη ώρα αριστερή διασταύρωση, όπου στρίβουμε για τα χωριά της κάτω, μέση και πάνω Παλιοκαριάς. Αφήνοντας το τοξωτό γεφύρι, αριστερά σου, και περνώντας τον κάτω οικισμό της Παλιοκαριάς και ταβέρνα συναντάς στα αριστερά σου κιόσκι & στάση του ΚΤΕΛ και πίσω του σπίτι με αχυρώνα και μαντρί.

Από εδώ ξεκινά η ανάβαση, ξεκίνημα με κατάβαση από γιδόστρατο και μπροστά από αυλή σπιτιού, που σε βγάζει σε σιδερένια γέφυρα. Μετά την γέφυρα έχεις 2 επιλογές: Ακολουθώντας δεξιά σε οδηγεί σε χωματόδρομο, που με την σειρά του σε βγάζει στα ψηλά μέχρι την καλύβα του αγελαδοκτηνοτρόφου στα 1470μ. Η άλλη επιλογή, που περιγράφεται είναι να πας αριστερά μέσα από το ρέμα της Χήρας, που κατεβαίνει ανάμεσα από την Καραβούλα και τον Αχλαδιά, που το διασχίζεις και πιάνεις τους δυτικούς πρόποδες της Καραβούλας.

Βρίσκεις γιδόστρατο, από την πλευρά της Καραβούλας (Νότια), που θέλει προσοχή καθώς δεν υπάρχουν σημάδια. Μέσα από το φιδωτό γιδόστρατο, παράλληλα με το ρέμα, σε μισή ώρα περίπου βγαίνεις σε ξέφωτο με δεξιά σου παλαιά χωράφια. Ανεβαίνεις πενήντα μέτρα και συνεχίζεις παράλληλα με το ρέμα στα δεξιά σου, όπου συναντάς ένα δεύτερο ξέφωτο με ξερολιθιές. Συνεχίζεις να παίρνεις υψόμετρο, περίπου στα 880μ συναντάς(σε 2,5 χλμ) γκρεμισμένη πέτρινη καλύβα με αρκετό χώρο, σε 1 και μισή ώρα από την αρχή και δεξιά σου απέναντι φαίνεται ο δρόμος. Συνεχίζεις (Νότια), όπου συναντάς ρέμα, σε 10 λεπτά, εδώ θέλει προσοχή επειδή το μονοπάτι σε πάει προς κάτω. Πρέπει να ανεβείς αριστερά σου να βρείς μονοπάτι, που σε βγάζει, σε 20 λεπτά στην ανηφόρα του χωματόδρομου με υψόμετρο 925μ (σε 1,2 χλμ από την πέτρινη καλύβα).

Ακολουθώντας το δρόμο (Νότια), από την πλευρά της Καραβούλας, συναντάς βρύση κατασκευασμένη από ξύλο σε μισή ώρα (1 χλμ από το χωματόδρομο). Μπορείς να συνεχίσεις το χωματόδρομο μέχρι την καλύβα του κτηνοτρόφου.

Εμείς ακολουθήσαμε να κόψουμε δεξιά της βρύσης (Νότια), για να αποφύγουμε το δρόμο. Απότομη ανηφόρα με σάρες (Δυτικά), που θέλει προσοχή, όπου μετά από 40 λεπτά συναντάς το δρόμο στα αριστερά σου, που δεν τον ακολουθείς αλλά περνώντας μικρό ρέμα ανεβαίνεις την πλαγιά με φτέρες στα 1360μ. μπροστά σου. Ακολουθώντας στράτα ζώων βρίσκεις πλαγιές με φτέρες (Δυτικά), ρυάκι στα δεξιά σου, όπου ακολουθώντας το σε βγάζει στην βρύση (σε 1,6 χλμ από την προηγούμενη βρύση) στα 1400μ σε 35 λεπτά, με κρύο νερό από πλαστικό σωλήνα. Από εδώ φαίνεται καθαρά η κορυφογραμμή που σε οδηγεί για τον Αχλαδιά, ευθεία και λίγο δεξιά σου.

Με μικρές τραβέρσες ανεβαίνεις μέχρι να πιάσεις την κορυφογραμμή (Δυτικά), όπου στρίβεις δεξιά (Βόρεια) ακολουθώντας την για να σε βγάλει στην 1 κορυφή (σε 1,4 χλμ από την 2η βρύση) και συνεχίζεις μέσα από φυτευτά βράχια για την κορυφή του Αχλαδιά (σε 0,3 χλμ) με υψόμετρο 1782μ και σε μια ώρα και 10 λεπτά.