Μπουγκάνια – Βήγκα

Πληροφορίες μονοπατιού

Μήκος: 8963 μ.
Ύψος ανάβασης: 1002 μ.
Ύψος κατάβασης: 1002 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1719 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1084 μ.
Trackpoints: 351
Καταγραφή: Ζαχαράκης Νικόλαος

Από τη Χρυσομηλιά πηγαίνοντας για το Περτούλι, παρκάρουμε λίγο πριν το Ξενοδοχείο «Μάγεμα» σε απόσταση 2,8 χλμ. Ανηφορίζουμε δεξιά μέσα από χορτολίβαδο και μετά από 350 μέτρα συναντάμε αγροτικό χωματόδρομο, συνεχίζουμε ανηφορικά και μετά από 100 μέτρα βρίσκουμε στα δεξιά μας τσιμεντένια βρύση-ποτίστρα. Η τοποθεσία ονομάζεται Λάκες-Πλάτανος και απέναντι βλέπουμε μία συστάδα πλατάνων, όπου υπάρχουν πηγές οι οποίες κατά ένα μέρος τροφοδοτούν το χωριό Χρυσομηλιά με πόσιμο νερό.

Συνεχίζουμε στον αγροτικό δρόμο για 800 μέτρα περίπου, όπου τον αφήνουμε και συνεχίζουμε δεξιά σε μονοπάτι (όχι σημαδεμένο). Μετά από 450 μέτρα διασταυρώνουμε σχεδόν κάθετα, άλλον αγροτικό δρόμο και 200 μέτρα μετά τη διασταύρωση συναντάμε τσιμεντένια βρύση-ποτίστρα. Η τοποθεσία ονομάζεται Σφηντάνια και η βρύση φτιάχτηκε το 1977.

Συνεχίζουμε το μονοπάτι, η πορεία μας είναι νότια 220 μοίρες περίπου, και μετά από 450 μέτρα συναντάμε τη βρύση «Καναλάκια», όπου έχει ξύλινα κανάλια για να πίνουν νερό τα ζώα. Συνεχίζοντας με πορεία νότια (180 μοίρες) μετά από 800 μέτρα συναντάμε πηγή-βρύση, όπου ονομάζεται «Βρύση του Λάμπρου». Συνεχίζουμε νότια για άλλα 400 μέτρα περίπου και αλλάζουμε την πορεία μας σε βορειοδυτική (285 μοίρες περίπου), από αυτό το σημείο συνεχίζουμε ανηφορικά για 1800 μέτρα μέχρι την κορυφή «Βήγκα» σε υψόμετρο 1750 μέτρα. Στους χάρτες αυτή η κορυφή αναφέρεται ως «Παπανίκας», αλλά οι ντόπιοι την γνωρίζουν ως Βήγκα.

Από την κορυφή η θέα είναι μαγευτική. Ακριβώς απέναντι βορειοδυτικά βλέπεις την κορυφή «Νεράϊδα» και πιο αριστερά την κορυφή «Μπουντούρα». Ακριβώς βόρεια φαίνεται χαμηλά πολύ καθαρά το χωριό Αηδώνα. Κοιτάζοντας στις 50-60 μοίρες φαίνεται ο Κόζιακας, ένα μέρος της Χρυσομηλιάς και αν η ατμόσφαιρα είναι πολύ καθαρή μπορείς να διακρίνεις τα Μετέωρα. Στις 130 μοίρες φαίνονται πολύ καθαρά τα Λιβάδια Περτουλίου και το Χιονοδρομικό Κέντρο ενώ πιο δεξιά φαίνονται τα Τζουμέρκα και η Λουπάτα.

Αφού απολαύσουμε τη θέα κατηφορίζουμε, συνεχίζοντας με πορεία 210 μοίρες, μετά από 200 μέτρα σε χαμηλότερη κορυφή, όπου ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας φυσικός χώρος σαν μεγάλο δωμάτιο, όπου παλαιότερα οι κτηνοτρόφοι προφύλασσαν τα ζώα. Οι ντόπιοι αποκαλούν το χώρο αυτό «οντά » δηλαδή «δωμάτιο». Μετά από αυτή την κορυφή συνεχίζουμε κατηφορικά με πορεία 95 μοίρες περίπου, όπου μετά από 1500 μέτρα περίπου φτάνουμε στο σημείο όπου είχαμε αρχίσει την τελική ανάβαση προς την κορυφή Βήγκα.

Από εδώ δεν συνεχίζουμε την διαδρομή από όπου ανεβήκαμε, αλλά συνεχίζουμε κατηφορικά την ίδια πορεία και μετά από 400 μέτρα περίπου βρίσκουμε τα απομεινάρια της πηγής-βρύσης «Χατζηγάκη». Αλλάζουμε την πορεία μας σε βορειοανατολική (40 μοίρες περίπου) και βαδίζουμε σε μονοπάτι και δρόμο αγροτικό, ο οποίος έχει πολλά χρόνια να συντηρηθεί και έχει μεγάλο νεροφάγωμα ακριβώς στο κέντρο του, σαν μεγάλο αυλάκι. Μετά από 900 μέτρα συναντάμε κανονικό αγροτικό δρόμο και ακριβώς πριν φτάσουμε σε αυτόν υπάρχει στα αριστερά μας η βρύση «Μπελαή». Συνεχίζουμε  πάνω  στον  αγροτικό  δρόμο   με  βόρεια  πορεία  και  μετά  από  700  μέτρα    βρίσκουμε  διασταύρωση  με  άλλον  αγροτικό   δρόμο.   Στη  διασταύρωση  πηγαίνουμε  δεξιά   και   μετά  από  1400  μέτρα   συναντάμε  την  τσιμεντένια  βρύση-ποτίστρα  στη   θέση   Λάκες-Πλάτανος,  την  οποία  την  είχαμε  βρει   και  μόλις  αρχίσαμε  την  ανάβαση  μας.  Συνεχίζοντας  κατηφορικά  μετά  από  450  μέτρα  φτάνουμε   στο  σημείο  από  όπου  ξεκινήσαμε.