Αηδόνα – Μπάτης 1959 μ.

Πληροφορίες μονοπατιού

Μήκος: 8819 μ.
Ύψος ανάβασης: 1224 μ.
Ύψος κατάβασης: 101 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1958 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 834 μ.
Trackpoints: 610
Καταγραφή: Κρούπης Νικόλαος

 

Από την πλατεία του χωριού της Αηδόνας ακολουθούμε το κεντρικό δρόμο ευθεία προς τα επάνω και αριστερά. Σε περίπου 100 μέτρα στα δεξιά μας υπάρχει ανηφορικό σοκάκι και το ακολουθούμε. Το σοκάκι τέμνετε με δρόμο αλλά συνεχίζουμε ευθεία και το ακολουθούμε το δρομάκι που γίνετε χωματόδρομος για 800 μέτρα. Εκεί σε μια αριστερή στροφή του δρόμου ξεκινά το μονοπάτι που περνά από ένα μικρό ρεματάκι και συναντά τσιμενταύλακο που το ακολουθεί παράλληλα για μερικές δεκάδες μέτρα. Στη συνέχεια τραβερσάρει τις πλαγίες και περνά το κεντρικό ρέμα που περνά ακριβώς δυτικά από το χωρίο και διασχίζει μεγάλα λιβάδια. Ψηλότερα στα 1040 μέτρα συναντά δασικό δρόμο και τον τέμνει συνεχίζοντας ξανά το μονοπάτι. Στην δεύτερη φορά που συναντάει το δρόμο τον ακλουθεί για λίγο αλλά πάλι τον αφήνουμε ακολουθώντας το μονοπάτι στα δεξιά. Τελικά το μονοπάτι ξανασυναντά το δρόμο και αναγκαστικά η διαδρομή ακολουθεί το δρόμο. Μετά από 200 μέτρα υπάρχει πινακίδα που δείχνει στα αριστερά προς Μπάρα (υπάρχει μονοπάτι) ενώ δεξιά προς Μπάτη και ρέμα Βαλαμάζη (συνέχεια δασικού δρόμου). Η διαδρομή πηγαίνει προς τα δεξιά ακολουθώντας το δασικό δρόμο για 2,5 χλμ μετά την πινακίδα όπου κατεβαίνει και περνά το μεγάλο ρέμα Βαλαμάζη. Μετά το ρέμα μπορούμε να ακολουθήσουμε το δρόμο ή να πάμε το παλιό μονοπάτι παράλληλα με το ρέμα (το μονοπάτι ανεβαίνει από τη δεξιά πλευρά του ρέματος αλλά έχει σχεδόν χαθεί μέσα στο δάσος). Στο τέλος του δρόμου υπάρχει το ομώνυμο μαντρί Βαλαμάζη. Κατά της καταγραφή της διαδρομής ο δρόμος είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά κοντά στο ρέμα από τις μεγάλες καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή τον Οκτώβριο του 2012.

Μετά το μαντρί το μονοπάτι δεν είναι εμφανές αλλά πηγαίνει παράλληλα με το ρέμα και ανηφορίζει τη δεξιά πλευρά για περίπου 200 μέτρα. Στη συνέχει κινείτε δεξιά με στόχο τη ράχη, περνώντας μέσα από μεγάλα έλατα και τραβερσάροντας ένα στενό χαλιά  φτάνει σε ένα ομαλό σημείο όπου υπάρχει μεταλλική ποτίστρα (αλπικό πεδίο). Από εκεί και επάνω το μονοπάτι με μερικούς ελιγμούς φτάνει στον ώμο της ράχης βορειοανατολικά της κορυφής. Η κλίση της πλαγίας μειώνετε και το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο μέχρι και 50 μέτρα κάτω από την κορυφή Μπάτης 1959μ.

Η διαδρομή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με άλλες που φτάνουν ως την κορυφή από την άλλη πλευρά του βουνού, από τα χωριά Περτούλι, Νεραϊδοχώρι και Πύρρα ή με τη διαδρομή διάσχισης της κύριας κορυφογραμμής από Μπουντούρα προς Τσούμα και Μπριτσιάνα.