19 Ιούν 2024 01:29

“Μήνυμα του Δημάρχου Πύλης για την παγκόσμια ημέρα της Δασοπονίας”

Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα της Δασοπονίας. Είναι η πρώτη μέρα της Άνοιξης και συμβολίζει την ελπίδα του ανθρώπου για καλύτερο μέλλον του πλανήτη μας σε συνδυασμό με το ρόλο και τη μεγάλη σημασία του δάσους στη ζωή μας.

Τo δασικό οικοσύστημα της χώρας μας αποτελεί για μας τους Έλληνες ένα μεγάλο θησαυρό αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη δασικής βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Μόνο η Ισπανία θα μπορούσε να συγκριθεί σε κάποιο βαθμό με την Ελλάδα.

Η σημερινή ημέρα επιβάλλεται σε όλους τους φορείς και στον καθένα μας ξεχωριστά να είναι η ημέρα αυτή μια θύμηση. Ημέρα περισυλλογής και αφύπνισης, μια εκδήλωση που να φωνάζει δυνατά προς κάθε κατεύθυνση, ότι πρέπει να σωθούν οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, να γίνει λογική χρήση τους, να μη γίνει, το δασικό περιβάλλον και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον θυσία και αυτό στο βωμό της κερδοσκοπίας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας πως αν δεν προστατέψουμε τα δάση μας από τη μεγάλη μάστιγα που είναι οι πυρκαγιές, αν δεν προστατέψουμε τα εδάφη και τις ρεματιές μας, αν δεν πρασινίσουμε τα γυμνά βουνά της πατρίδας μας, αν δε αποκτήσουμε ξανά τη χαμένη αξιοπιστία μας για την έντονη οικολογική κρίση της ανθρωπότητας, μόνιμα θα θρηνούμε πόλεις, χωριά και ανθρώπινες ζωές και μόνιμα θα βλέπουμε τα νερά της βροχής και τη γόνιμη γη που τόσο χρειαζόμαστε να χάνονται.

Η φύση εκδικείται ανελέητα και αν έτσι συνεχίσουμε να της συμπεριφερόμαστε σίγουρα μας επιφυλάσσει άσχημες εκπλήξεις.

Λάθη και πειραματισμοί πάνω στα δάση πρέπει πλέον να σταματήσουν. Η δικιά μας γενιά έδωσε εξετάσεις και απέτυχε παταγωδώς. Ας αφυπνίσουμε τουλάχιστον τη νέα γενιά να αποκτήσει μια σωστή σχέση με την φύση

Πολλές φορές και από πολλούς έχει αναφερθεί ότι τα δάση δεν ανήκουν σε μας. Ανήκουν σ' αυτούς που έρχονται, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας. Ας τα προστατέψουμε λοιπόν.

 

 

Ο Δήμαρχος Πύλης


Κων/νος Δ. Κουφογάζος